ایمن نمودن یک شهــــر
- شناسه خبر: 21426
- تاریخ و زمان ارسال: 13 اردیبهشت 1397 ساعت 12:22

گردآوری و تدوین :
حبیـب کبیـری
کارشنـاس ارشـد
سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی تهران
ایمن نمودن یک شهر در برابر حوادث :
زلزله
پایتخت ژاپن (توکیو) که مرکز اقتصادی، سیاسی، تجاری، فرهنگی و غیره میباشد، شهری است پرتراکم ، با ساختمانهای بلند و راههای زیر زمینی(subway ) فراوان که روز به روز با افزایش جمعیت بر تراکم این شهر افزوده شده، تعداد ساختمانهای بلند نیز افزایش مییابد و ارتباطات زیرزمینی نیز وسیعتر می گردد، گرچه بدین طریق وسیله آسایش و ارتباط از جهتی برای مردم فراهم می گردد ولی از نقطه نظر آتشنشانی خطرات آتش سوزی و حوادث دیگر همواره این شهر را تهدید مینماید.
در اغلب شهرهای بزرگ آتشسوزیها بیشتر در ساختمانهای بلند و راههای زیرزمینی اتفاق میافتد. بطور مثال: در آتشسوزی بزرگی که در subway لندن رخ داد و یا حریق بزرگ یک آسمانخراش درلسآنجلس دهها تن از جملـه: چند آتشنشـان کُشتـه و مجروح شدند. عملیات آتش نشانی نیز در اکثر این حریقها بسیار مشکل است، که تمام اینها نشاندهنده ضرورت پیشگیری و عملیاتی است که باید قبل از وقوع چنین حوادثی انجام شود تا از وقوع آنها جلوگیری شده و اگر هم حادثه ای صورت پذیرد، بتوان در لحظات اولیه از گسترش آن جلوگیری نمود.
از آنجائی که ژاپن یک کشور زلزله خیز بوده و اکثراً آتش سوزیهای عظیم با وقوع زلزله های بزرگ رخ میدهد ، تلفات حاصل از این آتش سوزیها بیش از خود آوار زلزله است، بنابراین دولت ژاپن از زلزله بدلیل حوادث ناشی از آن یا پیـامدهای بعدی بعنوان عامـل اصلی در برنامهریزی جهت ایجاد شهرهای ایمن استفادهکرده و در این رابطه اقدام به احداث ساختمانها، پلها و خطوط ارتباطی، سیستم گازرسانی، تأمین آب و برق مقاوم در برابر زلزله نموده است. لیکن علیرغم کثرت این قبیل تدابیر از آنجـائیکه در اثر وقوع زلـزله های بزرگ بعلت ایجاد شکاف در زمین و ریزش ساختمانها، اکثر راههای ارتباطی قطع یا مسدود شده و درنتیجه تردد نیروهای آتشنشانی و دیگر نیروهای امدادی نیز با مشکل مواجه شده و یا بسختی انجام می شود، اقدام به تشکیـل نیروهای داوطلب آتشنشـان و امـدادگر گردیده است. چرا که بررسی میزان آمار حریق و حوادث و تلفـات ناشی از آن نشـاندهنده این است که در این کشور همـواره این آمار پائینتر از کشورهای دیگر میباشد و به همین خاطر اکثر کشورهای دیگر ژاپن را به نام افراد خود آتشنشان مینامند.
اینگونه عملکرد ناشی از الگوی فرهنگ عمومی صحیح و حس همکاری و مسئولیت شخصی هرفرد در برابر اجتماعش بوده که البته با برنامهریزی مناسب در جهت پیشگیری توسط سازمان آتشنشان ژاپن به این مرحله رسیده است. همچنین علاوه براین برنامه اخیراً در ژاپن ساختمانهای مقاوم یا نیمه مقاوم در برابر حریق ساخته میشوند که این امر نیز سبب کاهش وقوع حریقها شده است.
