موثرترین راه پیشگیری از حریق درانبارها
- شناسه خبر: 27421
- تاریخ و زمان ارسال: 29 آذر 1399 ساعت 14:30
سیستم اسپرینکلر یا افشانگر موثرترین و اقتصادیترین شیوه مهار و اطفای حریق درانبارها میباشد که در ۹۸ درصد موارد مانع از وقوع و انتشار آتشسوزی میگردد.
مقدمه :
درحالی که همه از ایمنی به عنوان یکی از اصول بسیار مهم یاد می کنیم ولی پروژههای ایمن سازی به ندرت جایی درخور و مناسب در فهرست اولویتهای یک انبار به خود اختصاص می دهد. هنگامی که مالکین انبارها به ایمنی در مقابل آتش سوزی می اندیشند، معمولا تصمیم به پیروی از نشانه های مقابله با آتش و تنظیمات و کنترل آن به روشهای معمول میگیرند. زمانی که این روشها را به درستی به کار گیریم و استفاده از آنها به طور قانونی اجباری شود ضریب ایمنی در مقابل آتش سوزی در انبار به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد.
سیستم اسپرینکلر یا افشانگر موثرترین و اقتصادیترین شیوه مهار و اطفای حریق میباشد که در ۹۸ درصد موارد مانع از وقوع و انتشار آتشسوزی میگردد. مطابق با استانداردهای بینالمللی، بویژه استاندارد NFPA-13 که از مطرحترین و سختگیرانهترین استانداردهای جهان در این زمینه میباشد، به طور متداول از دو روش برای محافظت اتوماتیک انبار که دارای ردیفهای متعدد قفسه[۱] میباشد، استفاده میگردد:
۱- استفاده از سیستم افشانگر در چند لایه و قراردادن افشانگرها در داخل برخی از طبقات قفسهها (اصطلاحاً به اینگونه از افشانگرها که در داخل قفسهها قرار داده میشود، افشانگرهای داخلقفسه [۲] گفته میشود.)
۲- استفاده از افشانگرهای زود اطفاءکننده واکنش سریع [۳] در مواردی که فضای کافی برای انتقال حرارت و دود از میان طبقهها به بالا وجود داشته باشد.
با درنظرگرفتن دو مورد فوقالذکر بدیهی است که انتخاب هر یک از آنها وابسته به درنظرگرفتن شرایط مختلفی است که به بررسی برخی از این موارد پرداخته میشود.
تاریخچه افشانگرهای ESFR
افشانگرهای زود اطفاءکنندههای واکنش سریع بهدرستی بعنوان بهترین سرمایهگذاری و راهکار در اطفاء حریق انبارهای کالا مطرح گردیده است. استفاده از این نوع از افشانگرها به سال ۱۹۸۰ میلادی برمیگردد که از آن زمان به بعد، این نوع از افشانگرها بعنوان یکی از روشهای جایگزین افشانگرهای با چیدمان قفسهای توسعه یافتند. این سیستمها با هدف اطفاء کامل حریق درحالی ارائه گردیدند که افشانگرهای متعارف تنها قادر به محدودنمودن و جلوگیری از گسترش حریق بودند. به همین دلیل برای خاموشسازی کامل حتماً نیاز به حضور مأموران آتشنشانی میبود.
اما این افشانگرها چگونه کار میکنند؟ افشانگرهای زود اطفاءکنندههای واکنش سریع[۴] آب را ۲ تا ۳ برابر آب را بیشتر از افشانگرهای متعارف پاشش میکنند و قطرههای پاشیدهشده توسط این افشانگرها، بزرگتر میباشند. درنتیجه، این قطرهها با مومنتوم بیشتر نسبت به قطرههای افشانگرهای متعارف، درصد بیشتری از آب را روی آتش ریخته و باعث خاموششدن آتش میگردند.
مزایا
بدیهی است، درصورت مساعدبودن شرایط، استفاده از افشانگرهای زود اطفاءکنندههای واکنش سریع دارای مزایای قابل توجهی میباشد که بعضی از این موارد، عبارتند از:
- زمان نصب کمتر
- کاهش پیچیدگی لولهکشی (بدون نیاز به لولهکشی به داخل قفسهها)
- افزایش انعطافپذیری کارکردن با قفسهها، بدون نگرانبودن از آسیبرسانی احتمالی به افشانگرها
- شناسایی سریع حریق و جلوگیری از گسترش آن
- قابلاستفاده برای محافظت از انبار کالاهای بستهبندیشده و غیربستهبندیشده[۵]
- قابلکاربرد برای محافظت از انبار تایرهای لاستیکی، رول کاغذ، مایعات اشتعالپذیر و قطعات اتومبیل
- طراحیشده برای محافظت از انبار کالاهای تا ارتفاع ۲/۱۲ متر و حداکثر ارتفاع سقف ۷/۱۳ متر
- دارابودن ضریب تخلیه بالا. (در مقایسه با دیگر افشانگرها، نیاز به اختلاف فشار کمتری دارد.)
