شناخت تجهیزات و وسائل کفساز
- شناسه خبر: 22135
- تاریخ و زمان ارسال: 26 تیر 1397 ساعت 12:00
شناخت تجهیزات و وسائل کفساز
۶-۱ـ سرلوله های کفساز
۶-۲ـ تزریق کننده ها (تناسب سازها)
۶-۱ـ سرلوله های کفساز (نازلهای کفساز)
سرلوله های کفساز در انواع و اقسام مختلف ساخته و مورد مصرف قرار می گیرند، تنوع سرلوله های کفساز به منظور اطفاء حریق مختلف می باشد.
هر روزه جهت دستیابی به یک سرلوله کفساز ایده آل، آزمایشهای فراوانی در سطح جهان صورت می گیرد، ولی تاکنون تمام مشکلات موجود در این نوع وسایل مرتفع نشده است. سرلوله های کفساز را بطور کلی می توان اینگونه تعبیر کرد: تمام سرلوله هایی که محلی برای مکش هوا داشته باشند سرلوله های کفساز محسوب می شوند. هر سرلوله ای که بتواند تشکیل مثلث کف را بنماید سرلوله کفساز محسوب می گردد. سرلوله های کفساز را می توان از نظر نوع مایع کف مورد استفاده به دو دسته کلی تقسیم کرد:
الف ـ سرلوله های کفساز مایع کف کم توسعه
ب ـ سر لوله های کفساز مایع کف پرتوسعه
الف ـ سرلوله های کفساز مایع کف کم توسعه :
این نوع سرلوله ها معمولاً با طول بلند و قطر کوچک تهیه می گردند. میزان بازدهی و میزان فشار لازم برای این نوع سرلوله بر روی بدنه آنها توسط برچسب نوشته شده است.
محل مکش هوا بر روی این سرلوله ها طوری تنظیم شده که پس از اختلاط سه عامل آب و مایع کف و هوا بهترین نوع حبابها را به محل مورد نظر پرتاب نماید. طول لوله به اندازهای انتخاب شده است که هوا فرصت اختلاط با محلول کف را داشته باشد. در زیر شکل سرلوله کفساز مایع کف کم توسعه را که بازدهی آن ۲۰۰ lit/min می باشد مشاهده مینمایید.
ب ـ سرلوله های کفساز مایع کف پر توسعه :
این نوع سرلوله ها معمولاً با طول کم و قطر بزرگ ساخته می شوند.
بازدهی و میزان فشار لازم برای این نوع سرلوله ها بر روی بدنه آنها حک شده است. محل مکش هوا در این نوع سرلولهها نسبت به سرلولههای مایع کف کمتوسعه بزرگتر میباشد؛ به همین علت قادرند توسعه حجمی بیشتری را تولید نمایند. البته این توسعه حجمی در مایع کف حد معینی دارد و میزان مکش هوا بر همین مبنا تعیین شده است.
در شکل زیر سرلوله های کفساز مایع کف پرتوسعه را می توان مشاهده نمود.
توربکس (ساخت کارخانه انگوس)
توربکس سرلوله کفساز مایع کف پرتوسعه می باشد که به خاطر شکل و عملکرد خاص مورد توجه است؛ با مقداری آگاهی از سیستم آن می توان به سادگی این دستگاه پی برد.
مشخصات توربکس:
۱ـ بدنه اصلی (مکعبی شکل از جنس فایبر گلاس).
۲ـ دو عدد کوپلینگ (کوپلینگ ورودی و کوپلینگ خروجی).
۲ـ دوعدد دستگیره ( جهت حمل و نقل).
۴ـ درجه فشار سنج ( جهت نشان دادن میزان فشار ورودی آب ) .
۵ـ چهار عدد شیر ( دو عدد شیر نازلها در طرفین و یک عدد شیر خروجی آب که در راستای فشار سنج قرار دارد و یک عدد شیر تخلیه آب توربین، که در زیر پوسته توربین قرار دارد).
۶ـ چهار عدد نازل ( جهت پاشیدن محلول کف).
۷ـ پروانه (جهت مکش هوا و دمیدن آن داخل محلول کف در مواقع لزوم جهت تخلیه دود بکار می رود).
۸ـ دو عدد توری فلزی جهت حفاظت پروانه و توری نایلونی مخصوص جهت باز کردن محلول کف به منظور وارد شدن هوا داخل آن).
۹ـ لوله مکش (طول آن حدود ۱۵۰ سانتی متر جهت مکش مایع کف).
