تا پایان کرونا در کنار کادر درمان و مردم عزیزمان با این ویروس میجنگیم
- شناسه خبر: 26442
- تاریخ و زمان ارسال: 24 مهر 1399 ساعت 16:20

شرکت دانش بنیان پالایه گستر سیمرغ ایرانیان با برند تجاری ماسک ترمه با مدیریت دکتری جوان و نخبه کشور محمدمهدی شیرمحمدی در عرصه تولید ماسک این روزها حسابی غوغا کرده است و در اوج بحرانهای کمبود ماسک در کشور توانسته است نیاز وزارت بهداشت را در خصوص ماسک N95 کاملا تامین کند و در زمینه اشتغال زایی در استان البرز کارآفرین نمونه شود. به همین بهانه با دکتر شیرمحمدی گفتگویی انجام دادهایم که در ادامه خواهید خواند:
در مورد شرکت پالایه گستر سیمرغ ایرانیان توضیح دهید و اینکه از کجا شروع شد و الان در چه جایگاهی هستید؟
شروع کار تولید ماسک ما برمیگردد به ۱۰ سال پیش که بنده در زمینه پروژه کارشناسی ارشد و دکترا روی فیلترهای تصفیه کننده هوا تحقیق میکردم خروجی این پروژه که با همکاری دانشگاه علم و صنعت، امیرکبیر، دانشگاه یزد و دانشگاه تهران انجام گرفت موفق شدیم فیلترهایی را تولید کنیم که میتواند آلایندهایی که در محیط وجود دارد را جذب کند. در آن زمان بیشتر بحث آلایندگیهای ریزگرد و آلایندهای بو و شیمیایی بود اما در همان زمان هم تحقیقات ما در بحث میکروبی و باکتریایی متمرکز شد، خوشبختانه توانستیم نتیجه تحقیقاتمان را به ثمر برسانیم و ماسکهایی که تولید کردیم آنتی باکتریال بود و آلودگی را جذب میکرد و راندمان خیلی بالایی در آن زمان داشت.
طی چند ماه اخیر از زمانی که بحث ویروس کرونا بوجود آمد که ما با توجه به زیرساختهای خوبی که داشتیم و دانش فنی خوب، ماشین آلات و نیروی انسانی آزمایش شده داشتیم شروع به تولید ماسکهایی کردیم که N95 و FFB2 که برای کادر درمان و عموم مردم مورد استفاده قرار میگرفت، پالایه گستر یا همان ماسک ترمه به واسطه حمایتهایی که از آن شد از طرف مردم، دوستان و از طرف پارک علم و فن آوری دانشگاه تهران که در واقع ما کمکهای زیادی از آنها دریافت کردیم و در حال حاضر هم در پارک علم و فن آوری دانشگاه تهران مستقر هستیم و موفق شدیم تولید خودمان را در کمتر از ۱۰ روز از روزی ۵هزار ماسک به ۳۵ هزار ماسک برسانیم و امروز هم حدود ۶۰ هزار ماسک تنفسی N95 در حال تولید داریم. ماسک تولید شده قسمت اعظمش در وزارت بهداشت در کادر درمان استفاده میشود و یک بخش دیگر آن در بخش صنعت، کارخانههای فولاد و خودروسازی و معادن در حال استفاده است و خوشبختانه توانستیم حجم زیادی از نیاز کشور را در زمینه این ماسکها تامین کنیم و از خروج ارز از کشور جلوگیری کنیم. در یک مدت محدود که در بحث صادرات مجوز داده شد و موفق شدیم به کشورهای کویت، قطر، رومانی،عراق و چند کشور دیگر صادرات داشته باشیم .
در حال حاضر هم که در پیک دوم کرونا قرار داریم و در واقع نیاز به ماسک در کشور در حال افزایش است، ظرفیت خودمان را افزایش داده ایم و میشود گفت: که بصورت شبانه روزی با همتی که همکارانم دارند سعی میکنیم ماسکهایی را با بهترین کیفیت ممکن و کمترین قیمت تولید و به بازار عرضه کنیم.
-شما با وزارت بهداشت کار میکنید و بیشترین نیاز وزارتخانه در ماسک n95 را تامین میکنید، با استانداردهایی که این وزارتخانه دارد کار کردن برایتان سخت نشده است.
باعث افتخار ماست که ماسکی که تولید میکنیم به صورت مستقیم میبینیم که برای کادر درمان مورد استفاده قرار میگیرد زحماتمان را میبینیم که بدون هیچ واسطه ای تحویل کارد درمان میشود و کمتر از چند روز میبینیم که در بیمارستانها و بخش آی سی یو کشور مورد استفاده قرار میگیرد، این موضوع برای ما بسیار باعث افتخار انگیز است.
