ارتقاء سطح حفاظت تجهیزات فردی با معیارهای استاندارد
- شناسه خبر: 23194
- تاریخ و زمان ارسال: 24 آذر 1397 ساعت 13:00
ارتقاء سطح حفاظت تجهیزات فردی با معیارهای استاندارد
امروزه در محیطهای کاری با وجود طیف وسیعی از مخاطرات شیمیایی، فیزیکی، بیولوژیکی و مکانیکی با خصوصیات خورندگی، برندگی، سمیت، سرطانزایی، سوزانندگی، جهش زایی و … میتواند سلامت شاغلین و حتی سایر افراد مجاور محیطهای شغلی را به شدت تهدید نماید. لذا لازم است با شناسایی و کنترلهای مهندسی مانند جایگزینی مواد خطرناک با مواد کم خطر، تغییر فرآیند کار -محصور کردن- استفاده از سیستمهای تهویه مناسب، بکارگیری روشهای کنترل از راه دور و یا گردش کار اقدام لازم به عمل آید. اما از آنجایی که در مواقعی کنترل بخشی از عوامل زیان آور شغلی در منبع تولید و در مسیر انتقال عملی نبوده یا بسیار مشکل میباشد تنها راه حل باقیمانده تجهیز پرسنل به وسایل حفاظت فردی مناسب و استاندارد خواهد بود. این وسایل شامل گستره وسیعی از لوازم و تجهیزات میباشد که به منظور حفاظت قسمتهای مختلف بدن در برابر انواع خطرهای احتمالی ساخته میشوند. بخشی از وسایل حفاظت فردی شامل موبندها، سربندها، کلاههای حفاظتی، عینکها، رسپیراتورها، گوشیها (ایرپلاک و ایرماف)، شیلدهای صورت، دستکش، پیش بندها، روپوشها، گترها، ساق بندها، کفشهای ایمنی و پوتینها و غیره است. البته ممکن است برای کارفرمایان استفاده از وسایل حفاظت فردی برای کنترل و مواجهه کارگران با خطرات یک راه حل ساده و مناسب و صحیح به نظر رسد ولی در صورت عدم توجه به عوامل متعدد و موثر پیشگیری، میتواند بسیار نامناسب و حتی خطرناک باشد.
برای اینکه وسایل حفاظت فردی بتوانند بالاترین سطح ممکن حفاظت را تأمین کنند لازم است بطور مناسب انتخاب شده و موقع خریداری نیز آن دسته از وسایل که مطابق با مقررات سازمانهای مسئول ملی و بین المللی نظیر مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مقررات وزارت کار، NIOSH، ANSI و غیره باشند انتخاب گردیده و همچنین به بهترین نحو ممکن نگهداری و به طور صحیح مورد استفاده قرار گیرند.
همچنین این نکته قابل تأمل است در بسیاری از حوادث به وقوع پیوسته، تجهیزات حفاظت فردی استاندارد و مورد تأیید مراکز ذیصلاح یکی از گزینههای پیشگیری بوده که متأسفانه بعلت عدم آگاهی و توجه کارفرمایان و یا مسئولین ایمنی، از تجهیزات معیوب و یا فاقد تأییدیه استفاده نموده که منجر به دریافت درصد بالایی از قصور حادثه گردیده در حالی که با بکارگیری دستورالعملهای ایمنی و توجه به آئیننامههای مرتبط و همچنین استفاده از تجهیزاتی که دارای تأییدیههای معتبر میباشد میتواند هم از وقوع حوادث پیشگیری و هم کارفرمایان را در برابر مسئولیتهای قانونی در این خصوص حمایت کند.
در اجرای ماده ۹۰ قانون کار جمهوری اسلامی ایران: «کلیه اشخاص حقیقی یا حقوقی که بخواهند لوازم حفاظت فنی و بهداشتی را وارد یا تولید کنند، باید مشخصات وسایل را حسب مورد همراه با نمونههای آن به وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارسال دارند و پس از تأیید به ساخت یا وارد کردن این وسایل اقدام نمایند».
