مروری بر مبانی حریق
- شناسه خبر: 22347
- تاریخ و زمان ارسال: 24 مرداد 1397 ساعت 12:00

احتراق (Ignition ) :
عبارت است از ترکیب یک ماده سوختنی با اکسیژن که درنتیجه یکسری از مولکولها به مولکولهای دیگر و یا اتمهای سازنده خود تبدیل میشوند. درحقیقت احتراق یک واکنش اکسیداسیون حرارتزا میباشد. عمل اکسیداسیون فقط بوسیله ترکیب ماده سوختنی با اکسیژن صورت نمیگیرد، بلکه هر اکسیدکننده قویای میتواند جانشین اکسیژن در عمل اکسیداسیون شود.
حریق (Fire ) :
اگر در اثر عمل احتراق، حرارتی تولید شود که در واحد زمان قابلتوجه باشد و همراه آن، نور نیز تولید گردد، حـریق یا آتشسـوزی نامیده میشود.
انفجار (Explosion ) :
احتراق بسیار سریع را انفجار می گویند، چرا که کلیه فعل و انفعالات در کسری از ثانیه اتفاق افتاده و حامل انرژی فراوانتری میباشد.
درجه حرارت یا نقطه اشتعال ( Ignition Point ) :
درجه حرارت اشتعـال یا نقطه اشتعال یک ماده ( جامد، مایع، گاز ) کمترین درجه حرارتی است که بتواند سبب اشتعال ماده بدون احتیاج به منبع آتشزنه گردد. میزان درجه حرارت اشتعال مواد در شرایط آزمایشگاهی سنجیده میشود و مقدار آن بر اثـر عوامل ذیل میتواند کاهش یابد که این امر باعث اشتعالپذیری بیشتر آن میگردد :
- فشـار بخـار. ( میزان بخاراتی که از ماده قابلاشتعال متصاعد میشود )
- میزان اکسیژن.
- کـاتـالیـزور.
- نوع حرارت موجود در محیط.
- درجه حرارت و مدت زمانی که ماده قابلاشتعال در آن محیط قرار میگیرد.
نقطه شعله زنی (Flash Point ) :
درجه حرارتی است که در آن دما، آنقدر گاز آتشگیر ( بخارات ) از مایع متصاعد میشود که درصورت تماس با عامل آتشزنه یک شعله آنی پدیدار گردد. در واقع یک لحظه شعله موقت ( گُـر ) ایجاد شده ولی ادامه و گسترش نخواهد داشت .
نقطه آتش (Fire Point ) :
حداقل دمائی است که در آن یک سوخت مایع، بخار لازم را با سرعت کافی جهت ادامه اشتعال ایجاد مینماید و معمولاً بالاتر از نقطه شعلهزنی است .
خود بخود سوزی (Self-Ignation Temperatue ) :
آتشگرفتن مواد بدون عامل آتشزنه که در این فرایند معمولاً براثر اکسیداسیون مواد، حرارت بوجود آمده و با افزایش آن اکسیداسیون فعالتر میشود و هنگامیکه جسم در اثر شدت اکسیداسیون به درجه اشتعال برسد، شعلهور میشود .
خودبخودسوزی در اثر واکنشهای متفاوتی بهوقوع میپیوندد که عبارتند از :
- اکسیداسیون مواد آغشته به روغن در حرارت معمولی ( پنبههای آغشته به روغنهای حیوانی و گیاهی مثل روغن بزرک ) .
- تولیدمثل باکتریها ( انبارهای علوفه که توسط کمباین جمعآوری نشده باشند ) .
- واکنشهای شیمیایی ( ترکیب شدید سدیم، پتاسیم و فسفر با هوا یا آب ) .
و خودبخودسوزی بعضی از مواد در شرایط خاص ( جذب اکسیژن هوا بوسیله مواد متخلخل شامل : زغالچوب ، زغالسنگ و … )
عوامل بوجود آورنده آتش
عوامل لازم جهت ایجاد حریق و ادامه آن هوا (اکسیژن)، حرارت، ماده سوختنی و فعل و انفعالات شیمیایی هستند .
