وسایل اعلام خطر و تمرینهای مربوط به اطفاء حریق
- شناسه خبر: 21733
- تاریخ و زمان ارسال: 9 خرداد 1397 ساعت 12:00

وسایل اعلام خطر و تمرینهای مربوط به اطفاء حریق
ماده ۲۷: کلیه کارگاهها که فعالیت آنها امکان مخاطرات شدید یا نسبتاً مهم آتش سوزی دارد باید مجهز به وسایل اعلام وقوع حریق باشند این وسایل باید متعدد بوده و اعلام خطر در هر قسمت از ساختمان کارگاه که به صدا درآید برای کلیه اشخاصی که در ساختمان هستند بطور وضوح قابل استماع باشد. (وسائل اعلام خطر حریق ممکن است دستی یا خودکار باشد)
ماده ۲۸: در هر طبقه از ساختمان کارگاه بایستی تعداد کافی وسایل اعلام خطر حریق دستی وجود داشته باشد و این وسایل را باید در جعبههای شیشهای در محلی قرار داد که برای رسیدن به آنها طی مسافت بیش از ۳۰ متر (۱۰۰ فوت) ضروری نباشد.
ماده ۲۹: وسایل اعلام وقوع خطر بایستی بهوسیله رنگ قرمز که در محل نصب آنها بکار رفته کاملاً مشخص باشند و به سهولت در دسترس بوده و در معبر طبیعی فرار از آتش قرار داشته باشد.
ماده ۳۰: وسایل اعلام خطر حریق باید از نقطه نظر و نوع آهنگ صدا نسبت به کلیه وسایل صوتی دیگر مشخص بوده و به هیچوجه برای مقاصد دیگری غیر از اعلام خطر حریق و یا احضار افراد برای تمرینهای مبارزه با حریق مورد استفاده قرار نگیرد.
ماده ۳۱: وسایل اعلام خطر حریق که با نیروی الکتریسیته یا بخار بکار میافتد باید طوری تعبیه شود که از کار افتادن نیروی الکتریسیته یا بخار کارگاه مانع از کار آنها نگردد.
تمرینهای تخلیه ساختمان در کلیه کارگاهها
ماده ۳۲: تمرینهای مربوط به تخلیه کارگاهها یا ساختمانها را باید اقلاً هر ۶ ماه یک مرتبه انجام داد تا بدین وسیله از خروج منظم افراد از ساختمانها در موقع بروز حریق و جلوگیری از وحشت ترس اطمینان حاصل شود.
ماده ۳۳: این تمرینها باید از طریق تشکیلاتی از طرف کارگاه که قادر به تنظیم و هدایت آن باشد سرپرستی گردد.
ماده۳۴: تمرینهای تخلیه بایدبطریقی ترتیبداده شود که باشرایط حقیقی وفق داشته باشد.
ماده ۳۵: کلیه اشخاصی که درکارگاه بکاراشتغال دارند باید درتمرین تخلیه شرکت نموده و برای استفاده از خاموشکنندهها جهت مبارزه باحریقهای کوچک آموزشکافی داشتهباشند.
تمرینهای مبارزه با حریق
ماده ۳۶: در کارگاههایی که دارای دستههای آتش نشانی تعلیم یافته و مجهز میباشند تمرینهای آتش نشانی باید اقلاً ماهی یک مرتبه انجام گیرد و ارجح آن است که تمرینهای نامبرده بدون اطلاع قبلی انجام پذیرد.
ماده ۳۷: تمرینهای مبارزه با حریق مذکور در ماده ۳۶ باید تقریباً با شرایط واقعی تطبیق نموده و شامل استعمال وسایل و تجهیزات آتش نشانی باشد
شرکت کارکنان در مبارزه با حریق
ماده ۳۸: در هر یک از کارگاهها که دارای دستههای آتش نشانی تعلیم یافته نمیباشد باید سعی شود که تدریجاً کلیه کارکنان بخصوص کلیه نگهبانها را با طرز استعمال و بکار انداختن وسایل و تجهیزات مبارزه با حریق و همچنین استفاده از هر یک از آنها در مقابل نوع حریقی که برای آن منظور گردیده کاملاً تربیت و آماده کرد تا در موقع آتشسوزی بتوانند تحت رهبری اکیپهای مجهز و تعلیم یافته کارگاه انجام وظیفه نمایند.
