الزامات ملاک عمل طراحی و ساخت انواع جعبه های آتش نشانی
- شناسه خبر: 23033
- تاریخ و زمان ارسال: 27 آبان 1397 ساعت 12:00
مقدمه
رشد روز افزون جمعیت و نیاز به تامین مسکن و گسترش اماکن اداری، تجاری و … در کلان شهر تهران افزایش ساخت و ساز را بدنبال داشته است و در صورت عدم آگاهی لازم از اصول ایمنی و عدم رعایت ضوابط و مقررات مربوطه میتواند حوادث ناگواری را بدنبال آورده و موجب خسارت جانی و مالی فراوان گردد، که در این رابطه گردآوری ضوابط و مقررات مرتبط با اطلاع رسانی به متقاضیان ذیربط میتواند به عنوان یک راهنمای مناسب تاثیر گذار باشد.
انواع جعبه های آتشنشانی
جعبه های آتشنشانی با توجه به کاربرد آنها در ساختمانها و اماکن مسکون ، تجاری، اداری و درمانی به اشکال متفاوتی تولید و ساخته میشوند که بطور کلی به دو دسته بزرگ تقسیم میشوند :
الف) جعبههای آتشنشانی جهت نگهداری خاموشکنندهها
ب) جعبه آتشنشانی مجهز به قرقره
الف-۱) جعبههای آتشنشانی مجهز به قرقره با شیلنگهای نخ پرلونی ( بدون سیستم آبرسان داخلی )
الف-۱-۲ ) جعبههای آتشنشانی مجهز به قرقره با شیلنگهای لاستیکی و پلاستیکی (به همراه سیستم آبرسان داخلی )
الف-۱-۱ ) جعبههای آتشنشانی مجهز به قرقره با شیلنگهای برزنتی و نخ پرلونی در سه سایز متفاوت از شیلنگها به قطر۱ و ۲/۱ ۱، و یا ۲/۱ ۲ تولید و ساخته میشوند.
شیلنگهای برزنتی با روکش و یا بدون روکش به دور قرقره پیچیده شده و از طریق کوپلینگهای مخصوص به شیر زاویهدار آتشنشانی موجود در جعبه متصل میگردند. این جعبهها عموماً در اماکن مسکونی
(پارکینگها و انبار)، اماکن اداری، تجاری و درمانی نصب شده و به همراه شبکه لوله کشی، مخزن ذخیره آب و بوستر پمپ آتشنشانی جهت اطفاء حریقهای احتمالی مورد استفاده قرار میگیرند.
الف -۱-۲ ) جعبههای آتشنشانی مجهز به قرقره با شیلنگهای لاستیکی (پلاستیکی) در دو سایز “۱ و “۴/۳ تولید و ساخته میشوند که شیلنگهای آنها از جنس لاستیک یا پلاستیک فشار قوی ۴۵-۱۵ بار بوده و به دور قرقره پیچیده شده از طریق اتصالات کوپلینگها و بستهای مخصوص به شیر آتشنشانی و شیر تک ضرب آبی موجود در جعبه متصل میگردند . از این جعبهها عموماً در اماکن مسکونی به غیر از پارکینگ و انباری، همچنین در اماکن اداری و مراقبتهای درمانی و بهداشتی به همراه شبکه لوله کشی مخزن ذخیره آب آتشنشانی و بوستر پمپ جهت اطفای حریقهای احتمالی مورد استفاده قرار میگیرند.
ابعاد کلی جعبه
حداقل سایز استاندارد در هر دو مدل روکار و توکار (بدون در نظر گرفتن لبه ها ) ۱۷* ۶۰* ۷۵ برای سایزهای ۲/۱ ۱ و ۲ میباشد (لبهها از هر طرف ۳ و ۵ سانتیمتر میباشد). در صورت استفاده از شیر فلکه ۲/۱ ۲ برای سهولت در بستن شیر فلکه و قرار دادن شیلنگ از عمق ۲۰ سانتی متر به بالا (ترجیحا ۲۳ سانتیمتر ) استفاده گردد. سایزهای خاص بر اساس سفارش مشتری میتواند انجام شود مشروط بر در نظر گرفتن کلیه موازینی که در این آئین نامه به آن اشاره شده است.
این آئین نامه به آن اشاره شده است.
