۶ مورد مبتلا به تب کریمه کنگو و ۱مورد فوتی در استان گیلان
- شناسه خبر: 25005
- تاریخ و زمان ارسال: 7 مرداد 1399 ساعت 17:27

آبتین حیدرزاده معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در مصاحبه با خبرنگار بامنا گفت: تب کریمه کونگو بیماری ویروسی مشترک بین انسان و دام است و فقط در گیلان شیوع ندارد و در دیگر استانهای کشور از جمله آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، کرمانشاه، هرمزگان، سیستان بلوچستان و مازندران نیز وجود دارد. وی خاطر نشان کرد که در استانهایی که دامپروری قوی تری دارند این بیماری بیشتر دیده میشود.
وی افزود: استان گیلان یک استان دامپروری از نظر صرف اقتصادی دامپروری نیست به همین دلیل نمیتوان گیلان را استان پرشیوع دانست.
حیدرزاده گفت: باید کوچکترین اخبار سلامتی را در اختیار مردم قرار داد به این دلیل که آگاهی دادن به مردم از وجود یک بیماری و راههای انتقال و پیشگیری از آن اولین حق سلامتی مردم است و جز وظایف اولیه ماست.
وی در ادامه افزود: این بیماری سالهاست که در ایران وجود دارد و از اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت شروع میشود و از سال ۱۳۴۹ در ایران وجود داشته و در حال حاضر ما بررسیهای دقیق تری روی این بیماری انجام میدهیم. تا امروز تعدادی از افراد مشکوک به این بیماری وجود دارند و بعداز بررسی آزمایشات آنها به آزمایشگاه رفرانس تهران فرستاده میشود و در آنجا مورد بررسی قرار میگیرد و بین این افراد مشکوک به تب کریمه کونگو تا این ساعت ۶ مورد ابتلا قطعی و یک مورد فوتی بوده است.
حیدرزاده گفت: طبیعتا بیشترین افرادی که در معرض خطر قرار دارند افرادی هستند که با دام در تماس هستند. دامپرورها و بعد از آن افرادی که با گوشت ذبح شده غیراستاندارد، یعنی خارج از کشتارگاهها در تماس قرار بگیرند و در خطر بیشتری هستند به همین خاطر ما توصیه میکنیم که حتما افراد خرید گوشت را از مراکزی که تحت نظارت دامپزشکی است تهیه کنند به این دلیل که وقتی تحت نظارت دامپزشکی باشد حتما گوشت را به مدت ۲۴ ساعت قبل از توضیح در دمای ۴ تا ۵ درجه نگهداری میکنند که این باعث از بین رفتن ویروس میشود.
وی افزود: تمام قصابیها در سطح استان گوشتهای قانونی و استاندارد دارند و جای هیچ نگرانی وجود ندارد.
حیدرزاده در خصوص قربانی کردن در روز عید سعید قربان گفت: توصیه میکنیم که مردم از مکانهایی که در هر شهرستان اعلام شده که دامپزشکی در آن حضور و یا نظارت دارد خرید خود را انجام بدهند و حتما گوشت قربانی را ۲۴ساعت در دمای ۴ تا ۵ درجه نگهداری کنند و بعد استفاده کنند و برای استفاده از دل و جگر هم باید به مدت ۲روز در این دما نگهداری و بعداز آن بدون خطر استفاده کنند. وی گفت: دامپرورها و کسانی که در ییلاقات استان حضور دارند علاوه بر استفاده از گوشت در تماس با دام زنده هستند و راه انتقال این بیماری کنههای موجود بروی دام است که این کنهها وقتی آلوده میشوند به بچههای خود این آلودگی را منتقل میکنند و به این صورت چند نسل کنه آلوده به تب کریمه کنگو بوجود میآید که تا ۳سال آلوده کننده باقی میمانند.
در نتیجه توصیه میشود که در جاهایی که دامپروری وجود دارد که در استان گیلان این ویروس بیشتر در منطقه ییلاقات رودسر و سیاهکل دیده شده حتما از حمام کنه برای دامهای خود استفاده کنند و دامهای خود را از حمام کنه که ماده سمی که در اختیار دامپروران از طرف دامپزشکی قرار داده شده را در مخازنی درست میکنند و دام را از آن عبور میدهند که باعث کنه زدایی آنها شده و در واقع احتمال بیماری را خیلی کاهش میدهد.
حیدرزاده گفت: در جهت آماده سازی مردم از ابتدای اردیبهشت با دامپزشکی جلساتی برگزار کردیم و با توجه به اینکه این بیماری در سالهای گذشته هم وجود داشت بنرهایی در سطح استان نصب شد و اطلاع رسانی از طریق رادیو و تلویزیون انجام میشود و همچنین راههای انتقال و پیشگیری را توضیح میدهیم و خوشبختانه تعداد مبتلایان امسال نصف سال گذشته است و امیدواریم در ادامه فصل گرما این بیماری کمتر شود.
وی در ادامه افزود: مردم از مراکز معتبر و استاندارد گوشت تهیه کنند و کسانی که شغل آنها دامپروری نیست در تماس مستقیم با دام قرار نگیرند و همچنین در مکانهایی که دامها بصورت گلهای در حال استراحت هستند نزدیک نشوند به این دلیل که ممکن است کنههای آلوده به این ویروس در آن مکان افتاده باشد و افراد را نیش بزند.