- هوا (اکسیژن) :
هوا ترکیبی از ۲۱% اکسیژن، ۸۷% نیتروژن و مقداری گاز بیاثر است که اکسیژن آن در بیش از ۹۸% حریقها کفایت میکند.
– معمولاً گازها برای شرکت در حریق به حداقل ۱۶% ، مایعات ۱۲% و جامدات ۹% اکسیژن نیاز دارند.
- حـرارت :
یکی از مهمترین عوامل برای ایجاد آتشسوزی است که با واحدهای سانتیگراد (C) فارنهایت (F) و کلوین (K) سنجیده میشود .
- ماده سوختنی :
مواد سوختنی معمولاً بصورت جامد، مایع و گاز وجود دارند که سوختن آنها معمولاً با شعله همراه بوده و شعله نیز در اثر سوختن یک گاز یا بخار قابلاشتعال بوجود میآورد .
- فعل و انفعالات شیمیایی:
فرایند تبخیر گازهای قابلاشتعال از یک ماده سوختنی است که معمولاً دیده نمیشود لیکن تأثیر شگرفی در توسعه حریق دارد .
نکته:
ایجاد حریق و ادامه آن وابسته به تغییر فازهای مواد به یکدیگر ( فعل و انفعالات شیمیایی ) است. به این معنی که:
- در ایجاد حریق جامدات قابلاشتعال، میبایست ابتدا فاز جامدی آن از طریق دریافت حرارت به مایع و سپس به (گاز) بخار تبدیل شود تا بخارات حاصله توأم با اکسیژن و عامل جرقهزن شعلهور شود .
- در حریق مایعات کافی است حرارت باعث متصاعدشدن بخارات شده و توأم با اکسیژن و عامل جرقه، آتش ایجاد شود.
- گازهای قابلاشتعال نیز به محض دریافت حرارت و اختلاط با اکسیژن (با درصد معین) بهراحتی آتش میگیرند.
گستـرش آتش سـوزی
غالباً حرارت حاصل از حریق به چهار روش میتواند به اطراف انتقال یابد:
- هدایت : ( Conduction )
حرارت از جسمی که دمای بیشتری دارد به جسمی که دمای کمتری دارد منتقل میگردد و همچنین از نقطه گرمتر یک جسم به نقطه سردتر حرکت میکند مانند: انتقال حرارت حریق بصورتی نامرئی از ستون فلزی یک سوله به آن طرف سوله .
- جابجایی : ( Convection )
حرارت بوسیله هوا از محلی به محل دیگر منتقل میشود. به این نحو که هوای اطراف حریق منبسط و در نتیجه جرم حجمی آن کمتر میشود. سپس به سمت بالا حرکت کرده و هوای سرد جایگزین آن میشود مانند: حریق در انبارها، جنگلها و مراتع .
- تابش (تشعشع) : ( Radiation )
حرارت حریق بصورت امواج الکترومغناطیسی منتقل میشود. مانند: توسعهی حریق در بلوکهای ساختمانیِ مشرف به یکدیگر.
- سوختن مستقیم : ( Direct Current )
در این روش که معمولترین شیوه گسترش آتشسوزی است، شعلهی حریق اجسام قابلاشتعال مجاور خود به راحتی مشتعل مینماید.
روشهـای اطفـاء حریـق
روشهای جلوگیری از تجمیع عوامل ایجاد حریق هستند که با حذف هرکدام ازآنها آتش خاموش میگردد .
- حذف هوا یا اکسیژن ( خفه کردن ) :
با کاهش یا حذف کامل غلظت اکسیژن هوا میتوان اکثر حریقها را خاموش. مانند: قراردادن پتـوی خیس یا درپوش برروی ظرف مایع مشتعل .
- حذف یا کاهش حرارت ( سرد کردن ) :
باتوجه به تعریف نقطه اشتعال، هر ماده سوختنی جهت شعلهوری و ادامه حریق نیاز به مقداری حرارت داشته تا در سطح خود بخارات قابلاشتعال تولید و از ترکیب آن با اکسیژن هوا مخلوط قابلاشتعال بوجود آورد تا با دریـافت اندکی حرارت شعلـهور شود، حال چنـانچه این فراینـد رخ داده و حریـق ادامه یابد، میتوان با کاهـش دمای ماده مشتعـل به پائینتر از نقطهاشتعـال آن ( بدلیـل عدم تـوانایی در متصاعد نمودن بخارات قابلاشتعال ) از گستـرش حریق جلوگیری و آنرا اطفاء نمود . مانند: پاشیـدن آب بر روی ماده مشتعـل به دلیـل خاصیت خنککنندگی آن .
