تحقق ساختمان سبز
- شناسه خبر: 22888
- تاریخ و زمان ارسال: 1 آبان 1397 ساعت 12:00

با بهرهگیری از انرژیهای تجدیدپذیر نوین و تکنیکهای هوشمندسازی و بررسی میزان اثربخشی با نرم افزار e_QUEST (قسمت اول)
اسلام هشتری، دانشجوی کارشناسی ارشد، مؤسسه آموزش عالی راغب اصفهانی
مهدی نیرومند ، استادیار دانشگاه اصفهان
مقدمه:
مهمترین دلیل توسعه جنبش ساختوساز سبز، افزایش شدید قیمت نفت در دهه ۱۹۷۰میلادی و به وجود آمدن شوک بحران انرژی است. کاهش انرژیهای فسیلی و کمبود منابع طبیعی، صرفهجویی در مصرف انرژی و … ، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر را ضروری نمود.
در کشور آمریکا، فرمان قانون سیاست انرژی در سال ۲۰۰۵ قانونی شد که موجب کاهش مالیات مالکانی میشود که میتوانند استفاده از تغییرات کارآمد انرژی، همچون صفحات خورشیدی و دیگر وسایل انرژی خورشیدی را در خانه هایشان نشان دهند.
در ﺣﺎل ﺣﺎﺿﺮ متأسفانه بهینهسازی ﻣﺼﺮف اﻧﺮژی، صرفهجویی و کاربرد اﻧﺮژیهای تجدیدپذیر ﻧﻘـﺶ ناچیزی را در ﻓﺮﻫﻨـﮓ ﺳـﺎختمانی کشورمان دارد.
یک ساختمان سبز با توجه به میزان سازگاری با محیط زیست و فناوریهای آن میتواند یک ساختمان انرژی صفر (یا نزدیک صفر) یا خانهای همراه با تولید انرژی باشد. یک خانه انرژی صفر که با ZNE و NZEB شناخته میشود، انرژی مصرف نمیکند و آزادسازی کربن نیز ندارد.
ساختمانهایی که در طول یک سال، انرژی تولیدیشان از مصرفیشان بیشتر است، ساختمانهای انرژی پلاس نامیده میشوند. همچنین خانههایی که مصرف انرژی آنها نزدیک به صفر است، ساختمانهای با انرژی نزدیک به صفر یا خانههای با انرژی بسیارکم نامیده میشوند.
استفاده بهینه از انرژی خورشیدی، طراحی موقعیت پنجرهها، وجوه ساختمان، ایوانها، سایبانها و درختها به جهت بیشترین بهرهبرداری، در این ساختمانها مورد توجه قرار دارد. توجه به باد و تأثیر آن بر ساختمان، با توجه به اقلیم موجود در طراحیها بسیار مؤثر میباشد. استفاده از فضای سبز روی بام ساختمان و استفاده از مصالح بازیافتی یا قابل بازیافت در ساختمان از جمله راهکارهای مؤثر در این بخش است. یک ساختمان سبز باید علاوه بر تأمین احتیاجات ساکنین آن، سلامتی، رضایت و خشنودی، بهرهوری و نشاط ساکنین خود را برآورده نماید.
لازم به ذکر است تاکنون تحقیقات و بررسیهای زیادی درخصوص ساختمان سبز، ساختمان هوشمند و انرژیهای تجدیدپذیر به صورت مجزا در سطوح مختلف ملی و بین لمللی صورت گرفته است، لیکن به ندرت تحقیق کاملی در خصوص ترکیب و کاربرد هر سه موضوع در یک ساختمان انجام شده است. لذا در این مقاله، ترکیب ساختمان سبز، ساختمان هوشمند و استفاده از انواع مختلف انرژیهای تجدیدپذیر، توأمان و در راستای کاهش حداکثری مصرف انرژی و براساس واقعیتها و وضعیت کنونی ساختوساز در کشورمان و به دور از رؤیاپردازی، یک ساختمان مسکونی با ۵ سقف (یک زیرزمین به صورت پارکینگ، همکف و سه طبقه بالای آن به صورت مسکونی، با مساحت ۱۵۰ مترمربع در هر طبقه و مجموع ۷۵۰ متر مربع زیربنا) در شهر اصفهان مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است.