۱۰ـ جدول (جهت محاسبه حجم حبابها در فشارهای مختلف).
۱۱ـ دو عدد تزریق کننده ( جهت مکش مایع کف از منبع مایع کف).
۱۲ـ یک عدد توربین (جهت به گردش در آوردن پروانه، نیروی گردش توربین توسط فشار آب تأمین می گردد).
۱۳ـ صافی ورودی آب ( جهت جلوگیری از ورود اجسام «ناخالص های آب» به داخل دستگاه).
۱۴ـ وزن دستگاه حدود ۵۵ کیلوگرم و حداکثر قدرت مکش مایع کف در شرایط جوی حدود ۱۵۰ سانتی متر.
۱۵ـ تعدادی لوله های فلزی و لاستیکی جهت اتصالات.
۱۶ـ دو عدد پایه .
توضیح درباره بعضی از سیستم های توربکس
کوپلینگ ورودی و خروجی :
کوپلینگ ورودی جهت ورود آب به داخل دستگاه و کوپلینگ خروجی جهت خروج آب از دستگاه به کار می رود. راه تشخیص این دو کوپلینگ از یکدیگر بسیار ساده می باشد، کوپلینگ ورودی را از دو چیز می توان تشخیص داد، یکی درجه فشار سنج که در بالای کوپلینگ قرار دارد و دومی لوله مکنده مایع کف که در زیر کوپلینگ جای می گیرد، ولی فشار سنج نشانه اصلی می باشد.
شیر نازلها:
همانطور که قبلاً گفته شد توربکس دارای چهار نازل می باشد دو تا در سمت راست و دو تای دیگر در سمت چپ دستگاه قرار دارند؛ شیری که در سمت راست دستگاه نصب شده است جهت باز و بسته کردن در نازل سمت راست و شیری که سمت چپ دستگاه نصب شده است جهت باز و بسته کردن نازل سمت چپ بکار می رود.
شیر خروجی :
این شیر دارای دو حالت است:
۱ـ حالت بسته
۲ـ حالت باز
۱ـ حالت بسته :
وقتی این شیر بسته باشد در یک فشار معینی آب از لوله ورودی وارد شده و مقدار معینی مایع کف به داخل دستگاه مکیده می شود و پروانه دور معینی می زند، یعنی مقدار معینی هوا به داخل محلول کف می دمد. در این حالت حبابها ریز و کم حجم، ولی مقاوم میباشند. در موقع عملکرد در این حالت مقداری آب از زیر حبابها جاری می شود.
۲ـ حالت باز:
وقتی شیر خروجی باز است مقداری آب از کوپلینگ خروجی خارج می گردد و در نتیجه اختلاطی که در بالا ذکر شد به هم می خورد و اختلاط تازه ای بوجود می آید، یعنی مقداری از آب آن کم می گردد، در نتیجه این عمل، الاستیسیته کف زیاد شده و حبابها درشت تر و پرحجم تر می گردند، ولی از مقاومت آنها کاسته می شود.
تذکر:
نسبت فشار و حجم حبابها در دو حالت فوق در جداولی که بعداً توضیح داده خواهد شد، بیان می گردد.
شیر تخلیه:
این شیر جهت تخلیه آب داخل محفظه توربین بکار می رود که این عمل را در زمستانها جهت جلوگیری از یخ زدگی و ترکیدن پوسته توربین انجام می دهند.
فشار سنج:
فشار سنج نشان دادن فشار آب ورودی در قسمت بالای کوپلینگ ورودی تعبیه شده است، این فشار از ۵ تا ۱۶ بار درجه بندی شده است؛ فشار مناسب برای این نوع توربکس در روی آن مشخص شده است که حدود ۱۰ بار می باشد.
جدول فوق مختص همین توربکس می باشد.
همانطور که ملاحظه می کنید این جدول دارای دو ردیف می باشد، ردیف بالا شیر خروجی در حالت بسته (closed) و ردیف پایین ،شیر خروجی در حالت باز (open) .
حالت بسته (closed) :
وقتی شیرخروجی بسته باشد آب از لوله خروجی خارج نمی شود و باید از ردیف بالای جدول جهت محاسبه استفاده نمود، روش محاسبه باجدول بسیار ساده می باشد. فشار آب را توسط پمپ تنظیم می کنیم، مثلاً فشار را به ۴٫bar می رسانیم و از روی جدول مشخص می گردد که حجم حبابهای کف ۸۰ m۳/min یا ۲۸۰۰ ft۳/min است.
