برخی مشکلات و چالش های موجود در محیط زیست ایران
- شناسه خبر: 21804
- تاریخ و زمان ارسال: 23 خرداد 1397 ساعت 12:00

محمد ولایتزاده |
دانشجوی کارشناسی ارشد ایمنی صنعتی، مدیر HSE شرکت اندیشمندان جنوب
پست الکترونیک: mv.5908@gmail.com |
مقدمه
تخریب محیط زیست، تولید آلودگی متعدد فعالیت های انسانی و عدم توجه به بوم شناسی طبیعت سبب شده است تا در سال های اخیر تعادل و توازن موجود در اکوسیستم های ایران برهم خورده و مشکلات مختلفی به وجود آید. از بین رفتن تالاب ها و خشک شدن دریاچه ها، تخریب جنگل ها و افزایش ساخت و سازها، افزایش آلودگی های مختلف نظیر آلودگی هوا، آب، خاک و صوت، کمبود منابع آب های زیرزمینی، عدم مدیریت پسماند و دفن بهداشتی زباله ها، ورود پساب های شهری، صنعتی، کشاورزی به اکوسیستم های طبیعی نتیجه این برهم خوردن تعدل محیط زیست در ایران است.
آلودگی هوا
هوای پاک و سالم مایه شادمانی زندگی بشری است که نیاز به آن بیش از نیاز به غذا و آب میباشد. صنعت مدرن امروز، باعث تولید گازها و ذرات زیادی میشود که هوای آزاد را آلوده میکنند. در سالهای گذشته زغال در صنعت باعث تولید دیاکسیدگوگرد زیادی میشد، اما امروز به دلیل محتویات کم گوگرد در زغال، سوخت آن مشکلات زیادی تولید نمی کند، در حالی که وسایل نقلیه موتوری مشکل اساسی هستند که ترکیب دیاکسیدنیتروژن و ذرات آلی غیرقابل تجزیه را تولید میکنند که تحت اثر اشعه خورشید به ازون تبدیل میشود که مهمترین آلوده کننده هوا میباشد. گاز دیاکسیدنیتروژن هوا را به رنگ قهوهای در میآورد و این وضعیتی است که بسیاری از شهرها در فصل تابستان با آن مواجه هستند. ذرات ریز که در اثر سوخت موتورهای بنزینی و گرد و غبار جادهای، دود حاصل آتشسوزی و گردههای گیاهان تولید میشود، عامل آلودگی هوا در روزهای زمستانی است. آلودگی هوا یک خطر اصلی زیستمحیطی بر سلامت انسانها در بسیاری از شهرهای توسعه یافته یا در حال توسعه در جهان هست. سطح آلودگی هوا معمولا به وسیله غلظت آلایندههای هوا مانند دیاکسیدنیتروژن، دیاکسیدگوگرد، مونواکسیدکربن، ازون و ذرات معلق مشخص می شود. در طول دهه اخیر تلاشهای بسیاری در بررسی روابط بین آلودگی هوا و پارامترهای هواشناسی اختصاص و چندین روش آماری پیشنهاد شده است. افزایش جمعیت و پیشرفت صنعت از جمله عواملی بوده که در گسترش و ایجاد آلودگی هوا در شهرهای بزرگ تاثیر داشته است و بر آن شده تا در شهرهای بزرگ جهان به فکر کنترل و راههای جلوگیری افزایش آلایندهها باشند آلودگی هوا نشان دهنده طیف گستردهای از اثر بر سیستمهای بیولوژیکی، فیزیکی و اقتصادی است. سالهای اخیر کیفیت هوا به عنوان عامل اصلی در پدیدار شدن کیفیت زندگی در مناطق شهری، به خصوص در مناطق پر جمعیت و صنعتی مطرح شده است.