الزامات و ضوابط ملی و بین المللی کاهش مصرف انرژی
الف- مصوبه هیأت محترم وزیران در خصوص آییننامه اجرایی صرفهجویی مصرف انرژی در ساختمانها در جلسه مورخ ۳۰/۷/۹۶، با هدف صرفهجویی مصرف انرژی در ساختمانها از طریق جهتگیری به سوی ساختمان سبز و ارتقای بهرهوری انرژی و کاهش آلایندههای زیست محیطی.
ب- قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی، مشتمل بر ۷۵ ماده و ۲۰ تبصره در ۱۲ فصل، مصوب ۴/۱۲/۸۹ مجلس شورای اسلامی.
پ- مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان، ویرایش سال ۱۳۸۹ تهیه شده توسط دفتر تدوین مقررات ملی ساختمان.
ت- استاندارد جهانی LEED که مربوط به مدیریت انرژی و طراحی اقلیمی بوده و یک برنامه برای ساختمانهای سبز است که از سال ۱۹۹۴ میلادی در انجمن ساختمان سبز ایالات متحده آمریکا ارائه شد. این استاندارد در صورتی که ساختمان موفق به اخذ امتیازهای لازم گردد، منتج به صدور گواهینامه در چهار سطح گواهینامه LEED (حداقل امتیاز)؛ سطح نقرهای، سطح طلایی و سطح پلاتینی میگردد.
ث- سیستم رتبهبندی BREEAM که در حقیقت متداولترین سامانه جهت ارزیابی میزان پایداری انواع ساختمانها در انگلستان است.
این سامانه، ساختمان ها را براساس نوع کاربری در ۸ گروه شامل مسکونی، اداری، تجاری، آموزشی، صنعتی، درمانی، دادگاه و زندان جای میدهد و دارای سطوح زیر میباشد:
۱- قابلقبول با پیشنیاز حداقل ۱۰ درصد امتیازات.
۲- تأیید شده با پیشنیاز حداقل ۲۵ درصد امتیازات.
۳- خوب با پیشنیاز حداقل ۴۰ درصد از امتیازات.
۴- خیلی خوب با پیشنیاز حداقل ۵۵ درصد از امتیازات.
۵- عالی با پیشنیاز حداقل ۷۰ درصد از امتیازات.
۶- بسیار عالی با پیشنیاز حداقل ۸۵ درصد از امتیازات.
از جمله دیگر استانداردها در این خصوص، میتوان به استاندارد IECC ، ISO 50001، EN16001 اشاره نمود.
اصول کلی و توصیه ها در زمینه طراحی ساختمان:
طراحی معماری ساختمان باید سازگار با اقلیم باشد تا ساختمان از شرایط و امکانهای مطلوب طبیعی بهرهگیری نماید و در برابر شرایط نامطلوب اقلیمی محافظت گردد. این رویکرد در طراحی معماری ساختمان موجب میشود مقدار انرژی مورد نیاز برای تأمین شرایط آسایش حرارتی به حداقل برسد و بخشی از آن از طریق طبیعی فراهم گردد. علاوه بر عایقکاری حرارتی، برخی از تدابیر مؤثر در بهرهگیری از انرژیهای طبیعی در ساختمان عبارتند از:
– جهتگیری ساختمان
– حجم و فرم کلی ساختمان
– جانمایی فضاهای داخلی
– جدارهای نورگذر
– سایبانها
– اینرسی حرارتی جدارها
– تهویه طبیعی و…
برخی از دیگر تدابیر عبارتند از:
– بهرهگیری بهینه از روشنایی طبیعی و مصنوعی
– استفاده از سیستم مرکزی گرمایش و سرمایش پربازده
– استفاده از بام سبز
– استفاده از سنسورهای مختلف و…
ادامه دارد… .