- کاهش یا حذف نیاز به استفاده از پمپ آتشنشانی
کاربردها
همانطور که ذکر شد، افشانگرهای زود اطفاءکننده واکنش سریع برای محافظت از کالاهای انبارشده تا حداکثر ارتفاع ۲/۱۲ متر و حداکثر ارتفاع کف تا سقف ۷/۱۳ متر کاربرد دارد. همچنین جهت محافظت از انبارهای با ارتفاع بیشتر، طرحهای حفاظتی شامل ترکیبی از افشانگرهای با چیدمان قفسهای و افشانگرها ی زود اطفاءکننده واکنش سریع با هم و یا افشانگرهای با چیدمان داخل قفسه بهتنهایی مناسب میباشد. ESFR جهت محافظت از دامنه وسیعی از کالاها طراحی میشود. این سیستم قابلیت انعطافپذیری بیشتری در انبارها، در مقایسه با روش استفاده از افشانگرهای متعارف ایجاد میکند که مطابق با استاندارد، تنها مجاز به استفاده جهت محافظت از کالاهایی که هنگام نصب سیستم در انبار ذخیره شده بودند، میباشد و درصورت تغییر کالاهای ذخیره شده در انبار، افشانگرهای مورد استفاده، ممکن است مطابق با ضوابط استاندارد جایگزین شود. در مواردیکه موقعیت انبارها ایجاب کند که از افشانگرهای متعارف که شامل افشانگرهای داخلقفسه نیز میباشد، برای محافظت ساختمان استفاده شود، مالکین ساختمان ترجیح میدهند که از سیستم ESFR استفاده نماید. زیرا بدلیل این که این سیستم نیاز به استفاده از افشانگرهای داخلقفسه را مرتفع میکند، نگرانی خاصی در مورد خرابشدن افشانگرها در اثر برخورد وجود ندارد. بهعلاوه، درصورت تغییر کالاهای ذخیرهشده در انبار، بهدلیل انعطافپذیری این نوع افشانگرها از نظر قابلیت محافظت از دامنه وسیعی از کالاها، عموماً نیازی به تغییر سیستم نمیباشد.
محدودیتهای سیستم ESFR
با وجود قابلیت برتر سیستمهای ESFR در مهار آتش (درمقایسه با افشانگرهای متعارف که تنها حریق را قبل از رسیدن نیروهای آتشنشانی کنترل میکنند)، این نوع از سیستمها دارای محدودیتهای ذیل میباشد:
– درصورت استفاده از قفسههای یکپارچه[۶] استفاده از این نوع از افشانگرها مجاز نیست.
– بین سر افشانگر و حداکثر ارتفاع کالاهای انبارشده، حداقل ۳۶ اینچ فاصله میبایست رعایت گردد.
– استفاده در اماکن ذخیره مایعات قابلاشتعال عموماً مجاز نیست.
– ضوابط مربوط به فاصله این نوع از افشانگرها از موانعی مانند: سازههای سقف، کانالها، تجهیزات روشنایی و … بسیار سختگیرانه است که در هنگام طراحی و نصب، میبایست مورد توجه قرار بگیرد.
نتیجهگیری:
سیستمهای ESFR بسیاری از چالشهای محافظت از انبارها را حل میکنند و استفاده از آنها، باتوجه به مزایای چشمگیرشان ازجمله: کاهش پیچیدگی سیستم و افزایش انعطافپذیری و نیز کاهش هزینهها، همواره مورد گسترش بوده است. با این حال حصول اطمینان از انتخاب نوع درست سیستم ESFR مستلزم آگاهی کامل از نوع کالاهای انبارشده و روش نگهداری اینگونه کالاها و همچنین توجه به مفاد استانداردهای ارائهشده در این زمینه بوده و عدم توجه به این موارد، ممکن است منجر به عدم کارایی این سیستم گردد.
منابع :
-National Fire Protection Association(NFPA13)
-Ashrae Handbook
[۲] In- rack
[۳] ESFR Sprinklers
[۴] ESFR Sprinklers
[۵] capsulated and non-capsulated
[۶] solid shelving