تشکیل کارگروه بهداشتی و اجتماعی و فرهنگی وزارت کار برای مقابله با کرونا
- شناسه خبر: 24888
- تاریخ و زمان ارسال: 31 تیر 1399 ساعت 17:27

مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار به عنوان بازوی آموزشی و پژوهشی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در راستای تحقق استراتژیهای کلان وزارت متبوع به منظور توسعه فرهنگ ایمنی و شرایط کار مناسب، گسترش و ارتقاء سطح آموزشهای نیروی کار و بازآرایی آموزش نیروی انسانی شاغل در واحدهای صنعتی، تولیدی، خدماتی، کشاورزی و معادن کشور، با سرلوحه قراردادن شعار”انسان سالم محور توسعه پایدار” به عنوان یکی از شاخصهای عدالت اجتماعی، در دو بخش آموزش و پژوهش در حال فعالیت است. برگزاری دورههای آموزشی در زمینههای مختلف حفاظت فنی و بهداشت کار در سطوح مختلف نیروی کار به منظور ارتقاء فرهنگ ایمنی و بهداشت کار و تقلیل حوادث و بیماریهای ناشی از کار، تهیه و توزیع کتب، پوستر، نشریه، جزوات، فیلمهای آموزشی و دستورالعملهای حفاظت فنی و بهداشت کار جهت ارتقاء فرهنگ ایمن و بهداشت کار، ارائه خدمات مشاورهای به واحدهای صنعتی، تولیدی، کشاورزی، خدماتی و معدنی سراسر کشور در راستای رفع مشکلات مربوط به حفاظت فنی و بهداشت کار، استاندارد سازی برنامه های آموزشی مرتبط با ایمنی و بهداشت کار به منظور ارتقاء سطح کیفی آموزش ها در سطح کشور از عمده فعالیتهای این مرکز است. با توجه به اتفاقات مرتبط با ویروس کرونا و اطلاع از فعالیت این مرکز از ابتدای سال تاکنون با مهندس مهندس امیر عباس پرکنی رئیس مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار گفتگویی داشتیم که در ادامه خواهید خواند:
در ابتدا از اقدامات مرکز برای مقابله با کرونا بگویید؟
با توجه به حوزه روابط کار که هم ما و هم اداری کل بازرسی کار که ارتباط مستقیم با بخش صنعت هستیم اقداماتی انجام دادیم در سطح تائید صلاحیت پیمانکاری از ابتدای اسفند ماه تا آخرین روز خردادماه سال جاری با توجه به پروتکلهای بهداشتی و مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا کل دورههای آموزشی که الزام قانونی است و مصوبه دولت برای اخذ تایید و صلاحیت پیمانکاری، این دورهها را لغو کردیم و به واسطه ی اینکه در مناقصات دستگاهها خللی ایجاد نشود تایید صلاحیت را به صورت مشروط برای آنها صادر کردهایم .حوزه پیمانکاری جمعیتی حدود ۵ تا ۶ میلیون نفری هستند که هر ساله باید این تائیدیه را بگیرند که با توجه به شرایط حاد امسال این مساعدت را با این مجموعه داشتیم تا سی و یکم خرداد ماه هر شرکتی که مناقصاتشون منقضی شده بود برای تائید صلاحیت مراجعه میکردند که این تائیدیه به صورت مشروط برای آنها صادرکردیم و تعهد گرفتیم که با شروع دورههای آموزش ایمنی برای گذراندن این کلاسها مراجعه کنند.
درباره این دورهها توضیح بفرمایید؟
این دورهها از تاریخ از اول تیرماه شروع شده است ولی با نصف ظرفیت و با رعایت پروتکل بهداشتی و الزام در استفاده از ماسک و دستکش و رعایت فاصله گذاری اجتماعی . در استانهای که وضعیت سفید یا زرد دارند کلاسها برگزار میشود و استانهایی که وضعیت قرمز دارند برگزاری کلاسها را در اختیار مدیران کل استان قرار داده ایم که اگر صلاح دیدشون بود که با توجه به مصوبات و دستورالعملهایی که استاندار آن استان ابلاغ کردهاند اگر شرایط برای برگزاری کلاسها بود برگزار شود در غیر اینصورت به صورت مشروط وار تا یک ماه آینده این تائید صلاحیت را صادر کنند تا بهتر شدن وضعیت آن استان.