طبق ماده ۱۵ آیین نامه وسایل حفاظت فردی مصوب شورای عالی حفاظت کار-
اطلاعات مشروحه ذیل میبایست بر روی تمامی وسایل حفاظت فردی به گونه ای پایدار، نشانه گذاری گردد و به وضوح قابل رویت باشد:
الف- نام یا علامت مشخصه کارخانه سازنده
ب- نام کشور سازنده
ج- سال و ماه ساخت و در صورت نیاز تاریخ انقضاء
د- نوع کاربرد
ه – استانداردی که براساس آن ساخته شده است
و- شماره و تاریخ تأییدیه وزارت کار و امور اجتماعی یا حسب مورد وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
لذا مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی با توجه به رسالت خطیری که در این زمینه داشته با دارا بودن پیشرفتهترین تجهیزات و دستگاههای تست وسایل ایمنی و حفاظتی کمک شایانی به این موضوع نموده و با اجرای تستهای ایمنی و حفاظتی مطابق با دستورالعملهای بینالمللی بر روی تجهیزات ساخت داخل و یا خارج توانسته بر کیفیت آنها صحهگذاری نماید و برای حمایت از تولید و عرضه وسایل حفاظت فردی استاندارد و مرغوب در سطح صنایع و به تبع آن صیانت از نیروی کار و تلاش کشور نمونههای تولیدی یا توزیعی برای صدور تأییدیه طبق استاندارد مرکز؛ مصوب استانداردهای ملی، بینالمللی و براساس استانداردهای ایزو نوع تجهیز تست شده و سپس تعرفه خدمات به مدت یکسال صادر میگردد. در ادامه فهرست تجهیز و شرکت سازنده مطابق جدول نمونه زیر در سایت http://crtosh.mcls.gov.ir قرار خواهدگرفت .
این فهرستها کمک فراوانی به توزیع کنندگان و متولیان خرید تجهیزات صنایع و اطمینان از تهیه وسایل استاندارد خواهد نمود.
در ادامه این مسیر مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی با همکاری بازرسین اداره کار تعاون و رفاه اجتماعی به صورت موردی در طول سال از این مراکز بازدید نموده و در صورت مشاهده هرگونه تخلفی با همکاری مراکز ذیصلاح برخورد خواهد کرد.
از سال گذشته برای تولید کنندگان، واردکنندگان و توزیع کنندگان محترم وسایل حفاظت فردی طرحی به جهت جلوگیری از تخلفات احتمالی مصوب گردید مبنی بر اینکه تنها نمونههای تولیدی یا توزیعی که نسبت به ثبت نام یا علامت تجاری (برند) خود از طریق اداره ثبت علایم تجاری اقدام نمودهاند، از سوی این مرکز پذیرش شده و مورد آزمون و صدور تأییدیه قرار خواهند گرفت .
از اینرو فهرست مدارک و مستندات الزامی برای ارائه نمونه وسایل حفاظت فردی و اخذ تأییدیه به شرح ذیل اعلام میگردد:
الف- مدارک الزامی برای تولید کنندگان
۱- پروانه تولیدی از وزارت صنعت، معدن و تجارت
۲- پروانه کسب
۳- تصویر ثبت علامت یا نام تجاری
۴- نامه درخواست انجام آزمون و صدور تأییدیه به مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار
۵- تعداد نمونههای وسایل حفاظت فردی طبق جدول پیوست
ب- مدارک الزامی برای وارد کنندگان
۱- پروانه کسب
۲- تصویر ثبت علامت یا نام تجاری
۳- تصویر سند نمایندگی انحصاری یا نمایندگی توزیع (عاملیت فروش) از کمپانی تولیدکننده
۴- نامه درخواست انجام آزمون و صدور تأییدیه به مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار
۵- تعداد نمونههای وسایل حفاظت فردی طبق جدول پیوست
پ- مدارک الزامی برای توزیع کنندگان ( شرکتهای توزیع یا فروشندگان )
۱- پروانه کسب
۲- تصویر ثبت علامت یا نام تجاری
۳- تصویر سند نمایندگی انحصاری یا عاملیت فروش برای کالاهای تولید داخلی / نامه تأیید اصالت کالا از نماینده انحصاری یا نمایندگیهای توزیع در ایران برای کالاهای وارداتی
۴- نامه درخواست انجام آزمون صدور تأییدیه به مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار
۵- تعداد نمونههای وسایل حفاظت فردی طبق جدول پیوست .
نتیجه گیری :
افرادی که به نوعی مرتبط با تجهیزات حفاظت فردی هستند برای اینکه بتوانند بالاترین سطح ممکن حفاظت را تأمین کنند لازم است درهنگام تولید؛ انتخاب و خرید به موارد گفته شده توجه ویژه نمایند.