شرایط تأسیسات ایمنی و پیشگیری از حریق در انبار کالاهای صادراتی
- شناسه خبر: 22059
- تاریخ و زمان ارسال: 15 تیر 1397 ساعت 12:00

پیشگفتار
آئیننامهی کاربرد و شرایط تأسیسات ایمنی و پیشگیری از حریق در انبار کالاهای عادی که بهوسیله کمیسیون فنی استاندارد انبارها زیرنظر کمیتهی ملی ساختمان و تحت نظارت شورای عالی استاندارد در مؤسسهی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تهیه و تدوین گردیده است، بهاستناد ماده یک ( قانون مواد الحاقی به قانون تأسیس مؤسسهی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب ۲۴ آذر ۱۳۴۹ ) بهعنوان استاندارد رسمی ایران منتشر میگردد .
با بررسی امکانات و مهارتهای موجود و اجرای آزمایشهای لازم، استاندارد حاضر با استفاده از آئیننامهی زیر تهیه گردید:
National fire code volume 9 U.S.A
مقدمه
انگیزهی تهیه و انتشار این آئیننامه آن است که روشهای صحیح فنی در ساختمان انبارها و باراندازها تعیین گردد تا با مراعات آنها، اموال و کالاها در محیط سالم نگهداری و ترخیص گردند.
هر سال در اثر بیتوجهی به مشخصات فنی، ساختمانی، تأسیسات الکتریکی و شرایط ایمنی در ساختمان انبارها، خسارات جبرانناپذیری متوجه صاحبان کالاها و انبارها میشود که تأثیر نامطلوبی بر وضع اقتصادی کشور و افراد به جای میگذارد. کمیسیون تهیهی آئین کاربردهای ساختمان انبارها با بررسی انواع کالاهای صادراتی و وارداتی بر آن شد تا کالاها را بر حسب شرایط نگهداری یکسان، حتیالمقدور به نحوی گروهبندی نماید که انواع انبارها به حداقل تقلیل یابد. لذا انبارها به انواع مختلف تقسیم شدند که انبار کالاهای عادی از جملهی آنها بوده و تأسیسات ایمنی و پیشگیری از حریق آنها در این جزوه تدوین شده است.
تعریف انبار کالاهای عادی
– انبار کالاهای عادی عبارت است از فضای مسقف و محصور که طبق این جزوه و آئین کاربردهای شماره ۷ و ۹ ایران دارای مشخصات ساختمانی و تأسیسات ایمنی و الکتریکی باشد.
-
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تهیه این آئین، کاربرد تعیین نکات قابلتوجه در مورد تأسیسات ایمنی و پیشگیری از حریق در انبار کالاهای عادی است تا متخصصین امر و صاحبان انبارها بتوانند با توجه به آنها اقدامات لازم را به عمل آورند.
-
شرایط ایمنی و پیشگیری از حریق
شرایط ایمنی و پیشگیری از حریق که بایستی در ساختمان انبار کالاهای عادی انجام گیرد، عبارتند از:
۱-۲- انبار باید تحت حفاظت نگهبان ۲۴ ساعته قرار گیرد. تعداد نگهبان حداقل یک نفر و نسبت به وسعت ظرفیت انبار، ممکن است چند نفر باشد.
۲-۲- محوطهی انبار باید توسط سیم خاردار و مشابه آن محصور گردد.
۲-۳- محل انبار باید از کانونهای خطر- محلهای سیلگیر و جذر و مد دور باشد.
۲-۴- آب انبارها با آب ذخیرهی کافی در محوطه انبار وجود داشته باشد.
۲-۵- سیستم لولهکشی آب با بازده حداقل۲۸۳۰ لیتر در دقیقه (۷۵۰ گالن آمریکائی در دقیقه ) با فشار ۵/۱۰کیلوگرم بر سانتیمتر مربع (۱۵۰ پوند بر اینچ مربع ) برای مدت حداقل سه ساعت ضروری است.
۲-۶- وسیله اطلاعرسانی به آتشنشانی شهرداری مهیا باشد.
