اجزاء سیستم های اعلام حریق خودکار (اتوماتیک)
- شناسه خبر: 22064
- تاریخ و زمان ارسال: 16 تیر 1397 ساعت 12:00

بخش اول ـ پیشگفتار
کلیات : منظور از سیستم اعلام حریق خودکار
منظور از یک سیستم اعلام حریق خودکار , آشکار سازی حریق در کوتاهترین زمان ممکن بوده تا با اعلام حریق بتوان اقدامات مناسب را انجام داد ( برای مثال : تخلیه ساکنین , اطلاع به سازمان آتش نشانی , عملیات اطفاء حریق بصورت خودکار ) علامت اعلام حریق بصورت شنیداری یا دیداری در منطقه تحت پوشش سیستم اعلام حریق یا در منطقه مجاور آن داده میشود تا بتوان موضع خطر را فورا و بدون اشتباه مشخص ساخت . ضمنا سیگنال اعلام حریق میتواند به یک واحد نشان دهنده در یک ایستگاه آتشنشانی ارسال گردد .
۱– هدف و دامنه کاربرد
۱-۱- هدف از تدوین این استاندارد تعیین مقررات , روشهای آزمون و معیار عملکرد و تاثیر گذاری و قابلیت اطمینان از اجزاء سیستم اعلام حریق خودکار میباشد , که میتوان آنرا ارزیابی نمود ( به بند ۳ و شکل ۱ رجوع شود ) در این استاندارد وضعیتی که چنین اجزائی را بتوان نصب و بکار برد , مشخص نشده است .
۱-۲- این استاندارد جهت اجزاء سیستم اعلام حریق خودکار برای ساختمانها میباشد بنابراین میتواند پایهای برای ارزیابی اجزاء سیستم های اعلام حریق که در موارد دیگر بکار برده میشود , باشد مثلا در معادن و کشتیها این مقررات مانعی برای ساخت و کاربرد سیستم های اعلام حریق با خصوصیات مناسب برای حفاظت در برابر خطرات ویژه ایجاد نمینماید .
۱-۳- سیستم ایجاب میکند که نه تنها تحت شرایط آتش سوزی , بلکه هنگامی که در معرض شرایطی مانند خورندگی , لرزش , ضربه مستقیم و ضربه ناگهانی غیر مستقیم قرار میگیرد , به طرز رضایتبخش عمل نماید . آزمونهای مشخص شده , جهت ارزیابی عملکرد اجزاء سیستم , تحت چنین شرایطی میباشد .
۱-۴- عملکرد اجزاء سیستم اعلام حریق خودکار , از نتیجه آزمونهای معین , بدست آمده و ارزیابی شده است و این استاندارد هیچگونه محدودیتی در طراحی ساختار چنین اجزائی بوجود نمیآورد .
۱-۵- هر جا که مقتضی است , میتوان این استاندارد را برای اعلام بخشی از سیستمهای اطفاء حریق ( به استثناء سرهای آبپاش ) اعمال نموده , اگر چه ممکن است ویژگیهای حساسیت مندرج در این مقررات در تمام حالات قابل اعمال نباشد .
۲– ارائه استاندارد
۲-۱- بخشهای استاندارد
۲-۱-۱- این استاندارد در چند بخش مطابق سیستم های زیر منتشر شده است:
بخش ۱ – پیش گفتار
بخش ۲ – مرکز اعلام حریق
بخش ۳ – وسائل اعلام حریق
بخش ۴ – منبعهای تغذیه
بخش ۵ – آشکارسازهای حرارتی آشکارسازهای نقطهای دارای المان ثابت .
بخش ۶ – آشکارسازهای حرارتی آشکارسازهای نقطهای حساس در برابر سرعت افزایش دما بدون المان ثابت .
بخش ۷ – آشکارسازهای دودی آشکارسازهائی برای کاربرد با نورهای پراکنده , نور انتقالی یا یونیزه شدن هوا .
بخش ۸ – آشکارسازهای حرارتی برای کاربرد در دمای زیاد .
۲-۱-۲- تقسیم بندی بخشها در بندهای ۲-۲ و ۲-۳ و ۲-۴ و ۲-۵ و ۲-۶ توضیح داده شده است .
۲-۲- هدف از بخش یک ـ بخش یک شامل پیشگفتار و تعاریف کلیه استاندارد … میباشد .