سخت گیریهای شدیدی که وزارت بهداشت در تولید ماسک داشت باعث شد که ما استانداردهای بیشتری را رعایت کنیم و کیفیت را ارتقا دهیم و در واقع یک ماسک با کیفیت و قیمت مناسب و از همه مهمتر در زمان مناسب را تحویل این سازمان بدهیم مخصوصا در یک ماه پیک اول کرونا در کشور نیازی که وجود داشت ما توانستیم یک و نیم میلیون قطعه ماسک را در آن روزهایی که ماسک به سختی دردسترس بود تحویل بدهیم و توانستیم یک نقش کوچک در گذراندن این بحران داشته باشیم و کمک کنیم به اینکه کمترین آسیب به کادر درمان کشور وارد شود.
در خصوص توسعه کار و اشتغال زایی که در این روزهای کرونایی داشتید توضیح دهید؟
شرکت پالایه گستر در واقع ۵ سال پیش از زیرزمین یک منزل با فضای ۱۶ متری با ۳ نیروی خانوادگی و یک دستگاه شروع کرد و سال گذشته خودش را به یک شرکت موفق در پارک علم و فن آوری دانشگاه تهران که جزو ۱۰ شرکت برتر این حوزه بودیم تبدیل کرد. سال گذشته با حدود ۱۵ نفر نیروی کار و تولید روزانه ۵ هزار ماسک صنعت کشور را کاور میکردیم و یک نیم نگاهی هم برای بحث صادرات داشتیم و در نمایشگاههای خارجی مثل عمان و دبی را شرکت میکردیم که اتفاقا پیشرفت خوبی تا آن زمان داشتیم، بعد از بحث کرونا با زیر ساختی که داشتیم، موفق شدیم خط تولید خود را از یک خط به پنج خط تولید برسانیم و محصولات جدیدی مثل گان، کلاه و ماسکهای پرستاری و پزشکی جدید را شروع کردیم و نیروهایمان رو به ۱۲۰ نفر رساندیم والبته نیروهای غیرمستقیم ما تعدادشان خیلی بالاتر است. در واقع تیراژ، تعداد و کیفیت، ماشین آلات و فضای کارمان را توسعه دادیم و در حال حاضر هم پلن تحقیق و توسعه پالایه گستر تولید ماسکهای کلاس بالاتر N90 است که خوشبختانه تولیداتی را انجام دادیم و در مرحله تست نهایی قرار دارد. از لحاظ تیراژ ما میخواهیم تا ۴۰% تیراژ را افزایش دهیم که بتوانیم نیاز داخل را تامین کنیم. واحد R&D ترمه که متشکل از مهندسان و مشاورین زبده است به طور مستمرر در تلاش برای بالا بردن کیفیت تولیداتمان هستند.
با توجه به اینکه به نوعی تک محصولی هستید نوآوریهای زیادی در تولید ماسک داشته اید توضیح بفرمایید؟
واحد بازاریابی ترمه به طور روزانه آنالیز بازار را انجام میدهند و در این بررسیها نکات قابل تاملی وجود دارد. ماسکهایی که در کشور وجود داشت اکثرا سفید بود که از لحاظ روحیه ی کادر درمان فوق العاده تکراری شده بود. ماسکهای رنگی را وارد بازار کردیم که مورد استقبال زیادی قرار گرفت و باعث بهبود روحیه آنها شد.
علاوه بر زیبایی از لحاظ مقاومت تنفسی بررسی کردیم که یک پرستار یا پزشکی که از صبح میخواهد این ماسک را استفاده کند احساس بهتری از لحاظ تنفسی داشته باشد در بحث راندمان موفق شدیم و راندمان ماسکهایمان را از لحاظ جذب باکتریایی و جذب ریزگردها زیر ۳/۱۰ و جذب ویروسی افزایش دهیم و در بحث تدوین استانداردها کمکهای شبانه روزی با موسسه تحقیقاتی استاندارد انجام دادیم که به امید خدا بزودی استانداردهای ما تدوین میشود و در اختیار عموم قرار میگیرد که با آن استاندارد ماسک خوب را از بد تشخیص دهند و به راحتی ماسکهای فیک قابل تشخیص باشند در واقع تلاشهای پر ثمری داریم که بتوانیم هم چنان خدمت کنیم و برای جامعه و مردم کشورمان و همچنان دولت مفید واقع بشویم.