۲-۷- هر یک از وسائل نقلیهی سبک یا سنگین که برای تخلیه، بارگیری و یا نقل و انتقال کالاها به داخل محوطه انبار وارد میشوند و یا در آنجا مشغول فعالیت هستند، میبایست به یک دستگاه کپسول آتشنشانی مجهز باشند.
۲-۸- توصیه میشود، محل ساختمان انبار طوری انتخاب شود که امکان سرایت آتش از خارج به آن کمتر بوده و در عین حال به منابع آب و یا شیرهای آتشنشانی شهر نزدیک باشد.
۲-۹- برای تقلیل خسارات متصوره در اثر آتشسوزی و همچنین بهمنظور اینکه اجناس کمتری در معرض آتشسوزی قرار گیرد، توصیه میشود، مساحت انبارها کم باشد و از ساختن انبارهای بزرگ با مساحت زیاد خودداری شود. ارتفاع, شکل و ساختمان انبار و همچنین تقسیمبندی انبار به انبارهای کوچک ( به وسیله دیوارهای مقاوم در مقابل آتش ) عواملی هستند که برای ایمنی ضروری هستند. این عوامل با تیپ و نوع وسایل مبارزه و حفاظت از حریق در هنگام طراحی مساحت انبار مؤثرند.
مساحت این نوع انبارها بهتر است محدود به ۴۵۰ تا ۱۳۵۰ مترمربع باشد.
احداث انبارهای بزرگ و تقسیمنشده به این سبب که اجناس زیادی در معرض آتشسوزی قرار میگیرند و همچنین مبارزه با حریق و نجات اجناس دشوار میباشد، توصیه نمیشود، در صورتیکه در انبارهای کوچک اثر جریان آب در مبارزه با آتشسوزی بیشتر میباشد.
در محل تقسیم کردن انبارها به قسمتهای کوچک باید دقت شود که دیوارها از نوع نسوز انتخاب و پس از عبور از سقف حداقل به اندازه یک متر از سقف خارجی ارتفاع داشته باشد .
انبارهای دراز و باریک به مناسبت اینکه بهتر میتوان در آنها با آتش سوزی مبارزه کرد بر انبارهای مربعی شکل ترجیح داده میشود .
۲-۱۰- قسمتهائی از ساختمان که برای موتورخانه , حرارت مرکزی و امثال آن بکار میرود باید به وسیله دیوارهای مقاوم در مقابل آتش سوزی ( به مدت حداقل ۲ ساعت ) ساخته شود .
۲-۱۱- در مواردی که بین قسمتهای دیوار کشیده شده در وجود دارد این در باید از نوعی انتخاب شود که در موقع آتشسوزی خود به خود و با دقت بسته شده و همچنین حداقل ۲ ساعت در مقابل آتشسوزی مقاومت کند .
۲-۱۲- ساختمانهای یک طبقه برای انبار مزیت بیشتری نسبت به ساختمانهای چند طبقه دارد زیرا در مبارزه با حریق و همچنین نجات اجناس نسوخته از ساختمانهای یک طبقه بسیار راحتتر انجام میگیرد انبارهایی چند طبقه ممکن است مورد توسعه آتش سوزی از طبقات پائین و صدمه آب از طبقات بالاتر قرار گیرند و به این ترتیب آنچه که از آتش سوزی صدمه ندیده در اثر آب از بین برود لذا توصیه میشود , در محلهائی که اجبارا انبارهای بیش از یک طبقه ساخته میشود کف طبقات این ساختمانها در مقابل آتش سوزی و نفوذ آب مقاوم بوده و دارای وسیله تخلیه آب و حفاظت شافتهای عمودی باشد .
۲-۱۳- ارتفاع سقف انبار باید با در نظر گرفتن نوع جنسی که در آن نگهداری میشود و نوع در دسترس قرار گرفتن اجناس به حداقل رسانده شود .
ارتفاع انبارهائی که اجناس قابل احتراق معمولی در آنها گذارده میشود و یا دارای جعبههای مقوائی هستند بین ۴/۵ تا ۶/۴۰ متر در نظر گرفته شود .