حالت باز (open) :
وقتی شیر خروجی باز باشد مقداری آب از کوپلینگ خروجی خارج می گردد، در نتیجه جهت محاسبه حجم حبابهای کف باید از ردیف پایین جدول استفاده نمود. در این حالت نیز اگر فشار را روی ۴bar تنظیم کنیم حجم حبابهای ایجاد شده در این فشار ۸۸m۳/min یا ۳۱۰۰ ft۳/min می باشد.
اگر حالت باز و بسته را با یکدیگر مقایسه کنیم ملاحظه می شود که مقدار حجم حبابهای ایجاد شده در دو حالت متفاوت است.
در حالت بسته بودن (شیر خروجی) مقدار حجم حبابهای کف کمتر از حالت دوم است.
یادآوری مهم:
همیشه به هنگام استفاده از جدول باید به دو نکته توجه کرد:
۱ـ فشار آب ورودی
۲ـ بسته یا باز بودن شیر خروجی
در جدول فوق حجم حبابها بر حسب دو واحد بیان شده است یکی m۳ و دیگری فوت مکعب ft۳ ؛ در کشور ما از سیستم متریک استفاده می شود.
تزریق کننده:
توربکس دارای دو عدد تزریقکننده می باشد . این دو تزریق کننده دارای مشخصات فنی و شکل ظاهری یکسان می باشند. این تزریقکننده ها فاقد درجه تنظیم میباشند و در مسیر آب ورودی قرار دارند. هر یک از تزریقکننده ها برای دو نازل بکار می رود. احتمالاً به دلیل ظرافت این تزریقکنندهها آنها را دو تا انتخاب نمودهاند تا بتوانند مکش مفید را انجام دهند.
توربین:
آب وارد شده به دستگاه توسط یک لوله فلزی وارد توربین میگردد و با فشاری که دارد آن را به گردش در می آورد. گردش توربین توسط یک میله رابط به پروانه منتقل می گردد و گردش پروانه باعث مکش هوا و دمیدن آن میان محلول کف می شود. این عمل باعث تولید حباب می گردد.
طرز کار دستگاه توربکس:
توربکس دو عمل انجام می دهد.
الف ـ تولید کف
ب ـ تخلیه دود
الف ـ تولید کف:
جهت پرکردن حجم محیطی، توربکس کف مورد نیاز راتولید می نماید. ابتدا توربکس را رو به محیط قرار می دهیم بطوری که جهت نازل رو به محل مورد نظر باشد.از کوپلینگ ورودی آب را به داخل دستگاه رها می کنیم. لوله مکنده مایع کف را داخل منبع مایع کف قرار می دهیم. فشار آب ورودی را تنظیم می کنیم. آب از لوله ورودی وارد دستگاه شده که مقداری از آن به توربین رفته و مقداری وارد تزریق کننده ها می گردد. هنگام عبور آب از تزریقکنندهها، در لوله مکنده مایع کف خلاء ایجاد شده و مایع کف به داخل دستگاه مکیده می شود.
آب و مایع کف با یکدیگر مخلوط شده و از نازلها به بیرون پاشیده می شوند (شیر نازلها باید باز باشد)، محلول کف پس از خروج از نازلها و برخورد با توری نایلونی، هوای مکیده شده توسط پروانه جذب آن می گردد و تولید حباب می نماید. یاد آور می شویم که بسته به دمای محیط شیر خروجی میتواند باز و یا بسته باشد؛ پس در حالت فوق، شیر نازلها باز ـ شیر خروجی باز یا بسته ـ شیر تخلیه بسته می باشد.
ب ـ تخلیه دود:
در بعضی از حریقهایی که در محیط بسته انجام می گیرد گاهی اتفاق می افتد که نیاز به تخلیه دود یا گازهای دیگر می باشد. برای این عمل می توان از توربکس استفاده نمود. بدین ترتیب که توربکس را پشت به محل مورد نظر قرار می دهیم به طوری که روی نازل پشت به محل مزبور باشد. از کوپلینگ ورودی، آب وارد دستگاه شده، باعث گردش پروانه می گردد و گردش پروانه تولید مکش نموده و دود را از محیط تخلیه می کند. در این حالت نازلها باید بسته باشد. در حالت تخلیه دود وضعیت شیرها به صورت زیر می باشد، شیر نازلها بسته ـ شیر خروجی باز ـ شیر تخلیه بسته. در این حالت توربکس عمل یک نوع توربین مکش را انجام می دهد.