۲-۳- هدف از بخش ۲
۲-۳-۱- در بخش ۲ نیازها و روشهای آزمون و محدوده عملکرد در مرکز اعلام حریق ۱ (B) و نقاط ارتباطی ( واسط ) میان (B) و موارد زیر مشخص میگردد :
الف ) آشکارسازهای حریق (۱) (A)
ب ) آشکارسازهای حریق (۱) (C)
ج ) شستیهای اعلام حریق (۱) (D)
د ) تجهیزات مسیر ارتباط اعلام حریق (۱) (E)
ه ) تجهیزات مسیر ارتباط اعلام خطا (۱) (J)
و ) وسایل کنترل خودکار برای تجهیزات حفاظتی در برابر آتش , مانند سیستمهای اطفاء حریق (۱) (G)
ز ) منبع تغذیه (۱) (L)
۲-۳-۲- ویژگیهای عملکرد مرکز اعلام حریق مندرج در بخش ۲ بشرح زیر است :
الف ) نشاندهندهای قابل قبول اعلام حریق و شرایط خطا
ب ) خروجیهای قابل قبول با توانائی راهاندازی سیستم عملکرد کنترل آتش یا سیستم اطفاء حریق و راه اندازی وسایل برای ارسال سیگنال به ایستگاه آتش نشانی (۱) (F).
ج ) کیفیت و قابلیت اطمینان از بخشی از تجهیزات , که بطور مستقیم در امر اعلام حریق و یا امور آغازین کنترل آتش , درگیر است .
د ) آزمونهای محیطی , بمنظور حصول اطمینان از عملکرد رضایتبخش تجهیزات تحت شرایط معین , مثال ( دمای کم و زیاد) ، لرزش و رطوبت .
۲-۴- هدف از بخش ۳- در بخش ۳ نیازها , روشهای آزمون و محدوده عملکرد وسایل اعلام حریق مشخص میشود .
۲-۵- هدف از بخش ۴- در بخش ۴ نیازها , روشهای آزمون و محدوده عملکرد منبع تغذیه اصلی و اضطراری مشخص میشود .
۲-۶- هدف از دیگر بخشها ـ در این بخشها , نیازها , روشهای آزمون و محدوده عملکرد انواع آشکارسازهای آتش (A) مشخص میگردد . این مشخصات تضمین مینماید که آشکارسازها نسبت به آتش حساس بوده و در برابر تغییرات عادی پدیدههای محیطی , اشتباها آژیر نمیدهد . در این بخشها آزمونهای طراحی شده برای ارزیابی پایداری اجزاء نسبت به شرایط احتمالی که در عمل پیش میآید , نیز مشخص میگردد .
۳– تعاریف
آشکارساز حریق ( شکل ۱ قسمت A) شامل آن بخش از سیستم اعلام حریق خودکار است که بطور پیوسته یا به تناوب , پدیدههای فیزیکی یا شیمیائی به منظور آشکارسازی حریق در محدوده تحت پوشش خود را کنترل مینماید .
۳-۱-۱- آشکارسازها از نقطه نظر پدیدههای مورد تشخیص بصورت زیر تقسیم میگردد :
الف ) آشکارساز حرارتی ـ آشکارسازی است که با افزایش دما واکنش نشان میدهد .
ب ) آشکارساز دودی ـ آشکارسازی است , که نسبت به ذرات حاصله از احتراق یا تجزیه شیمیایی بوسیله گرما ( ذرات معلق در هوا ) حساس است . آشکارسازهای دودی را میتوان به انواع زیر تقسیم کرد :
۱) آشکارسازهای دودی یونیزه ـ آشکارسازی است که در برابر ذرات حاصله از احتراق که بر جریان یونیزه داخل آشکارساز تاثیر میگذارد , حساس است .
۲) آشکارساز دودی نوری ـ آشکارسازی است که نسبت به ذرات حاصله از احتراق حساس است و توانائی تاثیرپذیری جذب یا پراکندگی پرتوها بخشهایی در فرو سرخ , نور مرئی یا فرابنفش از طیف الکترومغناطیسی را دارد .
د ) آشکارساز گازی ـ آشکارسازی است که نسبت به فرآوردههای گازی حاصله از احتراق و یا تلاشی حرارتی , حساس است .
ه ) آشکارساز شعلهای ـ آشکارسازی است که نسبت به پرتوهای منتشره از شعلههای آتش واکنش نشان میدهد .