گردو غبار و طوفان های خاک
طوفانهای گرد و غبار به عنوان یکی از رایجترین بلایای طبیعی قرن اخیر دارای اثرات متعدد مثبت و منفی بر روی اکوسیستمها است. این طوفانها با افزایش میزان مواد مغذی خاک در مناطق رسوبگذاری و اقیانوسها، حاصلخیزی و رشد فیتوپلانکتونها را افزایش داده و با کاهش میزان تابش، رشد و عملکرد پوشش گیاهی را تحت تاثیر قرار داده و باعث شیوع بیماریهای مختلف در بین جوامع بشری میشود. ایران نیز به دلیل مختصات منطقه ای، اقلیم گرم و خشک و همچنین قرار گرفتن بر روی کمربند بیابانی جهان از نظر گرد و غبار خسارات جبران ناپذیری را متحمل شده است. آنچه که در این بین این بحران را تشدید میکند برنامهریزی اشتباه دولتهای منطقه از جمله ترکیه، عراق، عربستان و حتی خود ایران در برداشت غیراصولی از آبهای سطحی و عدم رعایت حقآبه زمینهای پاییندست و تالابها و همین طور تغییر بدون برنامهریزی و غیراصولی کاربری اراضی است، همان گونه که با تخریب هرچه بیشتر پوشش گیاهی منطقه منجر به بازخورد مثبت اثرات تغییرات اقلیم در منطقه میشوند. این پدیده در ایران توانسته در کوتاه مدت اثرات نامطلوبی بر محیطزیست، اقتصاد و سلامت ساکنین ۱۷ استان کشور به ویژه شهرهای مرزی همانند اهواز و کرمانشاه بر جای گذارد (کریمدوست و اردبیلی، ۱۳۸۹). البته در حال حاضر ۲۲ استان کشور با شدت و ضعفهای متفاوت تحت تاثیر پدید گرد و غبار و طوفنهای ناشی از آن هستند.
گرم شدن کره زمین
یکی از مهمترین مسائل زیستمحیطی در رابطه با بخش انرژی، تغییرات جهانی آب و هوا میباشد که در اثر تجمع بیرویه گازهای گلخانهای ایجاد شده است. گازهای گلخانهای به طور طبیعی در جو زمین وجود دارند، اما فعالیتهای انسانها و آلودگیهای ناشی از این فعالیتها، مقدار گازهای مذکور را به طور غیرطبیعی افزایش میدهد. در نتیجه گرمای ناشی از تابش اشعه خورشید در جو زمین محبوس میشود و دمای کره زمین را افزایش میدهد. گازهای گلخانهای دارای منابع تولید کننده طبیعی و غیرطبیعی هستند. در حال حاضر گازهایی نظیر دیاکسیدکربن، متان، مونواکسیدکربن، اکسیدهای گوگرد و نیتروژن در رده گازهای گلخانهای طبقهبندی شدهاند. کشور ایران در بین ۱۰ کشور اول تولید کننده گازهای گلخانهای میباشد که این مسئله سبب تغییر الگوی دمایی، کاهش منابع آبی، افزایش سطح دریاها، تخریب نواحی ساحلی، از بین رفتن محصولات کشاورزی و غذایی، تخریب جنگل، تناوب و تشدید خشکسالی شده است. در سالهای اخیر روند روبه رشد مصرف انرژی، پدیده بحران گرم شدن کره زمین را در جهان به وجود آورده است. مصرف روز افزون سوختهای فسیلی اگرچه رشد سریع اقتصادی جوامع مختلف را به همراه داشته است، اما به واسطه انتشار آلایندههای حاصل از احتراق سوختهای فسیلی و افزایش دیاکسیدکربن در اتمسفر و پیامدهای ناشی از آن، جهان را با تغییرات تهدید آمیزی روبرو ساخته است. در ایران نیز مصرف بی رویه حامل های انرژی و تولید آلودگی های صنعتی توسط انسان سبب افزایش دمای هوا شده است به طوری که در بسیاری از مناطق ایران مانند جنوب و غرب استان خوزستان میزان بارش باران کاهش یافته و دمای هوا در فصل پاییز نیز افزایش یافته است.
آلودگی خاک
خاک یکی از منابع مهم و ارزشمند طبیعت است که حدود ۹۵ درصد غذای انسان از آن حاصل میشود. بدون داشتن خاک سالم حیات و زندگی روی زمین امکان پذیر نخواهد بود. یکی از چالشهای اساسی قرن اخیر اجتماع تدریجی آلودگی در محیطزیست بوده و در این میان خاک نیز از این قاعده مستثنی نیست. امروزه یکی از مشکلات محیط زیست، آلودگی خاکهای کشاورزی با انواع آلایندههای شیمیایی، مخصوصا فلزات سنگین است که از جمله چالشهای مهم توسعه کشاورزی و در نتیجه توسعه روستایی به شمار میرود. این آلایندهها با استفاده از انواع کودهای آلی و شیمیایی، پسابهای شهری، آفتکشها، حشرهکشها، علفکشها و بسیاری دیگر از فرآیندهای کشاوررزی که به طور محلی بر خاک اثر میگذارند، به طور بالقوه توسعه کشاورزی و روستایی را با مشکل روبهرو خواهد کرد. در ایران در بسیاری از مناطق به دلیل کشاورزی و استفاده از سموم و کودهای شیمیایی و ایجاد صنایع پتروشیمی، احداث پالایشگاهها و حفاری چاههای استخراج نفت و گاز باعث افزایش مشکلات آلودگی درخاک های اطراف این مناطق می شود. عواملی نظیر دفع نامناسب فاضلابها و ضایعات مراکز صنعتی، پخش آلاینده توسط پالایشگاهها و نیروگاهها، نشت آلاینده از مخازن نفتی زیرزمینی و ایستگاههای سوختگیری، تصادفات تانکرها و نفتکشها به این مشکل دامن میزنند. مهمترین آلایندههای خاک شامل فلزات سنگین، بارش اسیدی و مواد آلی می باشند. از این بین، فلزات سنگین در سالیان اخیر به دلیل خصوصیات خطرناک و سمی در خاک شدیدا مورد توجه قرار گرفتهاند.