در حوزه بازرسی کار چه اقداماتی در جهت نظارت بر فعالیت واحدهای در جهت رعایت پروتکلهای بهداشتی انجام دادهاید؟
تمام بازرسی که صورت گرفته در امسال و در کنار ابلاغ محافظت ایمنی، نقایص ایمنی و کار فرماها بحث رعایت پروتکلهای و رعایت فاصله گذاری اجتماعی، تحمیل ماسک و دستکش به کارفرما ابلاغ شده و چنانچه کار فرمایی انجام ندهد و تخلفی صورت گیرد با آنها برخورد قانونی میشود و تمامی این اقدامات مستنداتش موجود است و همه همکاران ما از ابتدای امسال مراجعه کردن به کارگاهها و تمامی این موارد را ابلاغ کردهاند ضمن اینکه با چندین انیمیشن و چندین دستورالعمل که در سایت مرکزی گذاشته شده به سراسر کشور ابلاغ کردیم برای تمام واحدهای تولیدی و صنعتی و کلاسهای آموزشی که برگزار میشود موکلفاند که حتما بروشورها و پوسترها را نصب کنن و اطلاع رسانی انجام شود و در خصوص بحث مجوزهای که داریم ارائه میدهیم به مدیران آموزش و مدرسین برای اینکه جلوگیری کنیم از ترددهای بی مورد آنهایی که تا پایان سال گذشته انقضا پروانههای کاری آنها بود که تا پایان شهریورماه تمدید شد.
آیا قوانین برای رعایت پروتکلهای بهداشتی تدوین کردهاید و همکاری با ستاد ملی مبازره با کرونا داشتهاید؟
قوانین در حدود اختیارات ما نیست و مرجع قانون مجلس است. براساس ضوابط و آئین نامههایی که قبلا مصوب شده در خصوص شرایط فعلی و بواسطه اینکه در واقع الزامی ایجاد بشود به کلیه کارگاههای تولیدی و صنعتی کشور که رعایت پروتکلها را داشته باشند و در کنار پروتکلهای وزارت بهداشت که ابلاغ میشود به کل کشور و لازم الاجراست و به واسطه وجاهتی که ستاد ملی مبارزه با کرونا برای ما قائل شده، علاوه بر آن ما هم یک کمیته متناظری را در وزارت کار دائر کردهایم متناظر با ستاد ملی مبارزه با کرونا، البته این دستوری است که از طرف رئیس جمهور به دستگاههای اجرائی دادهاند و آقای وزیر دستور دادهاند این کمیته متناظر با مبارزه با کرونا تشکیل شده در وزارت کار تحت عنوان کارگروه بهداشتی و اجتماعی و فرهنگی وزارت کار که این کارگروه با ریاست یکی از معاونتهای وزیر و عضویت اکثر مدیران کل من جمله بنده و دکتر مظفری رئیس بازرسی کار فعایت خود را انجام میدهد و کلیه مصوباتی که داریم و مشکلاتی که کارگاهها دارند به لحاظ حفاظت ایمنی در این کارگروه ابلاغ میکنیم به کل کشور و اگر جایی نیاز به این باشد که اصلاحی صورت بگیرد که در حال حاضر نیاز نیست روی دستورالعمل و ضوابطشان میتوانیم از ظرفیت شورای حفاظت فنی کشور هم استفاده کنیم . مصوباتی که در واقع آن کارگروه داشته باشد را ابلاغ کردیم به مدیران کل کشور و آنهاهم به کلیه کارگاهی برای رعایت مفاد آن ابلاغ کردهاند.
عمده حوادث ناشی از کار در کارگاههای ساختمانی رخ میدهد چه برنامهای برای نظارت بیشتر بر روی این بخش دارید؟
بله، با توجه به تعدد کارگاههای ساختمانی و تعداد کم بازرسان کار متاسفانه نظارتی به آن شکل دقیق و جامع روی آنها صورت نمی گیرد ولی ظرفیت قانونیش وجود دارد و یک ماده قانونی تحت عنوان ماده قانون ۸۷ قانون کار اعلام میکند کلیه کارگاههای ساختمانی که میخواهند دائر شوند حتما به لحاظ رعایت حفاظت و ایمنی بایستی تائیدیه وزارت کار را داشته باشند یعنی بازرس کار باید در کارگاه حضور پیدا کند و بر تمامی امور نظارت کنند و نقایص را اعلام کنند و کارفرما موظف است در کمترین زمان این نقایص را برطرف کند. البته بطور کلی از ابتدای سال تاکنون کاهش ۱۰ درصدی حوادث ناشی از کار را داشتهایم.
