مدیریت شهری و ایمنی
- شناسه خبر: 23933
- تاریخ و زمان ارسال: 13 خرداد 1398 ساعت 9:21
مدیریت شهری و ایمنی
از جمله مدیریت شهری که مدیریت ایمنی را نیز در بر میگیرد میتوان به مدیریت شهرداری، مدیریت حکومت محلی و مدیریت بحران اشاره کرد. ایمنی به معنای در امان بودن از ریسک غیر قابل کنترل یک خطر ]۲۰[ است که شهرداری ها به موجب بند ۱۴ ماده ۵۵ الحاقی قانون به منظور پاسخ به نیاز شهروندان و تأمین ایمنی آنها، به تشکیل و تقویت واحد آتشنشانی و خدمات ایمنی پرداخته اند. و وظیفه این سازمان در وهله اول پیشگیری و سپس مقابله با حوادث است که بی شک بدون تعامل و مشارکت مردم نمیتواند به خوبی به وظایف خود عمل کند.
از طرفی دیگر می توان به ماهیت وجودی شوراها و تأکید بر تقویت اجتماع به عنوان یک موجود ]۲۱[ اشاره کرد که یکی از وظایف مهم شورا ها به موجب بند ۵ ماده ۸۱ (اصلاحیه ۹۶) قانون شوراها، برنامهریزی در خصوص مشارکت مردم در تأمین ایمنی شهر و شکلگیری نیروهای داوطلب است و میتواند نقش تسهیل گری در جلب مشارکت مردم در ایمنی شهروندان داشته باشد. و همچنین موجب کاهش وظایف نهادهای دولتی و پایین آوردن هزینه های حاصله شود. از دیگر وظایف شوراها، بند ۱۹ ماده ۸۱ شوراها، تدوین مقررات خاص برای حسن ترتیب امور و همچنین اتخاذ تدابیر احتیاطی جهت جلوگیری از خطر آتش سوزی و ارائه خدمات ایمنی و آتش نشانی است که نقش موثری در تأمین ایمنی شهر با هدف نیل به جامعه ایمن دارد. در هنگام وقوع بلایا و حوادث، مدیریت بحران در چهار مرحله نسبت به کاهش آسیب پذیری شهرها اقدام میکند که کارآمدترین سطح این برنامه ریزی، سطح میانی یا همان شهرسازی، و مفاهیمی همچون ساختار شهر، فرم شهر، کاربری اراضی شهری، تراکم های ساختمانی، خدمات روبنایی و زیربنایی و… است]۲۲[ که مشارکت و همراهی مردم، نقش مهمی در آن دارد.
نتایج و پیامدهای مشارکت مردم در تأمین ایمنی
بسیاری از شهروندان، دولت را موظف به خدمتگزاری دانسته و در حل مشکلات شهری برای خود، نقشی قائل نیستند. گسترش فعالیتهای نهادهای محلی و مشارکت مردم، حس مسئولیتپذیری و قبول وظیفه را در شهروندان تقویت میکند]۲۳[.
به سه دلیل عمده، مشارکت مردم در فرایند برنامه ریزی اهمیت دارد:
- کسب اطلاعات درباره شرایط محلی و نیازها توسط مردم
- افزایش حس تعلق خاطر شهروندان
- تعیین سرنوشت مردم توسط خود ]۲۴[
بدین ترتیب، هر کجا که جامعه مشارکت نموده است، برنامههای پیشگیری و ایمنی به جوامع ایمن منتهی شده است و جامعه به توسعه اجتماعی دست می یابد. و در آن، ارتباط های متقابل و متعامل، اعتماد و رضایت، قانونگرایی، هویت و تعلق شکوفا می شود. به طور کلی مهمترین نتایج و پیامدهای مشارکت شهروندان در تأمین ایمنی به شرح زیر است:
- کاهش بروز حوادث و خطرات سوانح
- کاهش زمان و هزینه طرح های ایمنی
- ارتقاء منابع انسانی در حوزه ایمنی با تربیت آتش نشان داوطلب
- فرهنگسازی در زمینه رعایت ضوابط و مقررات ایمنی در ساختمان سازی
جمعبندی
با رشد شهرنشینی و افزایش سوانح و حوادث، نیاز به برنامهریزی شهری در کاهش آسیب پذیری شهری، بیشتر احساس می شود. و مسلماً طرحها و برنامههای شهری بدون مشارکت مردم به نتیجه مطلوبی نمیرسد. مشارکت مردم در سه سطح اطلاع، همکاری و نظارت میتواند به دستگاههای اجرایی موظف ایمنی کمک کند. در مرحله اطلاع و شناخت شهروندان از ایمنی، به پیشگیری از بروز حوادث تأکید شده است. و همچنین در هنگام بروز حادثه، میزان آگاهی و مشارکت حادثه دیده، نقش موثری در کاهش خسارت جانی و مالی دارد. لذا پیشنهاد میشود مدیران و مسئولان شهری با تعیین اهداف و راهبردهای مشخص، نسبت به تدوین دستورالعمل اجرایی و قابل درک برای اطلاع رسانی و آموزش شهروندان و تنظیم طرح جامع آموزش به منظور ارتقای فرهنگ ایمنی مردم اقدام کنند. و با تهیه ی فیلم های آموزشی، انیمیشن، تیزر های تبلیغاتی، برگزاری کارگاه ها، همایش ها و کلاس های آموزشی و همچنین بهره گیری از نیروهای داوطلب ایمنی و امدادی، انجمنها و شورایاری محلی و غیره در راستای ارتقای سطح ایمنی شهروندان گام بردارند.