آیا در خصوص تامین مواد اولیه به مشکل برخوردهاید؟
طی چند ماه اخیر همانطور که مستحضر هستید بخاطر اینکه تولیدکنندگان ماسک زیاد شده است و درصد بالایی از این تولیدکنندگان در واقع تولیدکنندگان غیر استاندارد بودند که از مواد اولیه استاندارد استفاده میکردند، با توجه به این تقاضا برای مواد اولیه ی مرغوب به شدت بالا رفته و از آن طرف متاسفانه بحثهایی داشتیم که عرضه کم شد برای این موضوع خیلی از تولیدکنندهها از جمله خود ما برای تامین مواد اولیه به مشکل برخوردند و حتی باعث شد در برهه ای از زمان حدود ۳۰% از کیفیت محصول خودمان را کم کنیم و چند روزی را تعطیل کنیم ولی باز به لطف خدا و همکاری که مسئولین داشتند از جمله وزارت صمت، وزارت بهداشت و دوستان دیگر بخش زیادی از مواد اولیه مورد نیاز ما تامین شد و به تولید ادامه دادیم اما در حال حاضر همچنان این موضوع دغدغه ما است چون یک تولیدکننده باید حداقل برای ۲۰ روز تا یک ماه مواد اولیه خود را ذخیره داشته باشد تا بتواند برنامه ریزی کند و به بقیه موارد مربوط به تولید برسد اما عملا به این حجم دپو نمی توانیم برسیم و معمولا استرس تمام شدن مواد اولیه را داریم، قولهایی داده شده و امیدواریم با مساعدتهایی که انجام میشود این مشکل را هم مثل بقیه مشکلاتی که داشتیم مثل مشکل ماشین آلات، فضا و نقدینگی و از این قبیل که به لطف خدا حل شد این مشکل هم بزودی حل بشود و این بحران را پشت سر بگذاریم.
اشاره کردین به افرادی که تخصص ندارند و از لحاظ کیفی هم محصولاتشان استانداردها را ندارند، با توجه به تقاضای بالا یی که در خصوص ماسک همچنان در بازار وجود دارد، چطور میشود این افراد را شناسایی کرد؟ آیا نهادهای دولتی باید این افراد را شناسایی کنند یا مردم میتوانند ماسک خوب را از بد تشخیص بدهند؟
در حال حاضر موضوعی که وجود دارد این است که این افرادی که شروع به تولید کرده اند بلا شک نیتشان خیر بوده و کمک به جامعه و بهداشت و مردم بوده است و احساس وظیفه کردند و وارد شدند و ماسک را تولید کردند و توانستند حجم بالایی از ماسک را به سیستم کشور تزریق کنند، ولی متاسفانه مشکلاتی بوجود آمد به طور مثال: از ابتدای شیوع کرونا چه در مصاحبهها و چه در شبکههای اجتماعی گفته شد که ماسکی که برای مقابله با کرونا مناسب است چه در بحث کادر درمان و چه در خصوص عامه مردم، باید ماسک بدون سوپاپ باشد. متاسفانه افرادی که در خط تولید بودند به علت نبود دانش کافی پافشاری کردند به شدت و ماسکهای سوپاپ دار تولید و به سیستم کشور تزریق کردند، آمار دقیقی نداریم که این موضوع چقدر مشکل ساز شد و چقدر این موضوع روند بهبودی را کاهش داد ولی قطعا این آمار عدد پایینی نخواهد بود. امروز هم همین شرایط وجود دارد و مواد اولیه کم شده که همه بازسازیهایی میکنند و موادی را جایگزین میکنند که به هیچ وجه کاربردی نیست و یا حتی پروتکلهای بهداشتی در زمان تولید رعایت نمی شود. بازهم تاکید میکنم که نیت این افراد خیراست اما ضربههایی که این تولیدات چه از لحاظ فنی و چه از لحاظ گسترش بیماری زندهاند متاسفانه بشدت بالاست.
امیدواریم که این موارد هم بزودی حل شود و همه در یک جهت و یک راستا در جهت تولید ماسک برای کشور قدم برداریم وباز هم افتخار میکنم که من و همکارانم توانستیم در شرایطی که کشورهای اروپایی و غربی برای ۱۰۰ یا ۲۰۰ هزار ماسک راهزنی دریایی میکردند، ما در آن برهه توانستیم هفته ای ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار ماسک در سیستم بهداشتی کشور تولید و توزیع کنیم. این مهم همت والایی بود در سیستم اداری، مدیریتی و کارگری که مثال زدنی است و در این میان هماهنگی مشهود بود و همدلی مسئولین و تولیدکنندگان ایجاد شد تا توانستیم بخش اعظمی از این مشکلات را حل کنیم. در حال حاضر هم میدانیم که کاستیهایی وجود دارد از لحاظ تیراژ، تامین مواد اولیه، قیمت ولی بنده این نوید را میدهم که به امید خدا و با توجه به مساعدتهایی که در حال انجام است بتوانیم این بحران را هم پشت سر بگذاریم و نیاز کشور را تامین کنیم.