۶-۲ـ تزریق کننده ها (تناسب سازها):
معمولاً سیستم کار تمام تزریق کننده ها یکسان است و توسط عبور آب ، مایع کف به داخل دستگاه مکیده می شود. محل استقرار تزریق کننده ها در مسیر عملیات به سه حالت وجوددارد:
الف ـ ترزیق کننده های بین مسیر
ب ـ تزریق کننده های کنار سرلوله ای (جوار سرلولهای)
ج ـ تزریق کننده های کنار پمپ (جوار پمپی)
الف ـ تزریق کننده های بین مسیر (inductor) :
دستگاههای تزریق کننده بین مسیر در انواع و اندازه های مختلف ساخته می شود، ولی سیستم کار آنها یکی است.
این تزریق کننده ها معمولاً از ۲۰۰lit/min تا ۱۰۰۰ lit/min قدرت عبور محلول کف را دارند، اما اکنون به شرح تزریق کننده ۲۰۰ lit/min می پردازیم.
مشخصات تزریق کننده :
۱ـ ظرفیت این تزریق کننده ۲۰۰ lit/min می باشد.
۲ـ فشار مناسب ۵bar است (فشار را می توان تا ۱۶ bar بالا برد) .
۳ـ قدرت مکش ۳ الی ۹ (ft) فوت می باشد ( ۹۰ تا ۲۷۰ سانتی متر) .
۴ـ سه عدد کوپلینگ دارد (کوپلینگ ورودی ـ کوپلینگ خروجی و کوپلینگ مکش) .
۵ـ صافی جهت جلوگیری از ورود ناخالص و مواد زائد به داخل دستگاه می باشد.
۶ـ مکنده مایع کف که جهت مکش مایع بکار می رود ( این قسمت شامل ساچمه و شیپوری می گردد) .
۷ـ لوله اصلی که طول آن حدود ۳۵ سانتی متر می باشد.
۸ـ وزن دستگاه ۶٫۵kg می باشد.
۹ـ دو عدد پایه که به لوله اصلی متصل و موازی و بطور افقی می باشند.
۱۰ـ درجه تنظیم که در جای خود شرح داده می شود.
طرز کار دستگاه:
آب از کوپلینگ ورودی با فشار تعیین شده وارد لوله اصلی می گردد و با عبور از لوله اصلی در لوله مکش ایجاد خلاء می نماید. خلاء ایجاد شده باعث می گردد که مایع کف از داخل منبع کف مکیده و با آب مخلوط گردد.
سپس آب و مایع کف و مایع مخلوط شده (محلول کف) از کوپلینگ خروجی خارج میگردند.
نحوه عمل کردن بادستگاه تزریق کننده:
۱ـ توسط لوله کوپلینگ ورودی دستگاه را به منبع آب تحت فشار وصل می کنیم (اگر موتور پمپ در سر راه داشتیم دستگاه را به پمپ وصل می نماییم) .
۲ـ کوپلینگ مکش را توسط لوله مخصوص (لوله مکنده) به منبع مایع کف وصل می کنیم.
۳ـ لولهای به کوپلینگ خروجی وصل می نماییم وسر دیگر لوله را به سرلوله کفساز اتصال می دهیم.
۴ـ درجه تنظیم را روی عدد مناسب قرار می دهیم.
۵ـ شیر منبع تحت فشار ( و یا شیر موتور پمپ) را باز می نماییم.
۶ـ فشار را تنظیم می کنیم (فشار باید بین ۵ تا ۱۶ بار باشد) .
در منبع های تحت فشار آب بیشتر از حد مورد نیاز می باشد، باید از روش های ایجاد افت استفاده نمود تا فشار به حد معین برسد.
یکی از مسائل مهم که باید در هنگام کار کردن با تزریق کننده با آن توجه کرد درجه تنظیم می باشد.
درجه تنظیم:
در روی دستگاه تزریق کننده شیر مدرجی وجوددارد که آن را شیر درجه تنظیم می گویند.
تقسیمات روی شیر درجه تنظیم ۶ قسمت می باشد که از شماره صفر تا پنج هم جهت عقربه های ساعت شمارهگذاری شده است. این شمارهها نمایانگر درصد مایع کف هستند، بدین معنا که وقتی مایع کف مورد مصرف ۳% باشد باید درجه تنظیم را روی عدد ۳ قرار دهیم و یا وقتی مایع کف مورد مصرف ۴% باشد درجه تنظیم را باید روی عدد ۴ قرار دهیم. بنابراین درجه این نوع تزریق کننده ها بسیار ساده و هر شماره نمایانگر درصد مایع کف می باشد.