ارتفاع انبارهائی که اجناس قابل احتراق و یا غیرقابل احتراق در جعبه های مقوائی در آنها گذارده میشود در حدود ۴/۵ متر خواهد بود .
۲-۱۴- توصیه میشود که برای انبارها آبپاشی سقفی از نوع اتوماتیک نصب گردد .
۲-۱۵- در هر انبار باید تعداد خاموش کننده کافی مطابق با مشخصات لازم با نظر یک نفر متخصص آتش نشانی نصب شود .
این خاموش کنندهها باید با نوع آتش سوزی که ممکن است در انبار ایجاد شود مطابقت داشته باشد .
طرز قرار گرفتن این نوع وسایل طوری باشد که برای دسترسی به هر یک بیش از ۳۰ متر فاصله طی نشود . خاموش کنندهها باید نزدیک درها قرار گیرند در محلهائی که خطر یخزدن آب داخل این خاموش کنندهها موجود است باید اقدامات لازم برای جلوگیری از یخ زدن به عمل آید .
انشعاب آب آتش نشانی , لوله های کتانی و سایر وسایل مورد لزوم مبارزه با آتشسوزی با تائید آتش نشانی محل برای انبارهای چند طبقه تهیه شود .
۲-۱۶- در محلهائی که وسایل خودکار آتش نشانی نصب نگردیده میتوان دستگاههای خودکار اعلام خطر , دستگاههای علامتدهی , نگهبان و امثال آن ترتیب داد .
وسایل اعلام خطر حریق که با نیروی الکتریسیته یا بخار بکار میافتد باید طوری تعبیه شود که در صورت از کار افتادن نیروی الکتریسیته یا بخار مؤسسه یا انبار مانعی برای کار کردن این دستگاهها نباشد باید علاوه بر سیستمهای اعلام خطر قبلی که ذکر شد از سیستم دیگر اعلام خطر مانند زنگ خطر یا دستگاه اعلام خطر فشاری که با برق یا بخار کار میکند استفاده کرد در هنگام نصب این وسایل باید با رنگ قرمز مشخص گردد همچنین باید از نقطهنظر نوع و آهنگ صدا نسبت به کلیه وسایل صوتی دیگر مشخص باشد و به هیچ وجه برای مقاصد دیگری غیر از اعلام خطر حریق و یا اخطار افراد برای تمرینهای مبارزه با حریق مورد استفاده قرار نگیرد .
۲-۱۷- کلیه پلکانها و شافتهای عمودی برای جلوگیری از انتقال آتش سوزی یک طبقه به طبقه دیگر با روش لازم حفظ گردد .
۲-۱۸- حفاظت از آتش سوزی خارجی ( در معرض آتش سوزی واقع شدن .)
توصیه میشود این نوع حفاظت که ممکن است حتی یک دیوار آجری معمولی باشد تهیه شود . هر قسمت چوبی و غیرچوبی ساختمان که توسعه آتش سوزی را بداخل ساختمان انبار اجازه دهد باید محافظت گردد .
وسایل حفاظت ساختمان از آتش سوزیهای خارج باید در بهترین وضع نگهداری شود .
۲-۱۹- توصیه میشود چنانچه ساختمان دارای چند طبقه است کفها غیرقابل نفوذ در برابر آب باشد و وسیله تخلیه آب از طبقات فراهم شده باشد .
۲-۲۰- توصیه میشود سقفهای بزرگ و طویل با وسیلهای مطمئن جهت تهویه و تخلیه دود مجهز گردد تا در موارد آتش سوزی دود و گازها خارج شده و آتش نشان بتواند محل قطعی حریق را تشخیص داده و اقدام به خاموش کردن آن نماید در غیر این صورت به تناسب تجمع گاز و دود در انبار , وسعت دید آتش نشان از بین رفته و به خیال اینکه کلیه اجناس واقع در انبار در معرض حریق است اقدام به پاشیدن آب در تمام قسمتها و از بین بردن اجناس سالم مینمایند .
۲-۲۱- در سقف این انبارها نباید برای گرفتن نور خورشید از شیشههای محدب و یا عادی استفاده شود و در صورت اجبار باید شیشه به وسیله رنگ مات گردد .