در مورد تفاهم نامه چهار جانبهایی که در دست اجرا دارید توضیح بفرمایید؟
ضمن اینکه در کنار آن هم ما یک تفاهم نامهایی را امضا کردیم که این تفام نامه تا هفته دیگر نهایی خواهد شد و به امضای چهارتا مجموعه خواهد رسید. دنبال تفاهم نامه چهار جانبه بین معاونت روابط کار، سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور، سازمان تامین اجتماعی و کانون انجمن صنفی کارگران ساختمانی کشور که تمامی آنها مکلف شده اند کلیه کارگران خود را الزام بکنند که دورههای ایمنی را بگذرانند به جهت فرهنگ سازی ایمنی که قرار است این قانون اجرایی شود و به نوعی میخواهیم این بحث فرهنگ سازی ایمنی و پیشگیری از وقوع حوادث و بیماریهای شغلی را در کارگاههای ساختمانی را استارت بزنیم این کار بسیار عظیمی بود که یکسال است روی این تفاهم نامه کار شده و سه هفته پیش نهایی شده و تا هفته آینده به امضای ۴ مجموعه خواهد رسید و لازم الاجرا میشود.
در خصوص آتش سوزی کلینیک سینا تهران ابهامات زیادی وجود دارد، وزارت کار نیز وزارت بهداشت را مقصر معرفی کرده است در این باره توضیح بفرمایید؟
باید از جنبههای مختلف بررسی بشود گزارشی در واقع تهیه شده در مورد وقوع حادثه است اما اینکه شروع حادثه و شروع حریق از کجا بوده این یک مقوله است که هنوز سازمان آتش نشانی اظهار نظر رسمی نکرده است. کپسولهایی که در آنجا وجود داشته کپسولهای تحت فشار بودند و منفجر شدند اما مشخص نیست که این انفجار براثر حرارت و حریقی بوده که در آنجا اتفاق افتاده و اینکه حریق از کجا شروع شده و اینکه اشتباه بوده یا عمد و غیر عمد بودن آن مشخص نیست و سازمان آتش نشانی باید بررسی کند و تا این ساعت گزارشی رسمی از سازمان آتش نشانی اعلام نشده است.
اما آنچه مشخص است اینست که وزارت بهداشت مقصر است به جهت اینکه یک مجموعهای که کاربری مسکونی داشته برای دی کلینیک از طرف وزارت بهداشت مجوز داده شده که در آن عملهای سرپایی و یک روزه انجام میشود به هر حال میبایست رعایت آیین نامه مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان که یک مقررات پایهای و ابتدایی است در کارگاه ساختمانی باید رعایت میکردند و مهمترین موضوعی که هم به نوعی وزارت بهداشت و هم شهرداری مقصر است در این موضوع است که وقتی کارگاهی کاربری بیمارستانی یا اداری و تجاری پیدا میکند اولین موردی که در واقع الزام میشود پله فرار است. این کارگاه اگر تجاری و استاندارد بود و مجوز را از مراجع ذیربط دریافت میکرد که نظام مهندسی ساختمان است باید پله فرار میداشت. تمام این افراد فوت شده میتوانستند به راحتی از طریق پله فرار نجات پیدا کنند. این موضوعی است که متاسفانه در دهها دی کلینیک که در سطح تهران فعال هستند که یک ساختمان مسکونی ۴ یا ۵ طبقه را که کمترین الزامات و تجهیزات کارگاههای تجاری و اداری را در واقع ندارند و تغییر کاربری دادهاند و بدون اینکه تغییر در ساختار ساختمان اتفاق افتاده باشد. شهرداری در این میان کوتاهی کرده است. مراجع قضایی باید به تمامی جزئیات ورود کند و اینکه چه کسی مجوز را از شهرداری گرفته است. ضمن اینکه تخلف کارفرما در خصوص حفظ تجهیزات هم باید مورد بررسی قرار بگیرد. اینکه در واقع این مجموعه یا کارفرما اتاق دپوی سیلندرهای تحت فشارش را در یک فضای غیر قابل دسترس گذاشته و با یک سقف غیر استادارد شیروانی تعبیه کرده است. ضمن اینکه متاسفانه نورگیر در ساختمان را تبدیل به اتاق عمل کرده بودند، نورگیر را سقف زده بودن اینکه ۱۸ نفر در همان اتاق عمل فوت کردهاند دود نتوانسته از نورگیر بالا برود و چون طبقه ۵ را مسدود کرده بودند دچار گاز گرفتگی شدند. تخلفات متعدد کارفرما، وزارت بهداشت و شهرداری کاملا محرز است در این خصوص و پیگیری آن با مرجع قضایی است.