یک اشکال عمده در اینجا مشاهده می شود و آن اینکه مایع کفهایی که دارای درصد رند نیستند بااین تزریق کننده نمی توان بطور استاندارد ودقیق از آنها استفاده نمود. مثلاً برای مایع کفهای %۴٫۵ در اینجا درجه مشخصی نداریم. شکل زیرنمای یک درجه تنظیم را نشان می دهد.
( لیتر در دقیقه ) مقدار مصرف مایع کف = ضریب مصرفی آب و کف * درصد مایع کف
(لیتر در دقیقه) مقدار مصرف آب = ضریب مصرفی آب و کف * درصد آب
مثال:
با یک تزریق کننده ۴۰۰ لیتری در حال عملیات هستیم. اگر درصد کف مصرفی ۳% باشد، میزان آب و کف مصرفی در مدت ۵ دقیقه را محاسبه کنید.
یکی از مسائل مهم که در عمل بدان برخورد می نماییم این است که می خواهیم به محل حریق کف بزنیم و دستگاه تزریق کننده مایع کف رانمی مکد، علت این امر ممکن است یکی از اشکالات زیر باشد:
۱ـ لوله ورودی آب را اشتباهاً به کوپلینگ خروجی وصل کرده باشیم.
کوپلینگ ورودی آب را می توان از روی سه نشانه تشخیص داد:
الف) در روی تزریق کننده فلشی که جهت مسیر آب را نشان می دهد نمایان است.
ب ) فاصله کوپلینگ ورودی آب و کوپلینگ مکش کمتر از فاصله کوپلینگ خروجی و کوپلینگ مکش می باشد.
ج ) هرگاه دستگاه را طوری قرار دهیم که درجه تنظیم رو به ما باشد، کوپلینگ ورودی آب در سمت چپ و کوپلینگ خروجی در سمت راست بدن ما قرار دارد.
۲ـ درجه تنظیم بسته باشد، گاهی اوقات آتش نشانها براثر هیجانی که دستخوش آنها می شود و یا براثر سهل انگاری درجه تنظیم رافراموش می نمایند و این امر باعث می گردد که وقتی درجه روی صفر قرار دارد مایع کف مکیده نشود.
۳ـ لوله مکش مایع کف به مایع منبع کف نرسیده باشد، شتاب زدگی و یا بی توجهی از مأمورین باعث این امر می گردد.
۴ـ لوله مکش گرفته باشد، این مساله در اثر شستشو ندادن لوله مکش پس از هر عملیاتی اتفاق می افتد.
۵ـ ته منبع مایع کف رسوب گرفته باشد و لوله مکش داخل رسوب فرو رفته باشد. این موضوع بیشتر در مایع کف های پروتئینی اتفاق می افتد.
۶ـ بر اثر سوراخ شدن لوله مکش و یا بر اثر افتادن واشر کوپلینگ مکش، لوله مکش، هوا بکشد.
۷ـ انتهای لوله مکش صاف باشد و به ته ظرف چسبیده باشد؛ انتهای لوله مکش به شکل خاصی است و معمولاً به اشکال زیر بیشتر رایج می باشد.
در اثر مرور زمان و کار زیاد این لوله ها آسیب دیده و سوراخ می شوند. افراد بی اطلاع جهت استفاده از آنها قسمت سوراخ شده را قطع می کنند و اگر ته آن را صاف ببرند
اشکال زیر حاصل می شود، یعنی لوله به هنگام مکش به ته ظرف می چسبد و دیگر قادر به مکش نیست. بنابراین انتهای لوله مکش باید طوری باشد که به تهظرف مایع کف نچسبد.
۸ـ ساچمه مکنده مایع کف در اثر رسوبات حاصل از مایع کف بزرگ شده و در محل خود قادر به حرکت نباشد، شستشوی دستگاه با آب تمیز پس از هر عملیاتی از وقوع چنین پیشآمدی جلوگیری به عمل می آورد.
۹ـ شیپوری داخل دستگاه از جای خود حرکت کرده باشد، در اثر ضربه دیدن تزریق کننده و افتادن از بلندی و غیره ممکن است شیپوری از جای خود حرکت نماید.
