آتش نشانان بیشتر از مردم عادی به اختلال استرس پس از سانحه مبتلا می شوند
- شناسه خبر: 22589
- تاریخ و زمان ارسال: 8 مهر 1397 ساعت 12:00

ترجمه و پژوهش: سرآتش نشان دوم فاطمه حاتمی
کارشناس ارشد علوم ارتباطات
سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان
PTSD چیست؟
بارها اتفاق می افتد. همانطور که در تختخواب دراز کشیده اید. قلبان شروع به تند زدن می کند. خیس عرق می شوید و با فریاد از خواب می پرید. شما دوباره کابوس دیده اید. کابوس صحنه های دردناک حوادثی که در روزهای قبل یا هفته های قبل تجربه کرده اید. شما یک آتش نشان مبتلا به PTSD (اختلال استرس پس از سانحه) هستید.
اختلال استرس پس از سانحه PTSD یک وضعیت سلامت روانی است که پس از تجربه یا شاهد وقایع آسیب زا یا ناراحت کننده بودن ایجاد می شود.
این اختلال به عنوان یک نوعی از اختلالات اضطرابی شناخته شده است و زمانی قابل تشخیص می شود که شما در حالی که در تلاش برای اجتناب از یادآوری مکرر صحنه و اصرار به فراموشی تصاویر حادثه هستید اما بازهم خاطرات حادثه بی مقدمه دائما تکرار می شوند و شما را به یک سطح آزاردهنده ای از تحریکات عاطفی می رسانند.
آتش نشانان به دلیل ماهیت استرس زای شغل خود، اغلب بیش از مردم عادی در معرض خطر ابتلا به PTSD هستند. در آمارها متوسط نرخ مردان و زنان عمومی جامعه که مبتلا به PTSD هستند به ترتیب ۸% و ۲۰% هستند اما در میان آتش نشانها، این میزان بین ۷ تا ۳۷ درصد قرار دارد.
با توجه به اینکه از دیرباز تا کنون مردم، آتش نشانان را قهرمانانی شجاع با روحیه بسیار قوی می دانستند بنابراین اختلال استرس موضوعی نبود که در گذشته برای آتش نشانان مورد بحث و رصد قرار بگیرد اما امروزه با افزایش آگاهی عموم مردم از اهمیت مسائل بهداشت روان، PTSD از سایه ها خارج شده است و این در حالی است که برخی از آتش نشان ها متوجه شده اند که از PTSD رنج می برند و نیاز به کمک های بهداشتی رفتاری دارند و باید بدانند که در این مشکل نیاز به درمان دارند.
در اینجا برخی از نشانه هایی که می تواند به شناسایی بیماران مبتلا به PTSD کمک کند آورده شده است:
- خشم و تحریک پذیری (زودرنجی)
- مصرف مواد مخدر
- افکار خودکشی
- احساس گناه، شرم و سرزنش خود
- افسردگی و احساس ناامیدی
- عدم اعتماد به دیگران و احساس مورد خیانت قرار گرفتن (سوظن و بدگمانی)
- احساس تنهایی
اگر شما یک آتش نشانان هستید که می دانید هر یک از علائم بالا را به صورت واضح تجربه می کنید، باید به دنبال راه هایی برای دریافت کمک باشید. مراجعه به مشاورین و روانپزشکان می تواند به شما در جهت رفع این اختلال و رسیدن به یک شرایط آرامش و سلامت رفتاری کمک کند.
- PTSD / Post-Traumatic Stress Disorder