با توجه به سال جهش تولید چه برنامههایی برای امسال دارید؟
یکی از برنامههایی که ما در دستور کار داریم بحث افزایش شمول دایره ایمنی در سطح کشور است. در سال گذشته بالغ بر یک میلیون و هفتصد هزار نفر ساعت آموزش داشتیم با توجه به اینکه از اول سال متاسفانه دورههای آموزشی برگزار نشده است ولی به واسطه ظرفیت آموزشهای مجازیامان که هم به نوعی رعایت پروتکلها صورت گرفته و هم بتوانیم دایره شمول آموزشها را گسترش بدهیم برای سیانت از نیروی کار یکی از برنامهها در سال جهش تولید است.
برنامه دوم مرکز در کنار شرح وظایف زیادی که در بخش آموزش و هم در بحث تست تجهیزات حفاظت فردی و هم بحث تست و تائیدیه تجهیزات کارگاهی در واقع دارد یک شرح وظایف بسیار زیادی قانونگذار برای آن احراز کرده و بواسطه اینکه این ظرفیت در مرکز ستاد وجود نداشت که بتواند کل کشور را هندل کند گروههای تحقیقاتی را احداث کردهایم زیر مجموعه مرکز تحقیقات ستادی که در حال حاضر هم در استان خودشان و هم در استانهای هم جوار دارند این دورهها، اقدامات و برنامه ریزیها را انجام میدهند.
استانهای آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی، خراسان، کرمان، گلستان و خوزستان استانهایی بودند که در واقع در آن دایر شده است و امسال در سال جهش تولید هم در نظر داریم که بتوانیم در بندر چابهار به واسطه ظرفیتی که در سواحل مکران ایجاد شده میتوانیم یک گروه تحقیقاتی را دایر کنیم که مکاتبات، زمینه و برنامه ریزیهای آن انجام شده است.
در استان اصفهان و هرمزگان و استان بوشهر به واسطه تعدد و کارگاههای حوزه پتروشیمی و گاز دایر شده ولی تجهیزات آن ناقص است که آن هم به امید خدا به نوعی تسهیل خدمت رسانی به مردم در سال جهش تولید باشد.
همانطور که میدانید ششمین نمایشگاه تخصصی “HSE” مهرماه امسال برگزار میشود، مرکز تحقیقات در سال گذشته بطور فعالانه در این نمایشگاه حضور داشته است نظرتان درباره نمایشگاه چیست؟
امسال بنا داریم در کنار نمایشگاه که یک همایش یک یا دو روزه ایمنی را با فراخوان مقاله داشته باشیم و اگر بتوانیم از این ظرفیت استفاده کنیم البته سرمایه گذارانی هم هستند که در این بحث همایش میخواهند به ما کمکم کنند و با هماهنگی مجموعه فرارسانه در حال رایزنی هستیم.
وی برای حضور در نمایشگاه امسال گفت:ما تمامی اقدامات که انجام دادهایم بیشتر اقدامات سیاست گذاری و حاکمیتی است. خوب عملا میشود به صورت یک بروشور، فیلم یا سی دی در اختیار مراجعین قرار داده بشود و اینکه ما یک تعدادی از گروههای تحقیقاتیمان در استانها اقدامات خیلی خوبی کردن مثل استان کرمان و مجموعههای دیگر که درفضای غرفه به بازدید کنندگان معرفی میشود. ضمن اینکه تعداد زیادی از شرکتهایی که تائیدیه تجهیزات ایمنی را ازما دارند باید ترغیب شوند در این نمایشگاه تخصصی حضور داشته باشند.
کلام آخر؟
در آخر ضمن تشکر از مجموعهی شما بابت اطلاع رسانی در این حوزه تخصص و بخش اعلام میکنم با توجه به پتانسیل مجموعه فرارسانه و ارتباطاتی که با تشکلهای صنفی و مجموعههای مختلف دارید یک ظرفیت خیلی خوبی است و ما این آمادگی را داریم که بتوانیم از مجرای شما اطلاع رسانی بیشتری برای جامعه هدف و مخاطبینمان داشته باشیم.
.