۱۰ـ آب از داخل دستگاه عبور نمی کند ممکن است براثر وارد شدن شن و مواد زائد، صافی دستگاه دچار گرفتگی شده باشد، یا اگر آب عبور می نماید فشار آن به قدری کم است که قادر به مکش مایع کف نمی باشد، در این حالت فشار پمپ اشکال را مرتفع می سازد.
۱۱ـ بازدهی سرلوله کمتر از بازدهی تزریق کننده باشد، وقتی بازدهی تزریق کننده ۲۰۰lit/min باشد اجباراً باید بازدهی سرلوله مکانیزم ۲۰۰lit/min باشد و اگر اشتباهاً سرلولهای را مورد استفاده قرار دهیم که مثلاً ۱۵۰lit/min بازدهی داشته باشد تمام محلولی که از تزریق کننده عبور نماید، قادر به خارج شدن از سرلوله نمی باشد و این امر موجب می گردد که مقداری از محلول برگشت نماید. محلول برگشتی توسط ساچمه، محل ورود مایع کف را مسدود می نماید (افت شدید در لوله ایجاد شده و باعث بالا رفتن ساچمه و مسدود شدن مسیر ورود کف می گردد) .
۱۲ـ فشار هوا روی مایع کف کمتر از حد معین باشد، این امر در ارتفاعات بیشتر رخ میدهد، زیرا در ارتفاعات تراکم هوا کم بوده و در نتیجه فشاری که باید مایع کف را از لوله مکش بالا ببرد کم خواهد بود.
این امر ممکن است به صورت دیگری نیز رخ دهد و آن اینکه قطر درب منبع مایع کف به حدی کم باشد که هوای لازم جهت بالا بردن مایع کف در لوله مکش نتواند وارد منبع گردد.
ب) تزریق کننده های کنار سرلوله ای (جوار سرلوله ای):
این نوع تزریق کننده ها در کنار سرلوله تعبیه شده اند. مجموع سرلوله و تزریق کننده به نام ژنراتور کف موسوم می باشد.تزریق کننده این دستگاه بسیار ساده و فاقد درجه تنظیم است.
سرلوله ژنراتور کف علاوه بر اینکه در تولید حباب مؤثر می باشند، عمل لوله اصلی در تزریق کننده های بین مسیر را نیز انجام می دهد، زیرا با عبور آب از داخل سرلوله در لوله مکش ایجاد خلاء نموده و مایع کف از داخل منبع مکیده می شود. بدلیل نداشتن درجه تنظیم، این تزریق کنندهها ، برای درصد معینی بکار می رود. عملیات با ژنراتور کف محدود بوده و چندان نمی توان با این سر لوله ها در محیط حرکت کرد. محاسبه میزان آب ومایع کف مصرفی این نوع تزریق کننده ها دقیقاً مانند تزریق کننده های بین مسیر میباشد. بنابراین از همان فرمولها جهت محاسبه این نوع تزریق کننده ها نیز استفاده میگردد.
(لیتر در دقیقه) مقدار مصرف مایع کف = ضریب مصرفی آب و کف * درصد مایع کف
(لیتر در دقیقه) مقدار مصرف آب = ضریب مصرفی آب و کف * درصد آب
مثال:
ژنراتوری که بازدهی سرلوله آن ۲۰۰lit/min است از مایع ۳% استفاده می نماید. مقدار مصرف آب و مایع کف در دقیقه با این ژنراتور چقدر است.
مصرف آب lit/min 194 = 2 * 97 مایع کف lit/min 6 = 2 * 3 ۲ = ۱۰۰ ÷۲۰۰
نحوه عملیات با تزریق کننده های کنار سرلوله یا جوار سرلولهای:
۱ـ لوله ای از منبع آب کشیده و به کوپلینگ ورودی (آب) ژنراتور وصل می نماییم.
۲ـ لوله مکش را به کوپلینگ مکش اتصال می دهیم.
۳ـ شیر منبع آب را باز نموده، تا آب وارد لوله گردد.
۴ـ لوله مکش را داخل منبع مایع کف قرار می دهیم.
۵ـ فشار آب را متناسب با ژنراتور تنظیم می نماییم.
۶ـ ژنراتور را رو به حریق گرفته و عملیات را انجام می دهیم.
ج ـ تزریق کننده جوار پمپی:
در کنار پمپ های آتش نشانی ، تزریق کننده جوار پمپی تعبیه می گردد . بطور مثال در پمپهای R-165 و R-280 تزریق کننده (R.V.M.80) تعبیه شده است.