آلودگی آب
آلودگی آب همواره یکی از دغدغه های متخصصان محیط زیست می باشد. در حال حاضر با پیشرفت فناوری و افزایش صنایع متعدد در مجاورت رودخانه ها، تالاب ها و دریاها میزان آلودگی این اکوسیتم های با ارزش افزایش یافته است. با ایجاد صنایع مختلف نظیر پالایشگاه ها، پتروشیمی ها، نیروگاه ها، کارخانجات صنایع فولاد، صنایع نساجی، صنایع غذایی، سیمان و … پساب های صنعتی این واحدهای بزرگ و کوچک به اکوسیستم های آبی وارد شده و آن ها را آلوده کرده است. همچنین احداث اغلب بیمارستان ها و کشتارگاه های دام و طیور، مجتمع پرورش ماهیان نیز سبب شده تا پساب این صنایع نیز به رودخانه ها و تالاب ها وارد شود. ورود مستقیم پساب های شهری و روستایی و پساب کشاورزی زمین های تحت کشت اطراف اکوسیستم های آبی نیز یکی از دلایل آلودگی آب می باشد. در حال حاضر خلیج فارس، دریای خزر، رودخانه ها، دریاچه ها و تالاب های داخلی ایران با مشکلات آلودگی عدیده ای روبه رو هستند. آبزیان موجود در این اکوسیستم های آبی با وجود آلاینده های مختلف نظیر سموم علف کش و آفت کش، فلزات سنگین، آلودگی های نفتی و… نمی توانند در شرایط مناسبی زیست نمایند و گاهی مرگ و میر ماهیان و سایر آبزیان به صورت گروهی مشاهده می شود.
آلودگی صوتی و سر و صدا
امروزه در حالی که همه نگاهها به سمت آلودگی هوا معطوف شده، معضل آلودگی صوتی به صورت کاملا چراغ خاموش سلامتی میلیونها نفر به ویژه شهروندان کلانشهرها را با خطراتی جدی مواجه میسازد. در سالهای اخیر آلودگی صوتی به عنوان یکی از عوامل مؤثر بر کیفیت زندگی انسانها در مناطق شهری، در سراسر جهان به رسمیت شناخته شده است. آلودگی صوتی یکی از مهمترین مشکلات زیستمحیطی شهرها محسوب میشود که شدت آن در سالهای اخیر به دلیل افزایش تراکم جمعیت در شهرها، افزایش تعداد وسایل نقلیه موتوری، افزایش صنایع در مجاورت شهرها و افزایش فعالیتهای ساختمانسازی روبه افزایش بوده است. در ایران بیش از دو دهه است که آلایندههای زیست محیطی آب، خاک و هوا مورد توجه روزافزون قرار گرفتهاند، اما درمورد آلودگیهای صوتی هنوز جای کار بسیار زیاد است. در حالی که افزایش فعالیتهای مختلف در خدمات شهری جهت گذراندن زندگی موجب گردیده است تا آلودگی صدا به عنوان یک مشکل اجتماعی بروز نماید، متاسفانه اهمیت و جایگاه آلودگی صدا در کشور ما مانند بیشتر آلودگیها چندان روشن و مشخص نشده است. مطالعات بسیاری حاکی از افزایش گسترش آلودگی صدا در شهرهای بزرگ ایران دارند. آلودگی صوتی در شهرها و عواقب آن برای جامعه، محققان زیادی را بر آن داشت که در چندین کشور از جمله ایران روی این مساله تحقیق و مطالعه کنند. نتایج مطالعاتی که در شهرهای مختلف کشور از جمله زنجان، قزوین، تهران، کرمان، یزد، ساری، خرم آباد، یاسوج و اصفهان با استفاده از دستگاههای مختلف ترازسنج صوتی انجام شده است، نشان دادند که در مقایسه با استانداردهای زیستمحیطی، در اغلب ایستگاههای موردنظر اندازهگیری این شهرها، سر و صدا بالاتر از حد استاندارد میباشد
تخریب جنگل ها و مراتع