درگذشته بیشتر حریقها در منازلی اتفاق میافتاد که از چوب ساخته می شدند و همین امر باعث از بین رفتن جان و مال بسیـاری از مردم بود، به همین سبب از همان موقع دولت به فکر احداث خانه های مقاوم، نصب سیستـمهای اخطاردهنده، اعلامکننده، تشـویق مردم به فراگیری موارد آتشنشانی جهت تشکیل نیروهای داوطلب نمود. امروزه تمام سازمانهای آتشنشانی دنیا تقریباً ایجاد نیروهای آتش نشان داوطلب و اختصاصی را بهترین روش جهت کاهش آتش سوزی می دانند. البته برای عملیشدن این طرح، قانونمند نمـودن مسئولیتها در رابطه با پیشگیری وحفاظت توسط قوانین آتشنشانی برای امـاکن عمومی، کارخانجـات، ساختمانهای بلند و… اجبـاری شده و راهنمائی های لازم و جزئیات در اختیار آنها قرار داده میشود، گرچه درنظر است برای حفاظت بیشتر و توسعه نیروهای داوطلب آتشنشان، گروههای علاقمندی که بصورت داوطلب باشند، جذب نمود.
قوانین آتشنشانی چنین حکم میکند که ساختمانهائی ازقبیل : هتـلها، بیمارستانها، فروشگاهـهای بزرگ، مدارس، سینمـاها باید دارای لوازم و تجهیزات آتشنشانی از قبیل سیستمهای اعلامحریـق اتوماتیک، اسپـرینکلر، تجهیـزات اطفـاءکننده و راههای خـروجی اضطراری باشند که اینها تماماً بستگـی به موقعیت و ظـرفیت ( از نظر پرسنل) این اماکن دارد. همچنیـن طبق این قـوانین این اماکن باید دارای یک مسئول آتشنشانی جهت پیشگیری باشند که این شخص نیز باید یک طرح ایمنی مناسب محل تهیه نماید و یک گروه آتشنشان داخلی براساس موقعیت محل تشکیل دهد. این افراد باید آموزش لازم را در آتشنشانی در زمینه اطفـاء و نجات دیده باشند، وظیفه این افراد شرکت در حوادث، کنترل حریق، بررسی و تست لوازم و تجهیزات موجود درمحل با مسئولیت خود میباشد.
این افراد توسط رئیس مربوطه معمولاً به سه گروه تقسیم میشوند: گروه گزارش دهنده، گروه اطفاءکننده، گروه راهنما و تخلیهکننده به هنگام اضطرار . این آتشنشانان مجهز به لباس و تجهیزات کامل آتشنشانی بوده و حداقل سالی دوبار عملیات آزمایشی آتشنشانی انجام دهند و در این عملیات با ایجاد حریق در قسمتی از ساختمان و بکار افتادن آژیرهای و سیرنها کار اطفـاء و تخلیه ساکنیـن انجام نمایند. معمولاً در این عملیات که در حدود یکساعت میباشد از ایستگاههای آتشنشانی نیز دعوت نموده تا تخلیه افراد توسط اسنوکل، نردبانها و دیگر تجهیزات هم صورت پذیرد.
تا تاریخ آخر دسامبر ۱۹۸۷ تعداد گروههای آتشنشان خصوصی حدوداً ۰۰۰/۶۹ نفر بود که بمنظور پیشگیری و ایمنی بیشتر در برابر حریق، زلزله و دیگر حوادث گروههای آتشنشان و امدادگر داوطلب درکنار آتشنشـانان خصوصی تشکیـل شده است، همچنیـن نیروهای داوطلب در شهرهای بزرگ یا کوچک یا دهکدهها طبق قوانین آتشنشانی سازماندهی میشوند. داوطلبین از ساکنین همان شهر هستند که در امور مختلف تخصص دارند. همچنین نوع لباس و دیگر تجهیزات آنها در قوانین آتشنشانی تشریح شده است. این افراد نهتنها بهعنوان آتشنشان در عملیات حریق، سیل، زلزله و حوادث دیگر تحت سرپرستی رئیس ایستگاه آتشنشانی شرکتمیکنند بلکه در هنگام حوادث مسئول اعلام خطر، هشداردادن و راهنمائیکردن مردم بوده و بعنوان یک فرد مسئول جهت حفاظت و پیشگیری نیز اقدام مینمایند.