سیستم کار این تزریق کننده ها شبیه تزریق کنده های بین مسیر می باشد با این تفاوت که اگر از منبع مایع کف که در خودرو تعبیه شده است استفاده گردد ورود مایع کف به داخل تزریق کننده بر اثر اختلاف سطح میان منبع و تزریق کننده صورت می گیرد، ولی اگر از منبع های زمینی استفاده گردد در این صورت دقیقاً مانند تزریق کنندههای بین مسیر عمل می نماید. یکی از مسائل مهم در این نوع تزریق کنندهها درجه تنظیم آنها می باشد.
۵/۲% | ۲ | ۴ | ۸ | ۱۶ | ||
۵% | ۲ | ۴ | ۸ | ۱۲ | ۱۶ |
همانطور که در شکل ملاحظه می کنید، درجه تنظیم این نوع تزریق کنندهها در دو ردیف تقسیمبندی شده است الف : ردیف ۵/۲% ب : ردیف ۵%
الف : ردیف ۵/۲% :
که به این نوع تزریق کنندهها فقط می توان منابع کفهای ۵/۲ درصد و ۵ درصد را مورد استفاده قرار داد. البته مأموران با تجربه قادرند مایع کفهای با درصدهای مختلف را با این نوع تزریق کنندهها استفاده نمایند. ولی این عمل استاندارد نبوده و نمی تواند چندان دقیق باشد.
طرز کار اینداکتور جوار پمپی (R.V.M. 80) :
هنگامیکه از کف ۵/۲% استفاده می نماییم با توجه به بازدهی سرلوله کفساز از ردیف بالای جدول استفاده می کنیم، مثلاً وقتی درجه تنظیم روی عدد ۲ قرار گیرد بازدهی سرلوله باید ۲۰۰ لیتر در دقیقه باشد و به همین ترتیب جهت اعداد ۴، ۸ و ۱۶ و هنگام استفاده از کف
۵% از ردیف پایین جدول با توجه به بازدهی سرلوله کفساز استفاده می نماییم.
مقدار بازدهی سرلوله در دقیقه= ۱۰۰*شماره درجه تنظیم.
محاسبه میزان مصرف آب و کف در دقیقه در اینداکتورهای جوار پمپی (R.V.M.80) .
مقدار لیتر مصرف مایع کف در دقیقه = شماره درجه تنظیم * درصد مایع کف
مقدار لیتر مصرف آب در دقیقه = شماره درجه تنظیم * درصد آب
مثال :
در حریقی با مایع کف ۵% عملیات می نماییم. درجه تنظیم را روی عدد ۸ قرار می دهیم، بازدهی سرلوله و میزان مصرف آب و مایع کف را محاسبه کنید.
لیتر در دقیقه بازدهی سرلوله ۸۰۰ = ۱۰۰*۸
لیتر مقدار مصرف مایع کف در دقیقه ۴۰ = ۸ * ۵
لیتر مقدار مصرف آب در دقیقه ۷۶۰ = ۸ * ۹۵
اینداکتور جوار پمپی نوع گودآیوا:
این نوع اینداکتور بر مبنای لیتر در دقیقه درجه بندی شده است به شرح ذیل:
۱۲۰ ۱۰۵ ۹۰ ۶۰ ۴۵ ۳۰ ۱۵
با توجه به اینکه کف مورد مصرف ۶% می باشد. هر یک از درجات سرلوله کفساز مناسب خود را نیاز دارد، مثلاً در ردیف ۱۵، سرلوله ۱۵۰ لیتری، ردیف ۳۰، سرلوله ۵۰۰لیتری، ردیف ۶۰، سرلوله ۱۰۰۰ لیتری و ردیف ۱۲۰ که مخصوص مانیتور ۲۰۰۰ لیتری می باشد.
که باتوجه به موجود نبودن این نوع سرلوله کفساز و با توجه به درصد کف مورد مصرف می توانیم با سرلوله های موجود، کف مورد نیاز را تنظیم نماییم، اما این روش نمی تواند دقیق باشد. البته موارد ذکر شده فوق در کشور انگلیس به دلایل خاصی که انحصاراً سعی در ارائه قوانین و مقررات خاصی می باشد مختصر تغییراتی را نشان می دهد.