۳-۱-۲- آشکارسازها از نقطه نظر واکنش در برابر پدیده مورد تشخیص بصورت زیر تقسیم میگردد :
الف ) آشکارساز مقدار ثابت ـ آشکارسازی است که هرگاه مقدار پدیده اندازهگیری شده , از مدت زمان معینی تجاوز نمود , ایجاد سیگنال اعلام حریق دهد .
ب ) آشکارساز تفاضلی ـ آشکارسازی است که هرگاه در دو یا چند محل پدیده اندازهگیری شده , مقدار تفاضل آن ( معمولا کم ) به مدت کافی از حد معینی تجاوز نمود , ایجاد سیگنال اعلام حریق مینماید .
ج ) آشکارسازی افزایش دما ـ آشکارسازی است که هرگاه مقدار تغییر پدیده اندازهگیری شده , به مدت کافی از حد معینی تجاوز نمود , ایجاد سیگنال اعلام حریق نماید .
۳-۱-۳-آشکارسازها بر حسب محدوده عملکردشان به شرح زیر میباشد:
الف ) آشکارساز نقطهای ـ آشکارسازی است که احساسگر آن در مجاورت یک نقطه ثابت , نسبت به پدیده مورد نظر عمل میکند .
ب ) آشکارساز چند نقطهای ـ آشکارسازی است که احساسگرهای آن در مجاورت چندین نقطه ثابت , نسبت به پدیده مورد نظر عمل میکند .
ج ) آشکارساز خطی ـ آشکارسازی است که در مجاورت یک خط پیوسته نسبت به پدیده مورد نظر عمل میکند .
۳-۱-۴- آشکارسازها بر اساس قابلیت وصل مجدد ۲ بشرح زیر تقسیم میگردد :
الف ) آشکارساز قابل وصل مجدد ـ آشکارسازی است که بعد از واکنش میتواند از وضعیت اعلام حریق به وضعیت عادی یا آماده بکار پس از توقف روی شرایطی که باعث واکنش شده ( بدون تعویض هر یک از قطعات آن ) به وضعیت اولیهاش در آید . برخی از انواع آشکارسازهای نوع فوق بشرح زیر است :
۱) آشکارساز قابل وصل مجدد بطور خودکار ـ آشکارسازی است که بطور خودکار به وضعیت عادی و آماده به کار , درآید .
۲) آشکارساز قابل وصل مجدد با کنترل از راه دور ـ آشکارسازی است که با فرمان از راه دور به وضعیت عادی خود در آید و آماده به کار گردد .
۳) آشکارساز قابل وصل مجدد در محل ـ آشکارسازی است که میتواند بصورت دستی در محل آشکارساز به وضعیت عادی درآید و آماده به کار گردد .
ب ) آشکارساز غیر قابل وصل مجدد ( با المانهای قابل تعویض ) ـ آشکارسازی است که پس از واکنش , برای استفاده مجدد نیاز به تعویض قطعه یا قطعاتی دارد , تا به وضعیت عادی و آماده بکار درآید .
ج ) آشکارساز غیر قابل وصل مجدد ( بدون المانهای قابل تعویض ) ـ آشکارسازی است که بعد از واکنش و پس از وضعیت اعلام حریق , نمیتواند به وضعیت عادی و آماده بکار درآید.
۳-۱-۵- آشکارسازها براساس قابلیت برداشتن آنها به منظور تعمیر و نگهداری به شرح زیر تقسیم میگردد .
الف ) آشکارساز جدا شدنی ـ این آشکارساز بصورتی طراحی شده که میتوان آن را از وضعیت عادی کارش به سادگی برای کارهای تعمیر و نگهداری از محل خود برداشت .
ب ) آشکارساز جدا نشدنی ـ این آشکارساز بصورتی طراحی شده که نمیتوان آن را برای کارهای تعمیر و نگهداری به آسانی از محل خود برداشت .
یادآوری : علاوه بر گروه بندیهای فوق , تقسیمبندیهای دیگری نیز امکانپذیر است .
۳-۲- مرکز اعلام حریق ( قسمت B در شکل ۱) تجهیزاتی هستند , که آشکارسازها از طریق آنها میتوانند تغذیه گردد و دارای شرایط زیر میباشند :
الف ) تجهیزات مذکور , برای پذیرفتن سیگنال اعلام حریق آشکارسازهای وصل شده , بکار میرود , تا این سیگنال را بصورت شنیداری و دیداری اعلام نماید و مکان خطر را نشان دهد . این تجهیزات نیز میتواند برای ثبت هر یک از اطلاعات فوق در این زمینه مورد نیاز باشد .