امروزه تبدیل جنگلها و مراتع به اراضی کشاورزی به یکی از نگرانیهای قابل توجه در سطح دنیا در زمینه تخریب محیطزیست و تغییر اقلیم جهانی تبدیل شده است. تغییر کاربری اراضی در مناطق شمالی ایران معمولا با کاهش میزان ماده آلی و مواد مغذی خاک همراه بوده و به تخریب ساختمان خاک و تغییر توزیع و پایداری خاکدانهها منجر میشود. خاکهای اراضی جنگلی به علت دارا بودن مواد آلی زیاد و ساختمان مناسب همواره مورد توجه بودهاند، ولی تغییر در مدیریت و کاربری آنها و اعمال خاکورزی، تاثیر عمدهای بر میزان ماده آلی و دیگر ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک میگذارد. تغییر کاربری زمین و تخریب اکوسیستمهای طبیعی به ویژه جنگل، به دلیل رشد جمعیت و افزایش نیاز جهانی به غذا صورت گرفته و پیشرفت فناوری و فرصتهای اقتصادی، باعث دخالت انسان در تغییر تعداد زیادی از اکوسیستمها شده است. بنابراین با توجه به استفاده بی رویه از مراتع، تخریب جنگل ها و منابع طبیعی، فرسایش خاک افزایش می باید و در نتیجه طوفان های گرد و غبار نیز افزایش خواهد یافت.
پسماندها
پسماندها یکی از مهمترین منابع آلودهسازی خاکها محسوب میشوند. پسماندها میتوانند به داخل زمین نفوذ کنند و منابع آبی را نیز آلوده کنند. این در حالی است که همه کشورهای پیشرفته پسماندها را طلای کثیف مینامند و با بازیافت و تولید کمپوست به زبالهها ارزش افزوده میدهند. یکی از مهمترین و خطرناکترین زبالههای شهری، زبالههای بیمارستانی است که بخشی از بافت بدن یک بیمار، سوزنهای آلوده به بیماریهای خطرناک، تیغهای جراحی بیماران حاوی بیماری ایدز و …. قسمتی از پسماندهایی است که از بیمارستان، همراه با صدها هزار تن پسماند معمولی جمعآوری میشوند. موضوع دفن بهداشتی زباله در ایران هنوز هم موضوع جدیدی به شمار می آید، زیرا در اکثر مناطق ایران هنوز دفع زباله به صورت تلنبار، سوزاندن و در مواردی به صورت دفن غیربهداشتی صورت می گیرد. مکانیابی نادرست محل دفن پسماند باعث آلودگی آب های زیرزمینی، آلودگی هوا، انتشار بیماری ها و… در مناطق پیرامون شده است. فعالیت های کنونی مدیریت پسماند در انجام اقدامهای اساسی، زیاد موفق نبوده و علت آن ناقص بودن سیستم و عدم توجه به عناصر موظف و پشتیبان سیستم مدیریت پسماندهای شهری است. در سالهای اخیر در چند شهر با کمک وزارت کشور و شهرداری ها اجرای طرحهای دفن بهداشتی انجام شده است، اما به نظر می رسد فرهنگ سازی، آموزش و تشویق مردم نسبت به تفکیک پسماندها از مبدا امری ضروری است و باید مدیریت پسماند را از خانه های مردم آغاز کرد تا در مراحل تکمیلی این فرآیند تسهیل گردد.
نتیجه گیری
به نظر می رسد با توجه به مشکلات یاد شده یک همکاری و همدلی بین نهادها، سازمان ها و مردم نیاز است تا با ارائه، آموزش و اجرای راهکارهای مدیریتی نوین و مناسب و الگوبرداری از کشورهای پیشرفته در زمینه نگهداری محیط زیست، از افزایش آلودگی و مشکلات در محیط زیست ایران جلوگیری شود و با نگاه به توسعه پایدار برای آیندگان برنامه ریزی اصولی صورت گیرد.