ماده ۳۹: در کارگاهها باید کارگران جدید الاستخدام را به کلیه وسایل و تجهیزات مبارزه با حریق، درهای خروجی و موارد استفاده از آنها در موقع پیش آمد آتش سوزی آشنا نمود.
انبار کردن و نگاهداری مواد قابل انفجار و مایعات قابل اشتعال
مواد قابل انفجار
ماده ۴۰: مواد قابل انفجار تجارتی را باید بر طبق مقررات خاصی که به تصویب مقام صلاحیت دار رسیده است انبار و نگاهداری نمود.
مایعات قابل اشتعال
ماده ۴۱: نگاهداری و ذخیره مایعات قابل اشتعال بانقطه سوخت Flashpoint کمتر از ۲۱ درجه سانتیگراد که (با طریق آزمایش Abelpensky تعیین گردیده) در محل کار باید به ۱۸ لیتر آنهم فقط در ظروف مخصوص سر بسته محدود کرد و دور از منابع جرقه و حرارت قرار داد.
ماده ۴۲: مایعات قابل اشتعال که در ظروف سر بسته نگاهداری میشوند باید به مقدار محدودی که از طرف مقام صلاحیتدار تعیین میشود در انباری که از نقطه نظر ساختمان در مقابل حریق مقاومت داشته و بالای سطح زمین قرار گرفته و بهوسیله دیوارها و در و پنجرههای ضد حریق خودکار از سایر قسمتهای ساختمان مجزا میشود نگاهداری کرد.
ماده ۴۳: در ساختمان در و پنجره و هر قسمت مدخل انبارهای ماده ۴۲ نباید شیشه شفاف بکار رود و در صورت لزوم باید از شیشه مات استفاده شود.
ماده ۴۴: نگاهداری و ذخیره مقادیر زیاد مایعات قابل اشتعال فقط در مخازن مجزا و یا تانکهای مخصوصی که در بالا یا زیر زمین ساخته شده (مخازن زیر زمینی دارای رجحان بیشتری میباشد) و به فاصله کافی از ابنیه دیگری که از طرف مقام صلاحیتدار تعیین میشود مجاز خواهد بود.
ماده ۴۵: برای رسانیدن مصرف مواد قابل اشتعال قسمتهای مختلف کارخانه باید از لوله استفاده شود.
ماده ۴۶: از نظر نور در انبارهای مذکور در مادههای ۴۲ و ۴۴ بایستی از چراغهای با حباب ضدشعله استفاده شود.
ماده ۴۷: انبار بایستی مجهز به وسایل تهویه طبیعی و در صورت لزوم تهویه مصنوعی ضدشعله باشد.
تبصره – کلیدها – فیوزها و سایر ادوات و وسایل الکتریکی در این گونه انبارها بایستی از نوع ضد شعله انتخاب گردد.
ماده ۴۸: تدابیر موثری باید اتخاذ شود که از چکه و نشت این قبیل مایعات قابل اشتعال و نفوذ به قسمتهای زیرین ساختمان و داخل آبروها و مجاری آب جلوگیری شود و ریخت و پاش اتفاقی آنها به میزانی محدود گردد که متضمن هیچگونه خطری نباشد و همچنین از امکان ایجاد هر قسم مخلوط قابل اشتعال و انفجار بخار و هوا مخصوصاً در حین انتقال مایعات مورد بحث ممانعت شود.
گازهای فشرده
ماده ۴۹: بطریهای مخازن محتوی گازهای فشرده را ممکن است فقط در نقاط باز نگاهداری کرد مشروط به آنکه بطور کافی در مقابل تغییرات فوق العاده حرارت – اشعه مستقیم خورشید – تراکم برف یا رطوبت مداوم از آنها حفاظت شود.