همچنین مقدار آبدهی سرلولهها و تزریق کنندههای بین مسیر ساخت انگلستان با نوع آلمانی آنها بشرح ذیل مقداری متفاوت هستند:
اینداکتور | بازدهی | وزن بدون کوبلینگ |
Z 2 | L/min225 | |
Z 4 | L/min450 | |
Z 8 | L/min900 |
نحوه عملیات با تزریق کننده جوار پمپی:
۱ـ لولهای از خروجی پمپ به محل حریق میکشیم.
۲ـ سرلوله مناسب را به لوله وصل می نماییم.
۳ـ شیر منبع آب را باز نموده، تا آب وارد لوله گردد.
۴ـ شیر مایع کف را باز نموده تا مایع کف به داخل پمپ جریان یابد، این شیر می تواند از هر نوعی باشد، فقط باید قادر به کنترل جریان مایع کف باشد و به راحتی بتوان از آن استفاده نمود.
۵ـ شیر تنظیم را روی عدد مناسب قرار میدهیم.
۶ـ فشار لوله را به سرلوله تنظیم می نماییم (با توجه به افت فشار در لوله)
۷ـ سرلوله را به سمت حریق گرفته و عملیات می نماییم.
۸ـ در هنگام عملیات مناسبترین محیط را انتخاب می کنیم.
عملیات فوق در صورتی انجام میگیرد که بخواهیم از منبع مایع کف موجود در ماشین استفاده نماییم. اگر بخواهیم از منبعهای زیرزمینی استفاده نماییم نحوه عملیات به شکل زیر می باشد:
۱ـ لولهای از خروجی به محل حریق میکشیم.
۲ـ سرلوله مناسب حریق را به لوله وصل می کنیم.
۳ـ شیر منبع آب را باز نموده تا آب وارد لوله گردد.
۴ـ لوله مکش مایع کف را به کوبلینگ مکش وصل می کنیم.
۵ـ لوله مکش را داخل منبع مایع کف قرار می دهیم.
۶ـ شیر مسیر ورود آب به تزریق کننده را باز میکنیم.
۷ـ شیر تنظیم را روی عدد مناسب قرار می دهیم.
۸ـ فشار مناسب با سرلوله را تنظیم می نماییم.
۹ـ سرلوله را به سمت حریق گرفته و عملیات می نماییم.
تذکر:
در تمامی مراحل کف رسانی، شیر فشارشکن پمپ باید بسته باشد تا از مخلوط شدن کف و آب در مخزن اصلی پمپ جلوگیری گردد.
نام کشور | نام شرکت | درصد | نوع مایع | نام مایع کف | شماره کف مایع |
انگلیس | انگوس | ۳ | سنگین | پتروسل | ۱ |
انگلیس | جانگیر | ۳ | سنگین | فلوروپروتئین | ۲ |
انگلیس | از نیروی هوایی انگوس | ۶ | سنگین | F-P-F
فلورپروتئین |
۳ |
انگلیس | انگوس | ۳ | سنگین | FP-70 | ۴ |
انگلیس | انگوس | __ | سنگین | FP-50 | ۵ |
انگلیس | انگوس | ۶-۵ | سنگین | FP-570 | ۶ |
انگلیس | انگوس | ۵-۳ | سنگین | FP-350 | ۷ |
ایتالیا | برگامی | ۳ | A.FFF | فیلامان | ۸ |
ایتالیا | برگامی | ۳ | سبک | سینتناکس | ۹ |
آلمان | توتان | ۳ | سنگین | KE-F | ۱۰ |
ژاپن | ــــ | ۳ | سنگین | فلورپروتئین | ۱۱ |
هلند | آژاکس | ۳ | سنگین | F-P-F
فلورپروتئین |
۱۲ |
ترکیه | ارگون | ۳ | سنگین | F-P-F
فلورپروتئین |
۱۳ |
کره | سامی | ۶ | A.F.F.F | تریدول | ۱۴ |
کره | سامی | ۳ | سنگین | فلورپروتئین | ۱۵ |
بلژیک | ۳M | ۳ | A.F.F.F | لایت واتر | ۱۶ |
انگلیس | از نیروی هوایی | ۳ | سنگین | فلورپروتئین | ۱۷ |
A.F.F.F مخفف عبارت ـ Aqueous Film Forming Foam به معنی «کفی که قشر فیلمی شکل بر روی حریق تشکیل می دهد» می باشد.
FP مخفف کلمه فلوروپروتئین است.
FPF مخفف کلمه فلورپروتئین فوم است.