از آنجائیکه به هنگام وقوع زلزله کلیه راههای ارتباطی بعلت بروز حریق، آوار ساختمانها، ایجاد شکاف در جادهها و خطوط راهآهـن قطع میشود، عملیات عادی آتشنشانی و یا نجات مختل و صعب گشته و هیچگونه کمک خارجی نیز در اسرع وقت نخواهد رسید. در اینگونه حوادث پیشگیری از گسـترش حریق و اطفـاء آن، عملیات نجـات و انجام کمکـهای اولیه موردنیـاز عمومـی است که ایـن امر درصورت همکاری نیروهای داوطلب مقدور خواهد بود. تعداد این افراد آتشنشان داوطلب که تحت پوشش سازمـان آتشنشانی توکیـو میباشند، حدود ۲۴۷۷۳ نفر و در قالب ۸۶ گروه است که درتمام کشور ۱۰۱۷۸۰۷ نفر میباشد.
برای تقویت سیستم حفاظت فردی، سازماندهی بهتر و استفاده مناسبتر از افراد به هنگام حوادث، آموزش صحیح لازم می باشد. بنابراین آتش نشانی توکیو سعی در برگزاری دورههای آموزشی مختلف برای کارخانه ها، اماکن عمومی، بیمارستانها، مدارس،… و داشته و اقدام به تشکیل گروههای آتشنشان از گروههای داوطلب در دهکدهها نیز نموده است.
سیـل :
در ژاپن رودخانه های فراوانی وجود دارد که اکثراً آنها شیب تندی دارند. در حدود ۴۸% از مردم ژاپن در مسیر و اطراف رودخانه ساکن می باشند و اکثر کارخانجات نیز در همین مسیرها هستند. لذا درهنگام بارندگیهای شدید که رودخانهها طغیان میکنند،خسارات فراوان مالی و جانی زیادی به مردم واردمیآید که جهت جلوگیری از این حوادث اقدام به عریضنمودن رودخانهها و ساختن دیوارههای بتونی، ساخت ایستگاههای پمپاژ ثابت و ساخت کانالهای هدایتکنندهای میگردد که به هنگام افزایش و طغیان رودخانه توسط مرکز کنترل، سیستـمهای پمپاژ عمل نموده و توسط این کانـالها آب اضافه رودخانه را به مسیر دیگر منتقل مینمـاید تا سطح آب به میـزان اولیه خود بازگردد، البته علاوه بر این سیستمهای اعلام خطر اتوماتیک در مسیر رودخانه ها وجود دارد که به هنگام طغیان فعال شده و اهالی اطراف را متوجه خطر مینماید تا به محلهای ایمن بروند.
مردمی که در اطراف اینگونه رودخانهها زندگی میکنند، دایماً خود را برای مقابله با این حوادث آماده مینمایند. بطور مثال: در شهر اُکاکی اکثر مردم خانههای خود را در ارتفاعات بنا نمودهاند و دیواره های اصلی را تا حدود ارتفاع یک متر از سنگ و سیمان ساختهاند و در بعضی از منازل بزرگتر یک اتاق اضطراری بنام wuteurhouse احداث کردهاند که این اتاق تقریباً پنج متر بلندتر از سطح زمین ساخته شده و اندازه آن در حدود ۴×۳ می باشد. این اتاق از داخل منزل اصلی توسط پلکانی که آببندیشده به یکدیگر متصل هستند.