الزامات ساخت جعبهها و قرقرههای آتشنشانی
۱ ) نوع ورق: ورق باید از نوع ورق آهنی روغنی و با ضخامت حداقل ۱ میلیمتر بکار گرفته شود.
۲ ) پوشش رنگ: رنگ جعبهها باید از نوع الکترواستاتیک کورهایی بوده و کلیه مراحل شستشو از قبیل چربیگیری، فسفاته آهن و آبکشی را قبل از رنگ طی کرده باشد.
مرحله پخت رنگ نیز باید در دمای ۲۱۵ درجه سانتیگراد انجام شود.
ضخامت رنگ پایه باید حداقل ۶۵ میکرون باشد.
در نهایت آزمونهای زیر صحت کیفیت رنگ را گواهی مینمایند:
الف- تست سالت اسپری
ب- تست مقاومت در برابر ضربه
پ- تست کراس کات
۳) پایه نگهدارنده قرقره متصل به بدنه: در طراحی پایه نگهدارنده قرقره باید از ورق حداقل ۳ میلیمتر استفاده کرد و نحوه اتصال این پایه به بدنه به گونهای باشد که ضمن حفظ ضرافت از مقاومت کافی جهت نگه داری حداقل ۱۵ کیلوگرم وزن را دارا باشد.
۴) پایه نگه دارنده نازل: طراحی پایه با ضخامت ورق حداقل ۱ میلیمتر جهت نگهداری نازل بهمنظور دسترسی آسان باید در نظر گرفته شود به گونهایی که مانع باز شدن آن نباشد.
۵) درب: در خمکاری درب حتماً هر لبه باید ۲ مرحله خم کاری انجام شود که این امر در مقاوم سازی درب تأثیر بالایی دارد و همچنین بمنظور جلوگیری از اشغال فضای راهروها و عدم ایجاد ممانعت در رفت و آمد، درب باید همسطح فریم اصلی طراحی شود.
۶) لاستیک آب بندی (نوار درزگیر ): لاستیک آببندی باید در راستای عمود برباز شدن درب روی فریم اصلی قرار گیرد تا در شرایط مختلف جوی و علیالخصوص سرما و گرما از جای خود جدا نشود.
۷) قفل: استفاده از قفلهای کلید دار خلاف اصول ایمنی حریق میباشد زیرا در هنگام استفاده کاربری سختی برای مصرفکننده یا آتشنشان ایجاد مینماید و همچنین نوع قفل باید توکار باشد که فضای اضافه از درب را اشغال نکند.
استفاده از هر نوع قطعه پلاستیکی در این قفلها ممنوع و آبکاری و پوشش سطح قفلها باید از نوعی باشد که حداقل ۲۵۰ ساعت تست سالت اسپری را جوابگو باشد.
۸) لولا: حداقل ۲ عدد لولای نصب شده میبایست با ۴ پیچ به بدنه و درب متصل گردد.
* تبصره: در صورت تغییر ارتفاع درب بیش از ۷۵ سانتیمتر حداقل ۳ عدد لولا مورد نیاز است .
۹)ورودی های لوله آب: ورودیها باید بصورت یک تکه طراحی شود که هیچگونه جوشکاری در آنها به کار نرود و در هنگام جداکردن آنها ضمن سهولت جدا شدن هیچگونه آسیبی به پوشش رنگ زده وارد نشود. این ورودی ها باید در ۴ گوشه اجرا گردد.
۱۰) پیش بینی فضای نصب: با توجه به اینکه سوراخ کاری قطعات فلزی بعد از رنگ باعث ایجاد خوردگی و پوسیدگی در قطعات می شود به همین منظور قبل از رنگ باید حداقل ۶ سوراخ در دیواره پشتی جعبه ها ایجاد شود که ضمن نصب آسان ، عمر مفید جعبه ها بالاتر رود .
* در جعبه های رو کار می بایست حداقل دو حفره به منظور خروج آب پیش بینی شود .
۱۱) بسته بندی: بستهبندی باید به گونهای باشد که در حمل و جابجایی آسیبی به رنگ و قطعات داخلی وارد نشود.
کلیه الزامات فوق میبایست در کلیه جعبهها اعم از جای کپسول و قرقره شیلنگ برزنتی یا لاستیکی با ابعاد خاص رعایت گردد.
ادامه دارد… .