آلودگی صوتی و سر و صدا
- شناسه خبر: 21866
- تاریخ و زمان ارسال: 1 تیر 1397 ساعت 12:00
آلودگی صوتی و سر و صدا
امروزه در حالی که همه نگاهها به سمت آلودگی هوا معطوف شده، معضل آلودگی صوتی به صورت کاملا چراغ خاموش سلامتی میلیونها نفر به ویژه شهروندان کلانشهرها را با خطراتی جدی مواجه میسازد. در سالهای اخیر آلودگی صوتی به عنوان یکی از عوامل مؤثر بر کیفیت زندگی انسانها در مناطق شهری، در سراسر جهان به رسمیت شناخته شده است. آلودگی صوتی یکی از مهمترین مشکلات زیستمحیطی شهرها محسوب میشود که شدت آن در سالهای اخیر به دلیل افزایش تراکم جمعیت در شهرها، افزایش تعداد وسایل نقلیه موتوری، افزایش صنایع در مجاورت شهرها و افزایش فعالیتهای ساختمانسازی روبه افزایش بوده است. در ایران بیش از دو دهه است که آلایندههای زیستمحیطی آب، خاک و هوا مورد توجه روزافزون قرار گرفتهاند، اما درمورد آلودگیهای صوتی هنوز جای کار بسیار زیاد است. در حالی که افزایش فعالیتهای مختلف در خدمات شهری جهت گذراندن زندگی موجب گردیده است تا آلودگی صدا به عنوان یک مشکل اجتماعی بروز نماید، متاسفانه اهمیت و جایگاه آلودگی صدا در کشور ما مانند بیشتر آلودگیها چندان روشن و مشخص نشده است. مطالعات بسیاری حاکی از افزایش گسترش آلودگی صدا در شهرهای بزرگ ایران دارند. آلودگی صوتی در شهرها و عواقب آن برای جامعه، محققان زیادی را بر آن داشت که در چندین کشور از جمله ایران روی این مساله تحقیق و مطالعه کنند. نتایج مطالعاتی که در شهرهای مختلف کشور از جمله زنجان، قزوین، تهران، کرمان، یزد، ساری، خرم آباد، یاسوج و اصفهان با استفاده از دستگاههای مختلف ترازسنج صوتی انجام شده است، نشان دادند که در مقایسه با استانداردهای زیستمحیطی، در اغلب ایستگاههای موردنظر اندازهگیری این شهرها، سر و صدا بالاتر از حد استاندارد میباشد
تخریب جنگل ها و مراتع
امروزه تبدیل جنگلها و مراتع به اراضی کشاورزی به یکی از نگرانیهای قابل توجه در سطح دنیا در زمینه تخریب محیطزیست و تغییر اقلیم جهانی تبدیل شده است. تغییر کاربری اراضی در مناطق شمالی ایران معمولا با کاهش میزان ماده آلی و مواد مغذی خاک همراه بوده و به تخریب ساختمان خاک و تغییر توزیع و پایداری خاکدانهها منجر میشود. خاکهای اراضی جنگلی به علت دارا بودن مواد آلی زیاد و ساختمان مناسب همواره مورد توجه بودهاند، ولی تغییر در مدیریت و کاربری آنها و اعمال خاکورزی، تاثیر عمدهای بر میزان ماده آلی و دیگر ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک میگذارد. تغییر کاربری زمین و تخریب اکوسیستمهای طبیعی به ویژه جنگل، به دلیل رشد جمعیت و افزایش نیاز جهانی به غذا صورت گرفته و پیشرفت فناوری و فرصتهای اقتصادی، باعث دخالت انسان در تغییر تعداد زیادی از اکوسیستمها شده است. بنابراین با توجه به استفاده بی رویه از مراتع، تخریب جنگل ها و منابع طبیعی، فرسایش خاک افزایش می باید و در نتیجه طوفان های گرد و غبار نیز افزایش خواهد یافت.
پسماندها
پسماندها یکی از مهمترین منابع آلودهسازی خاکها محسوب میشوند. پسماندها میتوانند به داخل زمین نفوذ کنند و منابع آبی را نیز آلوده کنند. این در حالی است که همه کشورهای پیشرفته پسماندها را طلای کثیف مینامند و با بازیافت و تولید کمپوست به زبالهها ارزش افزوده میدهند. یکی از مهمترین و خطرناکترین زبالههای شهری، زبالههای بیمارستانی است که بخشی از بافت بدن یک بیمار، سوزنهای آلوده به بیماریهای خطرناک، تیغهای جراحی بیماران حاوی بیماری ایدز و …. قسمتی از پسماندهایی است که از بیمارستان، همراه با صدها هزار تن پسماند معمولی جمعآوری میشوند. موضوع دفن بهداشتی زباله در ایران هنوز هم موضوع جدیدی به شمار می آید، زیرا در اکثر مناطق ایران هنوز دفع زباله به صورت تلنبار، سوزاندن و در مواردی به صورت دفن غیربهداشتی صورت می گیرد. مکانیابی نادرست محل دفن پسماند باعث آلودگی آب های زیرزمینی، آلودگی هوا، انتشار بیماری ها و… در مناطق پیرامون شده است. فعالیت های کنونی مدیریت پسماند در انجام اقدامهای اساسی، زیاد موفق نبوده و علت آن ناقص بودن سیستم و عدم توجه به عناصر موظف و پشتیبان سیستم مدیریت پسماندهای شهری است. در سالهای اخیر در چند شهر با کمک وزارت کشور و شهرداری ها اجرای طرحهای دفن بهداشتی انجام شده است، اما به نظر می رسد فرهنگ سازی، آموزش و تشویق مردم نسبت به تفکیک پسماندها از مبدا امری ضروری است و باید مدیریت پسماند را از خانه های مردم آغاز کرد تا در مراحل تکمیلی این فرآیند تسهیل گردد.
نتیجه گیری
به نظر می رسد با توجه به مشکلات یاد شده یک همکاری و همدلی بین نهادها، سازمان ها و مردم نیاز است تا با ارائه، آموزش و اجرای راهکارهای مدیریتی نوین و مناسب و الگوبرداری از کشورهای پیشرفته در زمینه نگهداری محیط زیست، از افزایش آلودگی و مشکلات در محیط زیست ایران جلوگیری شود و با نگاه به توسعه پایدار برای آیندگان برنامه ریزی اصولی صورت گیرد.