ساکنین منزل به هنگام وقوع سیل با استفاده از راهپله به این اتاق می روند. در این اتاقک همیشه مقداری آذوقه، لوازم کمکهای اولیه و لوازم اضطراری دیگر نگهداری می شود، البته در تمام منازل آذوقه و یک قایق سبک و کوچک برای مواقع اضطـراری موجـود است تا هنگام سیلهای شدید، افراد خانواده قایق را در آب انداخته و سوار آن بشـوند. همچنین توسط دولت مکانهـایی در ارتفـاعات ساخته شده که درصورت وقوع سیل مردم به این محلها بروند.
علاوه براین از طرف دولت و با همکاری مردم در ۴۶ نقطه از شهر اتاقکهای چوبی مخصوصی وجود دارد که در ارتفاعات ساخته شده و در آنها لوازمی از قبیل: تیرکهای بزرگ چوبی، پتک، تبر، گونی، بیل و کلنگ نگهـداری میشود تا هنگام وقوع سیل مأمـورین آتشنشـانی شهر به کمک مردم و با استفـاده از این لوازم از ورود سیـل به منازل جلوگـیری کنند. همچنیـن برای آمادگی بیشتر جهت عملیات در مواقع اضطـراری، سالی یکبار بطور آزمایشی بیـن مأمورین آتشنشانی و مردم داوطلب شهر مسابقهای درخصوص استفـاده صحیح و سریع از این وسائل برگزار می شود.
البته در اطراف شهر اُکاکی غیر از این امکانات ایستگاههای پمپاژی در مسیر رودخانه ها احداثشده که هنگام طغیان رودخانه بطور اتوماتیک عمل نموده و مقداری از آب رودخانه را به کانال دیگری که به مسیر غیرمسکونی منتهی میشود، منتقل میکند. همچنین با توجه به اینکه ارتفاع آب و مقدار جریان آن هر لحظه توسط مرکز کنترل اندازه گیری میشود، ارتفاع پلهائی که برای عبور وسائل نقلیه برروی رودخانهها نیز ساختهشدهاند، متغیر بوده و هنگام طغیان در سطح بالاتر قرار می گیرند.
تدارکات و کمکرسانی به هنگام اضطرار:
به منظور تأمین آذوقه شهروندان هنگام حادثه، دولت محلی مسئول رساندن موادغذایی از قبیل: برنج، بیسکویت، آب آشامیدنی، کنسرو و دارو بوده و باید فوراً این مواد را در اختیار مردم قرار دهنـد. متولیان مربوطه میبایست همیشه از میزان مواد فوق در انبار خود اطلاع داشته باشند و این موادغذایی از نظر سالمبودن نیز مرتب کنترل شوند تا اگر در شرایط لزوم استفاده نشدند، بعلت فاسدشدن عوض شوند. البته درصورتیکه آذوقه یک شهر برای چند روز کافی نباشد از شهرهای اطراف نیز کمک گرفته میشود.
در حوادث بزرگ بهدلیل آسیبدیدگی اکثر خطوط آبرسانی، مخازن آب و اتومبیلهای آبرسانی نیز برای این منظور درنظر گرفته میشوند. داروهای موردنیاز که ضروری می باشند، همیشه در انبار موجود بوده و توسط امدادگران برای کمک به مجروحین و بیماران تجویز می شوند.
انجام تمرینهای آزمایشی جهت حوادث زلزله :
این تمرینات از سال ۱۹۷۱ توسط دولت ژاپن در شهرهای مختلف همه ساله به اجرا گذاشته میشود. از سال ۱۹۷۹ این تمرینات در سطح وسیعی برای آمادهشدن در برابر زلزلههای بزرگتر انجامشده و در سال ۱۹۸۶ حدود ۱۳ میلیـون نفر در این تمرینـات شرکت نمودند، البته در دو شهر مسئول انجام اینگونه تمرینهای آموزشی، دولت محلی بوده که توسط امور آتشنشانی، نجات، گـروههای امداد پزشکی، صلیب سرخ، شبکه رادیو و تلویزیون و … انجام میشود.