در خصوص ماسکهای تنفسی کودکان و بانوان تنوع بسیار خوبی را بوجود آوردهاید در این زمینه توضیح بفرمایید؟
ما تنوع محصولاتی که از قبل داشتیم را سعی میکردیم که آحاد جامعه مورد نیاز را پوشش دهیم، یکی از مواردی که در کشور ما وجود داشت، بحث آلودگیهای شهری بود که کودکان هم با آن درگیر بودند که ما ماسکی برای کودکان نداشتیم. ماسکی برای کودکان که از لحاظ سایز و راندمان، مقاومت تنفسی و شکل و رنگ، طراحی و تولید کردهایم که خوشبختانه مورد استقبال هم قرار گرفت. کودکان چه در بحث آلودگی هوا و چه در بحث بیماری کرونا باید محافظت شوند. مورد دیگری که داشتیم ماسکهای مخصوص برای بانوان است چون بانوان از لحاظ سایز صورت کوچکتر هستند و این موضوع را اصلاح کردیم از لحاظ مقاومت تنفسی و ظاهر و شکل که بیشتر تنوع رنگی,، که آنرا هم پوشش دادهایم.
در مورد صنعت هم همانطور که گفته شد ما صنایع بزرگ کشور را مثل کارخانههای خودروسازی، معادن، فولادسازی و سیمان را تامین ماسک میکنیم از لحاظ شکل، رنگ، راندمان و حتی اخیرا با توجه به شیوع ویروس کرونا اعلام کردیم که صنایع کشور هم باید ماسک بدون سوپاپ استفاده کنند که علاوه بر اینکه آن فرد از آلودگیهای صنعتی محیط در امان است اگر به هر دلیلی ناقل یا آغشته به ویروس کرونا باشد این به کارخانه و همکارانش منتقل نشود که این ماسکهایی که در حال تولید است هم بخش صنعتی و هم بخش ویروسی را پوشش میدهد.
در زمینه اقدامات عام المنفعه و دادن رایگان ماسک به ارگانها و برخی سازمانها توضیح دهید؟ و هدف شما ازاین کار چیست؟
ما براساس مسئولیت اجتماعی خود از روزی که این بیماری شروع شد و حتی قبل از آن افرادی بودند و هستند که دسترسی به ماسک استاندارد ندارند و افرادی هستند که دسترسی دارند اما بودجه خرید ماسک استاندارد را ندارند، بنابراین با برنامه ریزی انجام شده بصورت منظم به سازمانها و ارگانهای مختلف و افراد مختلف، ماسکهای رایگان ارائه میدهیم.
حتی در حال حاضر هم اگر کادر درمانی باشد که در منطقه ی محروم یا غیر محروم باشد و به هر دلیلی دسترسی به ماسک استاندارد ندارند میتوانند با ارسال شماره نظام پزشکی و یا کارت پرستاری که ما مطمعن شویم که از کادر درمان هستند، ما بصورت رایگان ارسال ماسک خواهیم داشت، بنابراین سعی کردیم به گونه ای باشد که به هر دلیلی عزیزان ما که مخصوصا در کادر درمان هستند و پیشرو در این زمینه خطرات زیادی ممکن است آنها را تهدید کند در اسرع وقت با ماسک کیفیت بالا و رایگان ماسک آنها را تامین میکنیم.
می خواهم از شما قولی بگیرم با حمایت ماهنامه HSE افراد بیبضاعت را شناسایی کنیم و ماسک رایگان در اختیارشان بگذاریم؟
بسیار ایده جالبی است و ماه حمایت کامل خواهیم کرد. الویت اصلی ما بدون هیچ قید و شرطی اول کادر درمان است و بعد افراد در مناطق محروم که دسترسی به ماسک ندارند را با کمک شما و شناسایی از طریق شما تامین میکنیم. الویت دوم ما خانوادههایی هستند که یکی از اعضای آنها درگیر این بیماری شدند که با فرستادن جواب آزمایشاتشان ماسک رایگان دریافت میکنند. الویت سوم مناطق محروم ما هستند.
کلام آخر: خوشحال هستیم از اینکه توانستیم کمک کوچکی به جامعه کنیم با توجه به اینکه چه قبل از کرونا ویروس و چه در حال حاضر درخواستهای زیادی داریم از کشورهای اروپایی و آمریکایی برای اینکه خط تولید را در آنجا راه اندازی کنیم و یا برای آنها ماسک ارسال کنیم، اما در خدمت مردم کشور خودمان هستیم تا به آنها خدمت کنیم و امیدواریم بزودی این ویروس منحوس از جهان برود و دیگر جای نگرانی نباشد.
و ما تا آن روز در کنار کادر درمان و مردم عزیزمان با این ویروس میجنگیم.