هنوز در موج دوم کرونا قرار نگرفتیم
حیدرزاده درخصوص قرار گرفتن استان گیلان در موج دوم کرونا گفت: ما هنوز در موج دوم کرونا قرار نگرفتیم و هنوز ادامه ی موج اول را در استان داریم و اگر به نمودارهای استان نگاه کنید متوجه میشوید که در امتداد همان موج اول هستیم و نسبت به هفته آخر اردیبهشت تعداد مبتلایان ما ۲برابر شده و ای نتیجه ی دو مورد است اول اینکه شهرستانهای ما که در وضعیت قرمز قرار دارند شهرستانهای هستند که در تماس با استانهای مجاورند و بیشتر رفت و آمدهای مسافری و اقامتهای کوتاه در آنها رخ میدهد و بعداز آن سواحل استان که طبیعتا مسافرانی که از شهرهای مختلف کشور در آنجا حضور پیدا میکنند پروتکلهای بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی را رعایت نمیکنند و بخش دیگری که ما را نگران میکند ابتلای روستاییان ماست. طبیعتا در اوایل اسفند که بیماری کرونا در رشت ظهور پیدا کرد بیشتر جامعه شهری مارا درگیر کرده بود و روستاها به دلیل قرنطینه شدن در رفت و آمد کمتری بودند اما با بازشدن مسافرتها و حضور مسافران در بازارهای محلی و اقامتشان در روستاها هم خود مسافران و هم روستاییان عزیز در معرض بیشتر این بیماری قرار گرفته اند.
حیدرزاده در خصوص آمار مبتلایان و فوتیهای گیلان گفت: آمار دقیق مبتلایان و فوتیها را باید معاونت درمان در اختیار بقیه قرار بدهد اما آنچه که در سامانههای ما وجود دارد حدودا از روزی ۳۵ بستری به ۷۵ نفر رسیده ایم که تقریبا از اوخر اردیبهشت دو برابر شده تعداد مبتلایان و طبیعتا تعداد بیماران بستری در آی سی یو و تعداد فوتیها بیشتر شده است.
وی افزود: خوشبختانه سیستم بهداشتی و درمانی ما به سرعت درهفتههای دوم، سوم و چهارم اسفند خودشان را بازتجدید کردند و تعداد تختهای آی سی یو اضافه شد و ظرفیت بخش آی سی یو ۲برابرشد و در حال حاضر مشکلی از لحاظ تخت بستری و تجهیزات پزشکی نداریم و در بخش درمان بیماران سرپایی مبتلا به کرونا ۲۰۰ مرکز خدمات سلامت داریم که همه این مراکز فعال هستند و تعداد ۴۵ مرکز به صورت ویژه به بیماری کرونا اختصاص دارد و همچنین از طریق خط ۴۰۳۰ مردم را راهنمایی میکنیم به این مراکز و ارزیابی آنلاین و تلفنی انجام میدهیم و علاوه بر آن به بیماران سرپایی که علائم دارند دارو به صورت رایگان ارائه میشود.
در ادامه گفت: از نظر ذخیره دارویی مشکلی وجود ندارد و بودجه ای که توسط وزارتخانه در اختیار دانشگاه قرار گرفته کافی است.
حیدرزاده با اشاره به استفاده مردم از ماسک گفت: بارها در خصوص ماسکهایی که افراد باید استفاده کنند توضیح داده شده و این موضوع را متذکر شد که سازمان بهداشت جهانی استفاده از ماسکهای پرستاری، جراحی و سه لایه را برای عموم مردم لازم ندانسته و مردم را به استفاده از ماسکهای پارچه ای دست ساز تشویق کرد که میتوانند به مدت ۱۵ روز با شست وشوی ساده و اتو کشیدن از این ماسکها استفاده کنند.
وی در رابطه با کمک از پایتخت افزود: در حال حاضر که کمکی درخواست نکردیم به این دلیل که در وضعیت قابل قبولی بسر میبریم اما در زمان اوج بیماری در اسفند ماه مواردی بوده که حمایتهای لازم صورت گرفته و حتی افرادی از وزارتخانه برای کمک رسانی به استان آمدند اما سهم عمده را برای کمک رسانی به دلاور مردان و زنان گیلانی چه در سیستم درمان و چه مردم و سازمانها و بسیج که به صورت خودجوش به امداد رسانی پرداختند دانست و گفت که اگر این رشاد تها نبود معلوم نبود که در حال حاضر استان در چه وضعیتی قرار داشت.
در آخر حیدرزاده گفت: در رابطه با تب کریمه کونگو به محض شناسایی و اطمینان از بیماری در افراد درمان دارویی آغاز میشود و این بیماری درمان پذیر است. اما ابراز نگرانی کرد از اینکه با شروع فصل سرما و هم پوشان شدن بیماری کرونا و آنفولانزا تشخیص این دو بیماری سخت میشود و از تجهیز آزمایشگاههای استان و درمانهای لازم برای آن زمان خبر داد و از مردم خواست با رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصله ی فیزیکی از مبتلا شدن خودشان و افراد دیگر جامعه جلوگیری کنند و خاطرنشان کرد که افرادی که یکبار به این بیماری مبتلا شده اند ایمنی ناشی از ابتلا به بیماری ۱۰۰% نیست و ممکن است بار دیگر مبتلا شوند.