ب ) در صورت نیاز , این تجهیزات توانائی ارسال سیگنال اعلام حریق را از تجهیزات مسیر ارتباط اعلام حریق دارد ( قسمت E در شکل ۱) بطور مثال ایستگاه آتش نشانی یا فرمان به تجهیزات اطفاء خودکار ( قسمت G در شکل ۱) مانند : دستگاه اطفاء حریق خودکار با گاز انیدرید کربنیک (CO۲)
ج ) تجهیزات مذکور , برای کنترل صحیح کار سیستم به کار میرود . تا هرگونه خطائی را بصورت شنیداری یا دیداری اعلام نماید ( بطور مثال : اتصال کوتاه مدار , قطع مدار و یا بروز عیب در منبع تغذیه).
۳-۳- وسایل اعلام حریق ( قسمت C در شکل ۱) ـ تجهیزاتی که جزء قسمتهای B نمیباشد و برای اعلام حریق بکار میرود , مانند وسایل شنیداری و دیداری .
۳-۴- شستی اعلام حریق ( قسمت D در شکل ۱) ـ وسیلهای است دستی برای ایجاد سیگنال اعلام حریق .
۳-۵- تجهیزات مسیر ارتباط اعلام حریق ( قسمت E در شکل ۱) ـ تجهیزات واسطهای است که سیگنال اعلام حریق را از مرکز اعلام حریق B به ایستگاه آتش نشانی ( قسمت F) میفرستد .
۳-۶- ایستگاه آتش نشانی ( قسمت F در شکل ۱) ـ مرکزی است که در آن میتوان اقدامات لازم برای مبارزه با آتش را در هر زمان , انجام داد .
۳-۷- کنترل تجهیزات خودکار اطفاء حریق ( قسمت G در شکل ۱) ـ وسیله خودکاری است که برای بکار انداختن تجهیزات اطفاء حریق (H) پس از دریافت سیگنال از مرکز اعلام حریق B, از آن استفاده میشود .
۳-۸- تجهیزات خودکار اطفاء حریق ( قسمت H در شکل ۱) ـ تجهیزاتی است برای کنترل آتش یا اطفاء حریق , ( برای مثال : کپسولها و آبپاشها )
۳-۹- تجهیزات مسیر ارتباط اعلام خطا ( قسمت j در شکل ۱) ـ تجهیزات واسطهای است که سیگنال اعلام خطا را از مرکز اعلام حریق (B) به مرکز دریافت اعلام خطا ( قسمت K) میفرستد .
۳-۱۰- مرکز دریافت اعلام خطا ( قسمت K در شکل ۱) ـ مرکزی است که در آنجا خطاهای پدیده آمده را میتوان اصلاح و برطرف نمود .
۳-۱۱- منبع تغذیه ( قسمت L در شکل ۱) ـ منبع تغذیهای است که مرکز اعلام حریق (B) و وسایل متصل به آن را , از طریق مرکز اعلام حریق (B) تغذیه مینماید . قسمت (L ) ممکن است دارای چندین منبع تغذیه باشد ( برای مثال برق از شبکه شهری و مولد اضطراری ) این منبع تغذیه میتواند بصورت مجزا و یا در داخل مرکز اعلام حریق (B) قرار داشته باشد .
۳-۱۲- المانهای ارتباطی ـ وسایلی است که ارتباط بین تجهیزات ذکر شده در فوق را برقرار میسازد ( مانند سیمها ). توضیح تجهیزات در شکل ۱- به دلیل وظایف گوناگونی که تجهیزات برای انجام آن دارند , مناسب است که تجهیزات را در شکل ۱ به سه گروه کاری تقسیم نمائیم .
این گروهها که هیچ ارتباطی به موقعیت قطعات ندارند با علائم X و Y و Z نشان داده شدهاند .
A = آشکارساز حریق
B = مرکز اعلام حریق
C = وسایل اعلام حریق
D = شستی اعلام حریق
E = تجهیزات مسیر ارتباط اعلام حریق
F = ایستگاه آتش نشانی
G = کنترل تجهیزات خودکار اطفاء حریق
H = تجهیزات خودکار اطفاء حریق
J = تجهیزات مسیر ارتباط اعلام خطا
K = مرکز دریافت اعلام خطا
L = منبع تغذیه
ـ تجهیزات و المانهای ارتباطی که همیشه در سیستم اعلام حریق خودکار وجود دارند .
ـ تجهیزات و المانهای ارتباطی که میتوانند گاهی در یک سیستم اعلام حریق خودکار باشد .