۲-۲۲- سیم کشی انبارها حتیالمقدور باید در داخل کار باشد در غیر این صورت باید از لوله فولادی که سیمها از داخل آن عبور میکند استفاده کرد .
۲-۲۳- توصیه میشود نوع لامپهای داخل انبار کالاهای مخصوص از نوع ضد شعله باشد و در انبارهائی که اجناس معمولی انبار میشود لامپها دارای حبابی باشد که در صورت شکستن از ریختن ذرات داغ بر روی اجناس جلوگیری شود .
۲-۲۴- توصیه میشود سقف انبارها به اندازه ۸۰ سانتیمتر از طرفین به بیرون آمده تا روی سکوهای اطراف انبارها را بپوشاند تا بدین وسیله شرایط امنتری ایجاد گردد .
۲-۲۵- داخل انبار باید با علامتگذاری مانند خطکشی رنگی , بلوکبندی و خیابانبندی شود تا در جلوی درب انبار کالائی چیده نشود و برای این کار معمولا یک خیابان سرتاسری به عرض حداقل ۱/۲۰ ( با خط سفید به عرض ۱۰ سانتیمتر ) کشیده و دور تا دور دیوار انبار به فاصله ۷۵ سانتیمتر جهت عبور و کنترل کالا و همچنین امکان عبور مأمورین و وسایل آتش نشانی در نظر گرفته شود .
۲-۲۶- در داخل انبارها میتوان از دو نوع شیر آب آتش نشانی به منظور مبارزه با حریق استفاده کرد .
۲-۲۶-۱- جعبههای آتش نشانی ـ این جعبهها هر کدام حداقل دارای ۲۰ متر لوله برزنتی تولاستیکی با رویه نخ نایلون یا پرلون به اندازه ۳۸ میلیمتر (۱/۵ اینچ ) با سر قفل و سیستم مناسب انتخاب شده و هر لوله باید با یک عدد سر لوله آبپاش با قطر لازم و شیر مربوطه مجهز باشد .
در روی این جعبه باید کلمه آتش نشانی که مشخص کننده این نوع جعبهها است با رنگ نوشته شود . ضمنأ لازم است طرز کار شیر آتش نشانی فوقالذکر با عکس و مطالب ساده به زبان فارسی تهیه و بر روی جعبه نصب شود .
۲-۲۶-۲- قرقرههای آتش نشانی با لوله لاستیکی فشار قوی به طول حداکثر ۳۰ متر و به قطر ۱۹ میلیمتر (اینچ ) و سر لوله قابل کنترل و شیر مربوطه . بعضی از این قرقرهها به طور خودکار کار میکنند یعنی به محض کشیدن و باز کردن قرقره , آب در داخل لوله جریان پیدا میکند و در بعضی از آنها با باز کردن شیر , آب فوران میکند .
باید طرز استفاده صحیح و سریع از این نوع قرقرهها به صورت مصور , ساده تهیه و کنار قرقرهها نصب شود .
یادآوری ۱ ـ چنانچه انبارداری وسایل اتوماتیک باشد نصب وسایل یاد شده در فوق لازم نیست .
۲-۲۷- کپسولها باید طوری در داخل انبارها نصب گردد که از زاویه دید مأمورین آتشنشانی و انباردار و کمک انباردار و کارگران دور نباشد . ضمنأ به آسانی بتوان کپسول را از روی دیوار برداشته و مورد استفاده قرار داد بنابراین حداکثر ارتفاع نصب کپسول باید ۱/۸۰ متر باشد .
محل نصب کپسولها و با هر نوع وسیله آتش نشانی دیگر باید به رنگ قرمز مجسم و مشخص گردد .
۲-۲۸- در خارج از انبار نیز باید کپسولهای مورد نظر به فاصله هر ۳۰ متر نصب گردد .