- حذف ماده سوختنی ( روش جداسازی ) :
چنانچه بتوان ماده قابلاشتعال را از مجاورت هوا یا حرارت دور نمود، حریق خاموش میشود. مانند: بستن شیر اصلی در حریق گازها.
- قطع واکنشهای زنجیرهای ( برهم زدن اختلاط قابلاشتعال ) :
این روش اطفایی بوسیله استفاده از مواد شیمیایی بازدارنده حریق و یا جلوگیری از تبدیل فازها به یکدیگر از ادامه آتشسوزی ممانعت میکند. مانند استفاده از مواد اطفایی پودری در حریق مایعات .
انواع مواد اطفایی
آب:
استفاده از آب برای کنترل حریق سادهترین و در عین حال موثرتـرین روشی است که تمـام افراد با آن آشنا میباشند. لیکن به همان اندازه که استفاده از آب میتواند در خاموشکردن آتش مفید باشد، استفـاده نابجـا از آن نیز میتوانـد موجب ایجاد مخـاطره و گسترش حریق یا خسارت بعدی گردد.
کف (فوم):
کفهای موردمصرف در اطفاء حریق که انواع پروتئینی آن از تخمیر آلایشهای دامی غیرخوراکی نظیر: خون، دم، شاخ، پشم و …. و انواع شیمیایی آن از ترکیب برخی مواد شیمیایی خاص تهیه میشود، در هنگام پاشیده شدن توسط سرلوله کفساز با هوا و آب مخلوط شده و حباب ایجاد مینماید. فراوانی گسترش کف در هنگام استفاده، میتواند روی حریق را پوشانده و مانع رسیدن اکسیژن و صعود گازهای ناشی از حریق میگردد. نکته مهم در استفاده از کف، توسعه خوب آن و پخش شدن روی سطح ماده مشتعل مخصوصاً مایعات قابلاشتعال بدلیل سبکی آنها میباشد.
پودرهای شیمیایی:
استفاده از برخی از مواد شیمیایی که معمولاً دارای بنیان کربنات، سولفات یا فسفات میباشند، یکی از راههای متداول و ساده برای خاموشکردن آتش از طریق خفه کردن آن است. این ترکیبات براحتی برای اطفاء انواع حریق C،B،A بکار میروند. به همین دلیل در استفادههای عمومی معمولاً این خاموشکنندهها توصیه میشوند. پودر شیمیایی روی حریق پاشیده شده و باعث پوشاندن آتش و جلوگیـری از رسیدن اکسیژن میگردد. پودرها در حرارت بالای ۶۰ درجه سانتیگـراد پایداری خوبی ندارند و امکـان چسبنـدگی آنها در کپسـول زیاد میگردد. ابعاد ذرات پودر بسته به نوع مـواد و شرکت سازنده حدوداً ۷۵-۱۰۰ میکرون است که هرچه قطر ذرات ریزتر باشد، موثرتر است. پودر شیمیایی تحت فشار ازت یا CO2 در سطح قاعده حریق به صورت جارویی پاشیده شده و در صورتی که افراد آموزش کافی دیده باشد، براحتی آتش را خاموش مینمایند.
پودر شیمیایی آنچنان که باید برای حریق دسته A کاربرد ندارد، چرا که بدلیل نفوذناپذیری در جامدات، نمیتواند به عمق آنها ورود و از داخل آنها را خاموش نماید. به همین دلیل میبایست بعد از استفاده از مواد اطفایی پودری، با پاشش آب از برگشت شعله پیشگیری کرد. مگر اینکه مواد در حال اشتعال پربها باشند یا استفاده از آب ماهیت آنها را تغییر دهد.
پودر ۱۰۰% خشک:
این پودر برای خاموش کردن حریق فلزات قابلاشتعال مانند: سدیم، پتاسیم، منیزیم و مانند آن بکار میرود و بیشترین مکان مصرف آنها آزمایشگاهها است.