ماده ۵۰: بطریهای گاز که در داخل کارگاهها انبار میگردد محوطه نگاهداری آنها بایستی بهوسیله دیوارها یا موانعی که در مقابل آتش و حرارت استقامت داشته باشند محصور و مجزا گردد و در صورت امکان حتی المقدور آنها را بطور قائم (سر بطری به طرف بالا) در گیرههای مخصوصی که مانع از زمین افتادن آنها میشود نگاهداری کرد.
تبصره – انبار بطریها و مخازن گازهای فشرده باید دارای تهویه کافی باشد.
ماده ۵۱: گازهای فشرده را به هیچوجه نباید نزدیک و در مجاورت مواد فوق العاده قابل اشتعال نگاهداری کرد.
ماده ۵۲: در صورت نشت گازهای قابل اشتعال بایستی بلافاصله منابع حرارت و جرقهها را از بین برده و جریان برق را قطع کرد و به آتش نشانی شهر و فروشنده این قبیل گازها اطلاع داد و نسبت به تهویه محل اقدام فوری نمود.
ماده ۵۳: محل انبار این نوع بطریها بایستی حتی الامکان از سرایت حریق دور بوده و مجهز به دستگاه ثابت آب پاش خودکار باشد.
ذغال سنگ – سلولویید و سایر اجسام جامد شدید الاشتعال
ماده ۵۴: جهت نگاهداری و ذخیره مقادیر زیاد ذغال سنگ و جلوگیری از احتراق خود بخود چنانچه در محلهای باز نگاهداری شود بایستی آن را به صورت تودههای جداگانه انبار نمود بهطوریکه ضخامت قشر ذغال در هیچ نقطهای از تودههای انباشته شده بیش از ۳ متر از سطحی که در معرض هوا قرار گرفته فاصله نداشته باشد.
ماده۵۵: انبار ذغالسنگ و ذغال چوب باید در محلی قرار گیرد که در مجاورت آتش نبوده و ساختمان آنبایستی از مصالح مقاوم در مقابل حریق ساختهشده و دارای تهویه کافی باشد.
ماده ۵۶: ذغال سنگ پودر شده که درجه حرارت آن از ۶۵ درجه سانتیگراد تجاوز کند قبل از آنکه در ظروف و یا مخازن ریخته شوند باید به قدر کافی آنها را سرد نمود.
ماده ۵۷: سطلها یا ظروف مخصوص نگاهداری ذغال پودر باید از مواد نسوز تهیه و به قسمی محل آنها انتخاب شود که تشعشعات حرارتی دیگهای بخار – کورهها – لولههای بخار یاسایر منابعحرارتی نتوانند درجهحرارت محتویاتآنها را بهمیزان مخاطره انگیزی بالاببرند.
ماده ۵۸: سلولویید و سایر مواد شدید الاشتعال جامد را بایستی فقط در شرایطی که از طرف یک مقام صلاحیت دار تعیین گردیده است انبار نمود.
مواد بسته بندی شده
ماده ۵۹: مقادیر زیادتر تراشه و مواد بسته بندی شده قابل اشتعال را باید در ساختمانهای مجزا یا در اطاقهای مقاوم در مقابل حریق یا اطاقهایی که از دیوارهای فلزی ساخته شده و با درهای فلزی مجهز گردیده نگاهداری شوند.
ماده ۶۰: در اطاقهای مذکور در ماده ۵۹ به هیچوجه نباید دریچه و مدخلی که در آن شیشه شفاف بکار رفته وجود داشته باشد استفاده از شیشههای مات مانعی ندارد.
ماده ۶۱: چنانچه مواد مذکور فوق مقدارشان کم باشد میتوان آنها را در صندوقهای فلزی سرپوش دار نگاهداری کرد.
استعمال دخانیات
ماده ۶۲: استعمال دخانیات – روشن کردن و همراه داشتن کبریت – فندک و هر گونه اشیاء مولد شعله یا جرقه بایستی در کلیه نقاطی که در آنها مواد قابل احتراق مواد قابل اشتعال و یا مواد انفجار نگاهداری و یا بکار برده میشود ممنوع باشد.