در اطراف انبارهای کالا ( چسبیده به سکوی انبار ) باید شیرهای پایهدار آتش نشانی در دو طرف به اندازه ۶۳ میلیمتر (۲/۵ اینچ ) یا ۳۸ میلیمتر (۱/۵ اینچ ) وجود داشته باشد نصب شود و فاصله هر یک از آنها از یکدیگر نباید از ۳۰ متر کمتر باشد . و برای اینکه آب داخل آنها در زمستان یخ نزند باید در داخل دیوار کار گذاشته شده باشد و یا دور بدنه آنها با نمد و یا الیاف شیشهای و یا گونی مستور و پیچیده شود و همچنین ممکن است آب داخل شیرها به وسیله شیر تخلیه که معمولا پائینتر از سطح لولهکشی داخل تأسیسات تعبیه میشود تخلیه و در مواقع ضروری فورا شیر آب لولهکشی را باز نمایند .
۲-۲۹- در داخل و خارج انبارها میباید تابلوی استعمال دخانیات ممنوع است با عکس کبریت نیمسوخته و یا سیگار به زبان فارسی و انگلیسی با زمینه سفید و عکس و نوشته قرمز یا بالعکس نصب شود .
۲-۳۰- برای اینکه شیرهای پایهدار بند ۲-۲۷ در مواقع تخلیه بارگیری کامیونها و یا راهآهن و همچنین حرکت ارابههای دستی حمل کالا مورد صدمه قرار نگیرند یا باید جنب دیوار انبار کار گذارده شوند و یا اینکه کاملا به بدنه سکوی انبار چسبیده باشند .
۲-۳۱- علاوه بر وسایل فوق شایسته است سطلهای شندار قرمز رنگ که از سطل آویز آهنی آویزان خواهند بود روی سکوی انبارها چسبیده به دیوار انبار به تعداد هر سطل آویز ۱۰ عدد پیشبینی گردد .
سطلها باید به رنگ قرمز باشند و در روی آنها کلمه آتش نشانی به رنگ سفید شناخته شود .
۲-۳۲- برای اینکه عمل با تخلیه و بارگیری به راحتی انجام گیرد و همچنین به منظور فوریت در باز و بسته شدن درها و جلوگیری از گرفتن جای اضافی و نیز به سرعت عمل باز کردن درها در موقع خطر باید درهای انبار به صورت کشوئی و ریلی ساخته شوند . چنانچه درها از ورق آهن ساخته شده باشند و بر روی آنها از داخل و خارج دستگیره آهنی نصب گردد مناسبتر خواهد بود .
عرض درها نباید از ۳ متر کمتر باشد و در هر ۲۰ متر طول انبار یک درب منظور گردد .
۲-۳۳- در آن قسمت از انبار که کالاهائی مانند ـ فرش ـ پارچه ـ کاغذ و مقوا ـ چوب و زغال و گونی , چتائی نگهداری میشود نصب دستگاههای مدرنی مانند آبپاشهای سقفی خودکار ضروری است .
۲-۳۴- برای سیستم اعلام خطر و مطلع شدن از وقوع آتش سوزی در مواقعی که انبار تعطیل است و کسی در داخل آن نیست ( به خصوص ایام تعطیل و بعدازظهر ) نصب دستگاههای کشف دود کاملا مفید و لازم است .
۲-۳۵- چنانچه امر گرم شدن در داخل انبار با شوفاژ انجام گیرد مناسبتر خواهد بود .
۲-۳۶- سر قفلهای لولههای آب آتش نشانی که در انبارها نصب میشود باید از نوعی انتخاب گردد که قابل استفاده و مصرف برای مأموران آتش نشانی شهر باشند .
۲-۳۷- تهیه و نصب یک عدد جعبه کمکهای اولیه در هر انبار ضروری است .
۲-۳۸- نصب تابلوئی که شماره تلفن آتش نشانی شهر بر روی آن بطور واضح نوشته شده باشد در انبار لازم است .
۲-۳۹- تهیه و نصب یک عدد نردبان ثابت بر روی یکی از اضلاع انبار ضروری است تا در مواقع لزوم مورد استفاده قرار گیرد .
۲-۴۰- تأسیسات الکتریکی انبار کالاهای عادی باید به طور آئین کاربرد شماره ۹ ایران انجام گیرد .