گــاز CO2:
دی اکسید کربن گازی است غیرقابلاحتراق، بیبو، غیرسمی و سنگینتر از هوا که دارای چگالی ۵/۱ بوده و هادی الکتریسیته نیست. مکانیسم عمل آن هنگام حریق به سه صورت است: ابتدا با تشکیل یک لایه سنگین مقاوم در مقابل عبور هوا، آتش را خفه میکند، سپس اکسیژن هوای اطراف حریق را کاهش و نهایتاً آتش را سرد میکند .
یکی از خصوصیات مهم گاز CO2 این است که باعث ایراد خسارت به مواد موجود در محیط حریق نمیشود. لذا در مواردی که مواد باارزش دچار حریق میشوند، مناسبتر از آب است. CO2 برای حریق های الکتریکی و الکترونیکی بسیار مناسب است. زیرا تا حدودی بدلیل عدم هدایت برق و خصوصاً حذف مواد خاموش کننده باقیمـانده، باعث اتصالی یا خرابی در قطعـات حساس نمیگردد. لیکن هنگام استفاده، بدلیل جایگزین شدن با اکسیژن محیط، میتواند موجب خفگی فرد اطفاگر و ساکنین گردد. همچنین در فضای روباز و دارای تهویه نیز چون نمیتواند جایگزین کامل اکسیژن محیط شود از قابلیت اطفاء کامل این حریقها برخوردار نیست.
ترکیبات هالوژنه (هالون):
مواد هالوژنه از مشتقات CH4 یا C2H6 میباشند که جایگزین یک یا چند عنصر هالوژنه شامل (I، Br ،Cl، F) شدهاند. هالونها در هنگام اطفاء بدون بجای گذاشتن اثرات تخریبی و باقیمانده برروی مواد و دستگاهها میتوانند بطور بسیار موثری ایفـای نقش نمایند. مکانیسم اثر هالونها تا حدودی مشابه CO2 بوده و چون سنگینتر از هوا هستند، میتوانند بهسـرعت روی حریق را پوشانده و مانع رسیدن اکسیژن گردند. بعلاوه پاشش این مواد برروی حریق میتواند باعث رقیقشدن اکسیژن هوای اطراف حـریق شده و آن را مهار نماید. این مواد به نسبت افزایش حجم هنگام تغییر فاز از حالت مایع به بخار بیش از ۳ برابر افزایش حجم بیشتری نسبت به دیاکسیدکربن پیدا میکنند. به همین دلیل در وزن مساوی، قـدرت خاموش کنندگی آنها ۳-۲ برابر CO2 میباشد. هالونها میتوانند در هنگام مجاورت با آتش از سرعت واکنشهای زنجیرهای بکاهند و بصورت موثرتری آتش را مهار نمایند.
گرچه مدتهاست که استفاده از هالونها بدلیل تأثیرات نامطلوب آنها بر روی لایه ازون و محیط زیست، منسوخ و ممنوع گردیده، لیکن اخیراً برخی شرکتها با ایجاد تغییراتی در بنیان مولکولی آنها، کپسولهایی را به بازار ارائه دادهاند که به نسبت حجم و وزن کم، ضمن تأثیرگذاری بسیار عالی در اطفاء کلیه حریقها، تأثیرات مخرب زیست محیطی ندارند .
خاموشکنندههای جدید هالون برای مکانهای محتوی تجهیزات یا مواد قابلاشتعال مهم و حساس مانند: دستگاههای الکترونیکی و الکتریکی، جامدات پرارزش، موزههـا، اسناد، دیسپاچینگها، مراکز مخابراتی و مانند آنها کاربرد زیادی دارند.
ترکیبات آیروسل :
این ماده که برگرفته از فنآوری سوخت جامد فضاپیماهاست، حاوی ذرات بسیار ریز کربنات پتاسیم و گازهایی منجمله دیاکسیدکربن، نیتروژن و بخارآب میباشد که غیرسمی و خنثی بوده و بوسیله دریافت حرارت، شعله یا شوک الکتریکی ( سنسورهای کشف حریق ) از مخزن خود تخلیه و به روشهای شیمیایی و فیزیکی آتش را کاملاً خاموش میکند.